Agonie si extaz

Marinarul pipa pipa, va sa zica ce facea? Pai pipaia.

Cam asa suna viersul unui cantec ce-l fredonam in copchilarie. Versul a fost foarte actual aseara. Iar continuarea, in ceea ce priveste pipaitul, o gasim intr-un vers al lui Arghezi: vreau sa te pipai si sa urlu ESTE!

La ora 21, aseara, trei exist poll-uri il dadeau castigator pe Mircea Geoana. Al patrulea dadea egalite fraternite. Bucurie mare, imbratisari, cantece, steaguri, multumiri la scena deschisa, lacrimi, promisiuni, vizite, sampaniile de deschideau bubuitor si curgeau in valuri pe la sediile partidelor aliate.

Unele televiziuni afisau titluri mari ca “Mircea Geoana – presedinte”. Si banui eu ca nu presedinte de partid. Moderatorii il felicitau pentru victoria fantastica, interviurile live se tineau snur. Si din nou sampanii, si din nou cantece, si din nou lacrimi, si din nou fotografii de grup, iar planuri.

Actorii acestei scene  – inclusiv unele televiziuni – uitau ca un exit poll e totusi un sondaj. Si nu o numaratoare oficiala. Exit poll urile au o marja de eroare. Toate rezultatele aveau diferente mai mici decat marja de eroare. In plus, exist pollurile nu includeau voturile romanilor din Diaspora. Iar romanii din diaspora au votat pe rupte. Oare cu cine? 

Victoria aliantei parea totusi absoluta, neindoielnica, asistam la momente istorice, galbenul partidului liberal isi dadea mana cu rosul pesedist iar din aceasta combinatie cromatica ne rezulta…portocaliu.

Portocaliii ce-mi faceau? Palos mic ei rasuceau in entuziasmul taberei “castigatoare”. Si anuntau cu o viteza uluitoare rezultatele numaratorii paralele. Un contor cu un mecansim foarte bine pus la punct numara cu viteza rezultatele proceselor verbale din sectiile de votare. Basescu le spusese romanilor: asteptati rezultatul oficial. Am castigat, nu vor fi fraude. Asteptati.

PDL-istii terminau numaratoare paralela pe cand tabara rivala inca sorbea ultimele guri de sampanie si numarase in paralel cam 30% din voturi. Atipisera pe laurii victoriei. Nu se grabisera cu numaratoarea, fiind ocupati probabil cu telefoane, mesaje, felicitari, strangeri de mana, visuri si vise.

PDL-istii anuntau in noapte victoria lui Basescu, rivalii lor nu si nu. Tot Geoana-i in fata. Bucuria parea insa ca se destrama. Vocile nu mai erau atat de sigure ca la ora 21. Chiar si numaratorile lor aratau, pe masura ce cuprindeau mai multe sectii, ca diferenta scade, scade, scade. Si nu venisera inca voturile romanilor din strainatate.

La ora 21, Geoana si aliatii avertizasera ca Basescu nu stie sa piarda. Basescu insa anuntase ca rezultatul nu poate fi fraudat. Deci probabil isi asuma infrangerea la scena deschisa daca numaratoarea oficiala consfintea asta in final. Cu cat inaintam in noapte, discursul castigatorilor nu mai era despre victorie, ci despre cum Basescu va frauda. Mi se parea ca asist la un meci de box, in care ambii adeversari au terminat in picioare rundele. Nu aveam rezultat, dar deja se arunca acuze.  

Luptatorii sint in mijlocul ringului, asteptand decizia oficiala a arbitrilor. Amandoi ridica mainile, sar, amandoi pretind ca-s castigatori. Teatru care ascunde adevaratele emotii. Uriase. Miza e atat de mare. O tara. Un loc in istorie. Unul e mai bucuros, altul e mai rezervat. Boxeurii sint urmariti de o tara intreaga. Totusi rezultatul e atat de strans… E clar ca fiecare combatant are de partea lui milioane de suflete. Unul i-a strans singur. Celalalt a avut aliati, ajutoare, tabere puternice s-au unit in jurul lui.

