Cum sa ii stimulezi creativitatea copilului tau?

Creativitatea este capacitatea de a crea si de a produce valori. Aceasta implica generarea unor idei noi si este asociata de obicei cu artele, precum muzica, dansul, literatura, artele plastice etc. Din pacate, creativitatea nu se invata la scoala, insa copilul tau se poate dezvolta pe acest plan in particular.

 

Este bine ca inca de mic, sa ii oferi sansa copilului, sa stie ce anume ii place si ce nu. Astfel poti observa ce domenii il intereseaza si ce ar vrea sa practice cand se joaca. Ajuta-l sa obtina toate materialele si obiectele potrivite pentru a asimila informatii despre ce ii place.

 

Asigura-te ca il inveti despre artele plastice. Asa afli daca are talent la desen, pictura, sculptura sau fotografie. Acestea sunt activitati pe care le poate privi dintr-o perspectiva diferita de a ta. Daca este pasionat de una dintre acestea, atunci pe viitor isi va foma un hobby sau probabil va lua mai multe lectii de arte plastice ca sa isi indeplineasca visul.

 

Atunci cand copilul tau trebuie sa invete ceva, pune-i la dispozitie materiale mai putin conventionale pentru a se descurca mai usor. Inventarea unor jocuri de memorie pe care sa le tina minte este o idee foarte buna ca el sa considere invatarea ceva placut.

 

Da drumul la muzica si danseaza. Poti influenta preferintele copilului prin muzica pe care o asculti, asa ca asigura-te ca este muzica linistitoare, de calitate. Aceasta calmeaza si se dezvolta pozitiv asupra creativitatii copilului.

 

Accepta dezordinea copilului tau. Nu multi stiu sa fie ordonati inca de mici, asa ca lasa-l sa fie asa cum vrea el. Un studiu a aratat ca cei care nu sunt presati cu ordinea si curatenia, au mintea mai creativa. Trebuie sa pui accentul pe libertatea lui de exprimare, decat pe dezordine. Lasa-l sa isi stranga singur materialele si se va descurca.

 

Citeste-i povesti inainte de a adormi. Copilul poate inventa noi lucruri adaugate la povestile spuse de tine. Se va plictisi citindu-i aceleasi lucruri si astfel isi pune mintea la contributie. De asemenea il poti intreba cum ar vrea sa se termine povestea sau ce ar face cu un anumit personaj in lumea lui.

 

Il poti incuraja sa se joace, dar nu sa atinga performanta. De exemplu, daca copilului ii plac anumite sporturi recreative, el nu trebuie sa fie preset sa atinga niste obiective, ci sa il lasi sa se bucure de moment cu ceilalti pitici.

 

Observa-l cand se joaca singur. Avand cateva jucarii la indemana, el incepe sa creeze in mintea lui o poveste care pare interesanta cu personajele din mana lui. Asculta-l si bucura-te de creativitatea mintii lui. Poti interveni cu intrebari legate de poveste sau chiar sa participi la ea.

DISTRIBUIE

RECENTE