Pielea bronzata este una dintre micile placeri ale femeii. Se considera mult mai atragatoare culoarea facuta de expunerea la soare si unele femei se simt mult mai bine in pielea lor aratand bronzate mereu. Insa atunci cand nu este vara, canicula si ne bronzam la plaja, ce facem? Avem solutia alternativa de a folosi solarul, un aparat care emite raze UVA si UVB, provocand un bronz artificial, dar daunator pielii.

 

In afara sezonului estival, majoritatea fetelor care doresc sa isi mentina culoarea obtinuta la plaja, opteaza pentru solar, la saloane de infrumusetare. Incetul cu incetul, apare dependenta de acest aparat si obsesia pentru a ramane la fel tot timpul. Din punct de vedere psihic, femeile considera ca nu sunt atragatoare si frumoase cu pielea mai alba si bronzul da un aer mai exotic. De aceea exista riscul de a exagera cu sedintele de mers la solar, atragand dupa el probleme de sanatate.

 

Printre avantajele folosirii solarului putem numara camuflarea optica, prin intermediul pigmentarii, a defectelor pielii precum sunt vergeturile, acneea si semnele. Pielea este capabila sa produca mai multa vitamina D, care este esentiala asimilarii calciului. Unele persoane spun ca solarul te ajuta sa captezi mai rapid aceasta substanta din razele UV, mai ales cand vremea este ploioasa sau friguroasa si nici urma de razele soarelui.

 

S-a constatat ca expunerea la razele UV reduce problemele pielii. De exemplu acneea sau eczemele sunt diminuate daca stai moderat la solar. Insa trebuie sa ceri sfatul doctorului inainte de a ajunge la solar, deoarece e posibil sa ai alte probleme care iti impiedica utilizarea solarului.

 

Inainte de a incepe sezonul estival, iti poti pregati oarecum pielea pentru bronzul adevarat ce urmeaza sa-l primeasca, prin cateva sedinte de solar. Astfel, eviti si aparitia arsurilor. Este important de stiut ca razele emise de solar sunt filtrate si mult mai putin nocive decat cele provocate de soare, din cauza stratului subtiat de ozon.

 

Ca dezavantaje, putem spune ca cel mai important lucru de luat in considerare inainte de a ne face abonamentul de solar, este modificarea genetica prin atacarea celulelor de baza ale organismului. Razele UVA si UVB, prin expunere indelungata, pot provoca aparitia prematura a ridurilor si petelor pigmentare. Determina totodata si slabirea tesutului conjuctivo – elastic, iar acest lucru se poate corecta cu ajutorul laserului.

 

Cancerul de piele a devenit tot mai raspandit, si se asocieaza acesta cu razele periculoase provenite de la solar. Insa nu este singura boala care este provocata de solar, mai este si carcinomul cu celule scuamoase sau tumori cutanate.

 

De asemenea, de luat in calcul este si afectiunea asupra ochilor. Razele UV pot dauna corneei, retinei si poate provoca cataracta.