O tara a stat ieri cu ochii beliti in televizoare, netul a fost la un pas de a sari in aer. Telefoanele s-au inrosit, lumea a iesit din case, a iesit la vot. Prieteni aflati in tabere diferite se certau, membri ai aceeasi familii aveau pareri diferite. Rezultate, rezultate, vrem rezultate. In lipsa rezultatelor oficiale, erau bune cele date pe bloguri. Rezultatele provizorii. Un simplu blog, www.sutu.ro, avea ieri, la o anumita ora, 2500 de oameni on line in acelasi timp. Voi realizati ce inseamna asta?! Un blog sa aiba 2500 de oameni on line consecutiv?!

La ora 3 in noapte, dupa 18 ore petrecute la munca, mie imi era rau. Ajunsesem totusi in patul meu, aveam mana crispata pe telecomanda, butonam frenetic. Asteptam rezultate, culegeam pareri. Ma intrebam ce inseamna daca Geoana va castiga. Pentru ca tabara lui anunta ca voturile din mediul rural  – voturile lui – abia urmeaza. Vom avea un presedinte ales cu predilectie de oameni de la tara. Regiunile sarace, cu oameni saraci, pot sa-i dea puterea.

Oare e bine sa avem in fruntea statului un presedinte ce a castigat cu ajutorul oamenilor simpli (care pot fi minunati, nu vreau sa fiu inteles gresit, dar poate ca nu foarte educati si informati), a catorva tabere politice stranse in jurul lui si a niscaiva trusturi de presa?! Poate ca da, vom avea rapid un Guvern. Ca n-avem demult. Liniste, apele tulburi vor reintra in matca. Si vor curge la valea. Pe alea rele le-om afla…

Ori poate-i bine sa avem in fruntea statului acelasi presedinte? Numit de unii violent, betiv, dictator, brutal?! Un semanator de haos si turbulente. Totusi acest presedinte a strans singur, in spatele lui, jumatate din romani. Prin ceva i-a convins. Ori i-a convins ”celalalt”  sa nu-l voteze. Mare parte din sustinatorii presedintelui actual provin din jumatatea luminata a tarii. Electric vorbind, pentru ca alegatorii lui vin cam de pe la oras. Dar cu el nu ne va fi deloc usor, cine stie cand vom avea un Guvern, fara Guvern criza se va prelungii, tara-i pe butuci, noi sintem pe butuci. E singur impotriva tuturor. Politicienilor, mai putin tabara lui portocalie.

Cu aceste ganduri am lesinat. Sau am adormit. Nu stiu cate era ceasul. M-am trezit la 8. Biroul Electoral Central anunta rezultate oficiale. Se numarasera peste 95% din voturi. Fara voturile din strainatate.

Basescu conduce. Cu aproape 1 procent diferenta. Matematic e aproape imposibil sa mai piarda. Oare ce se intampla in tabara cealalta? Va sti sa piarda? Sa-si accepte infrangerea dupa atatea urale, felicitari si lacrimi de fericire? Pentru ca, parerea mea, s-au cam grabit sa castige. Sint sigur ca azi voi auzi de multe ori cuvantul Frauda. Si vor urma contestatii, circ, agitatie, scandaluri. Iar lumea va sta cu ochii pe noi. Mamaliga da din nou in clocot. Sper sa nu explodeze si sa ne stropeasca pe toti. 

Eu astept calm finalul numaratorii oficiale. Anuntarea rezultatelor, consfintirea lor. Iar apoi… om trai si om vedea. Dar om trai mai bine ori om trai mai rau?

Da, imi pasa, pentru ca voi avea un copil.

PS: Mai incolo avem un concurs sponsorizat de Braun. Indiferent de rezultatul alegerilor, trei persoane vor castiga cadouase. Cei ce vor sa se bage se vor intoarce in copilarie, pentru ca vom avea ora de compunere dupa cateva cuvinte impuse. Deci daca va intereseaza, stati prin zona. Voi reveni cu regulile de concurs si va comunic premiile.

DISTRIBUIE

RECENTE