Cum putem prelungi viata obiectelor de mobilier din casa

Cumpararea unui nou mobilier este, de cele mai multe ori, perceputa ca o achizitie costisitoare si de lunga durata. Poate tocmai de aceea intretinerea corecta a mobilei este foarte importanta. Dusmanul cel mai comun al mobilierului este praful, dar la fel de obisnuite sunt si micile „accidente” in urma carora mobila ramane patata sau zgariata. Magazelo va prezinta cateva modalitati prin care puteti prelungi viata obiectelor de mobilier din casa.

Reguli elementare

In functie de materialul din care este confectionat (lemn, piele, material textil), mobilierul necesita moduri diferite de intretinere si curatare. In primul rand, trebuie sa tineti cont de cateva reguli simple. Evitati asezarea mobilierului in actiunea directa a razelor soarelui (cu exceptia mobilierului pentru exterior, bineinteles).

Nu asezati direct pe suprafata mobilei obiecte fierbinti, umede, lipicioase sau care pot provoca zgarieturi. Stergerea prafului va fi efec- tuata in mod regulat folosind o carpa moale si uscata. Dar, atentie, praful este abraziv si poate zgaria suprafetele lacuite.

Solutii potrivite materialelor

Mobilierul din lemn patat poate fi curatat cu putina apa calduta si sapun lichid, dupa care se sterge cu o carpa moale si uscata. Daca aveti de-a face cu pete impregnate in suprafata lemnoasa se poate folosi o hartie usor abraziva, miscarea corecta fiind pe directia fibrei lemnoase. Daca mobilierul este lacuit, dupa aceasta operatiune s-ar putea sa se impuna o noua lacuire a acestuia. Mobilierul pictat si cel in basorelief pot fi curatate de praf cu ajutorul unei pensule moi. Mobilierul de sezut din piele (canapele, fotolii, scaune) se curata cu un burete sau cu o carpa imbibata in apa cu putin detergent.

Chiar daca este vorba doar de o pata, curatati suprafata in intregime pentru a evita diferentele de culoare si stralucire. Nu frecati prea tare mobilierul imbracat in piele pentru a preveni stricarea texturii. Daca folositi un produs de curatare special, testati-l mai intai pe o mica suprafata care nu se afla la vedere si vedeti cum se comporta. Mobilierul imbracat in material textil se curata de grasime fie cu apa si sapun, fie cu un solvent special.

Pe o textura colorata se recomanda apa cu putin amoniac. Daca este vorba de tapiserie din matase, se presara mai intai putin talc pe pata, se lasa un timp ca sa absoarba grasimea, apoi se sterge usor cu o perie moale. Foarte la moda este acum mobilierul din zambila de apa. Acest tip de mobilier este fabricat in special pentru interior si pentru o folosinta exterioara temporara. Daca este lasat ud sau umed pentru o perioada mare de timp, vor interveni schimbari in culoarea acestuia. Depozitarea mobilierului se va face in incaperi bine ventilate, curate, fara condens sau conditii in care poate aparea mucegaiul.

Intretinerea mobilierului din lemn exotic se face prin stergerea prafului in mod regulat cu o carpa moale sau, cel mai bine, folosind aspiratorul. Orice murdarie sau pata pot fi indepartate prin stergerea cu o carpa inmuiata in apa cu sapun. Nu folositi alt agent de curatare sau solutii pe baza de solvent. Dupa curatare si stergere, mobilierul trebuie tinut cel putin de doua ori pe an direct in lumina soarelui pentru a preveni aparitia mucegaiului si a altor bacterii.

DISTRIBUIE

RECENTE