Actul intim ocazional conduce la o relatie de durata

Am auzit de multe ori ca barbatii se pot detasa dupa ce isi consuma intimitatea cu o straina sau cu oricare. Ei pastreaza relatia strict la nivel fizic. Intre timp, pentru un oarecare motiv,fie biologic sau altul, emotiile devin greu de tinut departe de dormitor. Este adevarat ? Pot barbatii sa evite atasamentul? Sunt dame de companie care se detaseaza greu si nu pot face sexul un act pur si simplu fizic? Nu e ceva ce poate fi ignorat.

 Creierul setat pentru actul intim

In campusurile studentesti se intampla sa se culce ocazional ori femeile ori barbatii. Dar inseamna ceva acest lucru? Inseamna ca ei nu vor o relatie? Acestea sunt intrebari obisnuite din partea ambelor parti. Chiar daca ai avut doar o noapte cu cineva sau incerci sa o transformi in ceva mai mult de  atat, este dificil sa te detasezi. Ideea preconceputa ca barbatii nu vor decat un singur lucru si ca relatia nu e tocmai in planul lor. Studiile recente au aratat ca sexul nu este doar un act fizic pentru barbati sau pentru femei.

In studiul din anul 2011 profesorul Jim Pfaus la Universitatea din Canada a scos la iveala ca exista o intersectare in dorinta sexuala si iubirea emotional in cortexul insular al creierului. Sunt zone diferite  ale creierului ceea ce inseamna ca cele doua emotii sunt diferite, dar intersectia lor inseamna conexiunea dintre iubire si dorinta. Se explica de ce atunci cand cineva este dupa sexul ocazional, poate sfarsi in a se atasa de persoana respectiva. Aceste zone receptive sunt si la femei si la barbati.

Diferenta biologica principala dintre reactiile femeilor si a barbatilor dupa experientele sexuale este eliberarea hormonilor in timpul si dupa sex. In timpul climaxului femeile elibereaza un nivel mai mare de oxytocina decat barbatii. Eliberarea inevitabila cauzeaza nivele inalte de atasament post sexual la femei mai mult decat la barbati. In timp ce barbatii au un nivel scazut de dopamina dupa sex, rezultand in simptome de detasare negativa si dorinta de a se departa de partener. Este ciudat, dar nu e ceva ce ei pot controla. Practic, pentru femei, nevoile sexuale si nevoia de iubire sunt mai des intalnite decat nevoia fizica a barbatilor.

Iubire la prima vedere?

Ce parere ai de aventurile de o noapte? Este posibil ca femeile sau barbatii sa se ataseze dupa actul intim ocazional? Se pare ca da, in urma unu studiu facut de oamenii de stiinta: in jur de 42% din barbati si 33% dintre femei au tranzitionat dintr-o aventura de noapte intr-o relatie serioasa de lunga durata.  Aceste procente mentionate au recunoscut ca s-au indragostit la prima vedere fara a face sex. Aceste stiri sunt incurajatoare pentru cei care doresc ca aventura de-o noapte sa se transforme in ceva de durata. Este dificil sa facem afirmatii generale la nivel de gen sau de atasament. Nivelurile emotionale in timpul si dupa sex e diferit de la persoana la persoana, indiferent de gen.

Punctul essential

Cu alte cuvinte, atasamentul se intampla la diferinte cupluri in diferite moment. Nu exista o formula care transforma dorinta in iubire. Desi femeii ii poate lua ceva sa isi dea seama daca vrea sau nu o relatie cu barbatul cu care a avut doar o aventura de-o noapte. Lisa Shield, cercetator stiintific, sugereaza ca barbatii stiu imediat cand vor sa se implice mai mult decat sexual decat o femeie. Daca el decide sa mai vrea inca o intalnire dupa doar o noapte de sex, inseamna ca vrea mai mult de  atat.

Atunci cand barbatii sunt timizi sau nu indraznesc mai mult, ei pot fi instruiti de dame de companie, desi e posibil ca dupa o intalnire se pot atasa foarte repede. Pe scurt este greu sa iti dai seama daca barbatii sau damele de companie sunt incapabili de a avea doar sex ocazional. Pentru fiecare gen lucrurile stau diferit. Eliberarea hormonilor in ambele tabere trezesc atasamente emotionale la un anumit nivel. Acestea fiind spuse, hormonii sunt diferiti si au efecte diferite la fiecare gen.

Cel mai bun lucru e sa fii onest cu partenerul tau despre asteptarile sau sperantele tale asupra relatiei fie ca include sex sau nu.

DISTRIBUIE

RECENTE