La tranta cu piata imobiliara

Evident PUBLICITATE!

Dragii mei, azi am fost invitat sa-mi dau cu parerea  despre (blogul nostru are greutate) o campanie demarata de Magazinul De Case. Gasiti detaliile exact aici http://www.magazinuldecase.ro/rose-garden.php .

Ce-si propun ei e indraznet pentru vremurile pe care le traim, adica vremuri de blocaj imobiliar. Pe scurt, cei de la Magazinul de Case isi propun sa vanda in 30 de zile exact 30 de apartamente din complexul Rezidential Rose Garden. Pe site au chiar si un cronometru care arata cat timp le-a mari ramas, dar au si o statistica ce inregistreaza fiecare apartament vandut. Deocamdata ar fi in grafic, au vandut trei apartamente in trei zile.

Sa analizam un pic acest pariu imobiliar. Ce sanse au sa-l castige, care sint inconvenientele si atuurile.

Principalul inconvenent e blocajul imobiliar. Da, nu se mai prea vind apartamente in Romania. De ce? Potentialii cumparatori asteapta ieftiniri. Deja apartamentele vechi s-au ieftinit substantial, au inceput sa se ieftineasca si cele noi.  Nu toate, va zic sigur. Cele de lux nu se ieftinesc, cele la care dezvoltarii au avut bani deasemenea. Deci se asteapta in continuare. Nu se stie pana cand. Nimeni nu stie cat va dura “criza”. Unii spun ca pana in primavara, altii spun ca pana la sfarsitul anului viitor. Un al doilea inconvenient major ar fi inasprirea conditiilor de creditare. Gradul de indatorare e mult mai mic, dosarul e mult mai stufos, veniturile luate in considerare mai putine. Mai putini oameni pot sa-si ia un credit ipotecar care sa acopere valoarea unui apartament nou.

Hai acum sa vedem care sint asii din manecile celor de la Magazinul de Case si celor de la Rose Garden.

1. In primul rand locatia. Americanul spune ca asta-i important la imobiliare, Location, Location, Location (desi ei s-au dus primii in cap, nu ar trebui sa ne luam dupa ei) Vad cartierul in fiecare dimineata in drumul meu spre munca, in fiecare seara in drumul meu spre casa. Si cand il vad injur in gand:”daca apartamentul meu din Voluntari (ala pe care incerc sa-l vand de cateva luni) ar fi fost aici, era vandut demult…” Cartierul e fix la bulivard. Vorba aia, stradal. Blocuri frumoase, albe – ce naiba, sint noi! –  cu ceva carmida pe ici pe colo, ceva spatii comerciale la parter. Cam la 500 de metri distanta de Obor-Mosilor. Esti in oras, nu in Buricul Targului dar extrem de aproape de insusi Buricul.    

2. Cumperi prin Magazinul de Case in astea 27 de zile care au mai ramas din “competitie”, ai automat discount de 10%. Pretul obtinut e mai mult decat bun, parerea mea. Si va spun sincer, de cand vreau sa vand apartamentul meu am invatat piata mai bine ca oricine.

3. In banii astia primesti si bucataria utilata, boxa, loc de parcare. Bineinteles, in functie de marimea apartamentului, pentru ca sint de la cele gen “studio” pana la cele de peste 100 de mp. Ceva terasa si trandafiri in zonele verzi. Doar e Rose Garden.

4. In curand se va da din nou drumul la creditele ipotecare relaxate. La cererea bancilor care sint disperate, cu ingaduinta BNR. Tot mai multi oameni isi vor permite din nou sa-si ia un apartament. Cererea va creste tot mai mult, preturile se vor stabiliza sau o vor lua din nou in sus. E drept ca muuuuult mai usor ca pana acum si doar la apartamentele noi.

5. De ce spun asta? Pentru ca – conform unelor date (ce mi-au fost date de o agentie ce monitorizeaza cererea) doar in Bucuresti sint in jur de 200 de mii de doritori de casa noua. Doritori am spus. Vor dar nu prea pot. Dar dintre astia sint destul de multe mii care au si banii necesari. In buzunar. Dar mai asteapta. Eh, ideea e ca daca poti sa iei apartament la oferta asta, gandeste-te bine. E posibil, (nu bag insa mana in foc) ca de la primavara sa nu mai gasesti la aceasi bani. Studiaza, s-ar putea sa merite.

Parerea mea.