Ai gresit epoca? Alege alta!

Prea nobile cetitor de randuri, adeseori am senzatia ca traiesc intr-un veac gresit. Si ma intreb:”Oare ce pensula mea caut eu aici, intre atatia dobitoci?!” Plus inerentele obligatii, cutume, norme si matrapazlacuri ale secolului 21. Si inchid ochii si ma gandesc ca n-ar fi rau sa traiesc in alte vremuri, in care se fiu altceva.

Ati inteles, azi ne alegem era de trai si ocupatia. Va sta la dispozitie istoria omenirii, puteti sa locuiti si in pestera. Ori, mai bine, puteti sa va alegeti un timp viitor. Io primul, io primul!

Daca stau asea si ma gandesc bine, creca mi s-ar fi mulat perect pe personalitate si deprinderi secolul XI. Ori poate XII. Nu mai tarziu, ca au aparut ulterior tot felul de smecherii si prostii. Iar in acel secol XI as fi fost ceva lord. Senior. Nu rege, ca aia avea prea multe de facut cu razboaie, diplomatii, ceremonii si alte rahaturi ce tineau de coroana. Da’ nici iobag, sa-mi bag, n-as fi fost, ca nu-s facut sa dau cu sapa ori sa car cu carca. Deci ceva sefulet de zona. Unde as fi avut cetatuia mea, oamenii mei credionciosi ce, fara tagada, m-ar fi iubit.

Program: Pai ma trezeam cam cand dorea muschiul meu. Cand cucii raguseau de atata cucuit la geamuri. Ma intindeam puternic, trosnindu-mi oasele, si ma duceam sa ma pis undeva pe aproape. Trebuia sa fiu atent sa nu uit sa-mi ridic camesa. Pe atunci se dormea in camese. Ma rog, daca in seara precedenta m-as fi imbata ca un porc cu ceilalti lorzi, era prea posibil sa fi dormit si in armura. Si eram deja pisat tot. Si poate ruginit pe jumate. Dar sa zicem ca nu m-am imbetat.

Apoi ceream bucatele de dimineata. Veneau slujitorii, sa traiti maria ta, ce vrei sa mananci, n-ai tu treaba – l-as fi zis doar pentru ca puteam sa zic asta, vai de capul lor sa nu ma fi nimerit pe gusturi. In final alegeam ceva, venea sotia, ma pupa, o trimteam sa teasa ceva ori sa … ceva, ma duceam la vanatoare. Aici am o problema, nu prea-mi place sa ucid, sa zicem ca exista o jivina oribila si periculoasa pe care o ucideam. La fiecare vanatoare salvam pe cineva, ca eram erou perpetuu. Veneam de la vanatoare, beam ceva, radeam de ce vroiam eu, de cine vroiam eu. Daca cineva radea de mine, in minutele urmatoare gura ii radea la nivelul talpilor. Ca-i taiam dreacu teasta, nimeni nu radea de mine ci doar cu mine. Hehehe, hihihi, hohoho.

Apoi dormeam nitel sforaind puternic, neste menestrei imi cantau la mandolina sa-mi fie somnul lin, daca nu-mi placea cantul le taiam capul. Ma trezeam, ma pisam iar, mi-era foame. Incepea cheful de aseara. Si durere… Frpitane, nene, porculeti, pasari, oi la protap, aduse pe tavi mari. Si rupeam craci si aripi, si muscam din ele tinandu-le in mana. Manjit de sosuri si grasimi pana la breton, cu ramasite de carnuri pe pept si pene intre dinti. Si beam vin. Si ragaiam ca porcu – moment in care toti din sala de mese aplaudau frenetic. Iar bucatarii isi faceau cruci de fericire ca-mi place haleala si le ramane capul. Si ca sa-i incurajez, trageam la rastimpuri si o basina amarnica. Salutata cu inchinaturi de audienta.

La spartul targului mergeam pe la doamna mea sotie si o iubeam cum numai un sot iubitor (si beat cui) o stie face. Ori daca nu mergeam pe la ea, trebuia sa merg pe la niste slujnice. Sa ma ierte sotia din veacul asta, dar nu aveam ce face. Ma obliga statutul. Daca nu sfasiam neste servitoare s-ar fi spus in imprejurimi ca-s papa lapte si m-ar fi atacat vecinii. Deci n-aveam ce face. Dimineata ma trezeam in camesa, ori fara  – si poate in sosete – ori in armura. Ruginit.

Si mi se nastea un fecior. De la sotie, asta cu siguranta, de ceilalti nu ma intereseaza, bastarzi imputiti din mame curve ce au fost ele. Si mi-as fi crescut feciorul frumos, sa fie mai viteaz ca mine, mai frumos, ma ragaitor si basitor ca mine. Si am fi traiti fericit pana la adanci batraneti, si as fi murit cu sotia doamna mea in alt veac, deodata, intr-o noapte, cand ar fi cazut badachinul pe noi. Poate de la dragoste, desi eram amandoi trecuti de 83 de ani. Si am fi avut morminte de-alea scupltate cu statui, in gradina, sub un nuc.

E, acu voi, alegeti-va epoca si traiti ce n-ati trait pana acum.

DISTRIBUIE

RECENTE