Cele 4 lucruri pe care ar trebui sa le inveti din Teoria inconstientului a lui Sigmund Freud

Daca vorbim despre psihologie si profesionisti, cu siguranta ne vine in minte Sigmund Freud . Acest psiholog a fost primul care ne-a vorbit despre inconstient, intr-o societate in care se credea ca tot ceea ce facem, toate actiunile si deciziile noastre se bazeaza pe gandirea constienta.

Freud a fost primul care a vorbit despre acest subiect si a schimbat tot ce s-a gandit pana atunci. Adevarul este ca neurologul austriac a primit nenumarate critici pentru teoria sa. Din acest motiv, din acest punct incolo este esential sa stim in ce consta Teoria Inconstientului  si care este obiectul ei de studiu.

Teoria inconstientului si semnificatia lui Sigmund Freud

Pe vremea lui a fost considerat eretic, iar astazi exista numeroase critici la adresa unor aspecte ale teoriei sale, cum ar fi invidia penisului. Cu toate acestea, nimeni nu se poate indoi ca Freud a deschis usa catre o lume care a reprezentat o descoperire in istoria psihologiei . Nu degeaba este numit tatal psihanalizei . Prin urmare, legam aceasta teorie si de tipurile de personalitate care exista si de constantele pe care fiecare dintre ele le prezinta.

Mai jos vom descompune cele  4 aspecte cheie ale teoriei lui Sigmund Freud pentru  a intelege setul de stari mentale pe care le propune si cum ar trebui interpretate.

1. Ego, ea si supraeul

Daca vrem sa stim ceva despre teoria inconstientului a lui Sigmund Freud, primul lucru pe care trebuie sa-l invatam si sa intelegem sunt conceptele de ego, id si supraego , cele trei parti care compun teoria mintii umane a lui Freud. „ Eul este partea constienta a noastra, ceea ce controlam si ceea ce putem limita. La randul sau, „el” apartine inconstientului si principalul sau ghid se bazeaza pe placeri. Superego -ul ” este partea esentiala pentru dezvoltarea oamenilor. In acest fel, putem intelege ca „supereul”Este partea dedicata formarii ideilor noastre morale si ceea ce ne va face posibil sa dezvoltam diferite tipuri de emotii care duc la alte sentimente precum vinovatia. Este cel mai apropiat lucru de constiinta si este o parte importanta a noastra.

2. Dorinta si represiunea

Unul dintre punctele forte ale teoriei inconstientului si care capata mai multa importanta este ideea dorintei ca centru al tuturor gandurilor noastre si, de asemenea, a represiunii ca reflectare a societatii vremii. Este o represiune pe care uneori o facem chiar si inconstient, din moment ce suntem invatati de mici sa infranam anumite impulsuri. Freud afirma ca represiunea ne poate frustra, astfel incat sa putem deveni nefericiti pentru ca recomandarile normelor unei societati contravin adesea a ceea ce avem nevoie pentru a fi fericiti. Aceasta este o intrebare importanta pentru oricine: de ce ne pasa atat de mult ce cred oamenii despre noi? Este evident ca cheia gestionarii acesteia este sa fim mai atenti si sa tinem cont de ce critici primim de la fiecare persoana pentru ca stima noastra de sine sa nu fie influentata de aceasta (printre alti factori).

3. Interpretarea viselor

O alta dintre marile contributii ale lui Freud. Daca vorbim despre partea noastra inconstienta, o modalitate de a sti ce avem in aceasta parte a noastra este sa recurgem la vise. In timp ce dormim, putem scoate la iveala dorintele noastre ascunse, care ne ofera o usa catre inconstientul nostru. Interpretarea viselor este necesara pentru a cunoaste tot ceea ce constiinta noastra nu vrea sa accepte. Va fi modalitatea de a vedea dorintele pe care le reprimam si de a le accesa. Freud insusi a distins trei tipuri de vise: cele care reprezinta clar o dorinta nereprimata, cele care reprezinta simbolic dorinta reprimata, care ar fi cele care ar trebui interpretate. In cele din urma, sunt visele care arata cel mai clar dorinta reprimata.

4. Forta limbajului

Limbajul este o parte esentiala a psihanalizei, iar figura psihanalistului va trebui sa depuna un efort deosebit in aceasta parte pentru a obtine rezultate eficiente. Vorbirea este singura modalitate prin care pacientul si profesionistul se pot intelege pentru a ajunge la capatul problemei. Prin intermediul limbajului, pacientul va putea exprima tot felul de continut, dintre care unele nu le va recunoaste in mod constient.

Acestea sunt aspectele cheie ale  teoriei psihanalitice a lui Freud. Acum putem intelege  cum functioneaza inconstientul freudian  si tot ceea ce ne influenteaza comportamentul si atitudinea.

DISTRIBUIE

RECENTE