Totul despre herpesul genital in sarcina!

Boala cu transmitere sexuala, herpesul genital prezinta un virus numit herpex simplex care nu poate fi vindecat vreodata complet. Este foarte important sa stii de la bun inceput daca esti purtatoare sau nu. Exista riscul sa poti transmite fatului virusul herpetic genital.

 

Un studiu arata ca 1 din 4 femei se infecteaza cu virusul fara sa stie. Insa efectele adverse apar doar la un numar mic de femei. Transmiterea de la mama la fat se face destul de rar, insa cand acest lucru se intampla, se numeste herpes neonatal.

 

Daca infectarea se face in trimestrul III de sarcina, atunci posibilitatea de a transmite fatului virusul in timpul nasterii este de 30 – 50 % . Este bine sa stii ca riscul este mai mare de a dezvolta prima oara herpesul genital in timpul nasterii, deoarece corpul nu a apucat sa produca anticorpi care puteau proteja fatul. In schimb, daca ai avut herpes genital inainte de sarcina, atunci este o probabilitate mica de a se transmite mai departe.

 

Medicul recomanda, daca este nevoie, nasterea prin cezariana, acest lucru fiind posibil, doar daca observa ca virusul este activ la momentul debutului herpesului.

 

Transmiterea se face in timpul nasterii naturale, atunci cand fatul intra in contact cu secretiile vaginale. Exista si riscul sa fie infectat inainte de nastere, prin placenta, fiind posibil doar daca ai o infectie primara in timpul sarcinii. Cezariana este o metoda de a evita infectarea fatului, doar daca acesta nu a fost infectat prin intermediul placentei.

 

Herpesul neonatal prezinta urmatoarele riscuri:

  • Infectarea in primul trimestru de sarcina prezinta posibilitatea crescuta a unui avort spontan
  • Infectarea in ultimele doua trimestre prezinta posibilitatea nasterii premature
  • Eruptii la nivelul pielii, ochilor si gurii bebelusului, la scurt timp dupa nastere
  • Greutatea corporala a bebelusului scazuta
  • Afectarea sistemului nervos central al bebelusului
  • Afectarea plamanilor si ficatului bebelusului
  • Decesul bebelusului
  • Intarzieri de dezvoltare si probleme de sanatate

 

Tratamentul este prescris de medic. Medicamente ca Acyclovir si Valacyclovir reduc activitatea virala a herpesului si grabesc vindecarea leziunilor. Nu uita sa folosesti inainte testul serologic specific pentru a determina riscul tau. Cu cat mai devreme posibil, cu atat mai bine.