Stii cum sa descoperi un mincinos? Cele 8 tipuri de minciuni

Cu totii il cunoastem pe celebrul personaj Disney pe nume Pinocchio , caruia ii crestea nasul de fiecare data cand mintea. Ei bine, mai mult de unul ar trebui sa intinda acest organ al sistemului respirator, pentru ca mintim mai mult decat credem.

Asta pare sa indice un studiu publicat in cartea „Liespotting: Proven Techniques to Detect Deception” de autoarea Pamela Meyer. Dupa cum explica acest text, oamenii mint de obicei intre 10 si 200 de ori pe zi, deoarece de obicei spunem parti din adevar . Cu alte cuvinte, spunem doar acele fraze pe care oamenii vor sa le auda, acelea care sunt considerate acceptabile din punct de vedere social.

De asemenea, minciuna este mai frecventa atunci cand tocmai am cunoscut pe cineva nou. Intr-o alta carte numita „Mincinosul din viata ta” , profesorul de Psihologie la Universitatea din Massachusetts, Robert Feldman, explica ca: „Mintim intre doua si trei ori in primele 10 minute ale primei conversatii cu cineva pe care tocmai l-am intalnit. .”. Cum se explica asta? Potrivit lui Feldman, minciuna este un mecanism automat de protectie a stimei de sine care se activeaza atunci cand intalnim prima data pe cineva .

„Efectul Pinocchio” pentru a detecta minciunile

Dar relatia dintre minciuni si nas, care il caracterizeaza pe celebrul personaj Disney, nu este doar science fiction. O investigatie a Departamentului de Psihologie Experimentala a Universitatii din Granada a descoperit ca temperatura fetei noastre creste atunci cand ne culcam, in special in zona nasului. Este ceea ce este cunoscut sub numele de „Efectul Pinocchio” Pentru a-si desfasura studiul, ei au folosit termografia: o tehnica care detecteaza temperatura corpului .

Adevarul este ca fiintele umane sunt detectoare de minciuni foarte proaste. Acest lucru este confirmat de un studiu al Universitatii Brigham Young din Statele Unite, care concluzioneaza ca atunci cand avem o persoana in fata noastra, realizam doar ca celalalt ne insala intre 54% si 56% din timp. Iar daca e greu sa prinzi un mincinos personal, mai complicat este sa-l prinzi cand vorbim pe WhatsApp.

Cele 8 tipuri de minciuni

Dupa cum vedem, toti am mintit la un moment dat. Dar sunt toate minciunile la fel? Cu siguranta nu. Exista minciuni care sunt folosite pentru a evita ranirea cuiva, minciuni folosite pentru a realiza ceva si minciuni care sunt rezultatul exagerarii.

Mai jos va prezentam diferitele tipuri de minciuni , intr-un ghid practic care va poate fi util pentru a fi la curent cu programarile si in viata de zi cu zi.

1. Minciuni albe

Am putea spune ca minciunile albe sunt minciuni justificate si care, pentru multi, sunt iertabile . Acest lucru se datoreaza faptului ca minciunile albe au o intentie binevoitoare. De exemplu, daca cineva ne ofera ceva care poate fi special pentru el, dar care nu-ti place si, in plus, stii ca nu il vei folosi in viata ta. Cu siguranta il minti si ii spui ca i-ai iubit darul. Practic, in acest exemplu, minciuna este folosita pentru a evita ranirea sentimentelor altei persoane.

2. Promisiuni incalcate

Promisiunile incalcate sunt o nerespectare a unui angajament discutat anterior si sunt caracterizate printr-un fel de contract implicit. Promisiunile incalcate pot fi deosebit de daunatoare atunci cand persoana care a facut promisiunea nu a avut nicio intentie sa se tina de cuvant de la inceput, deoarece creeaza speranta in cealalta persoana.

Uneori se poate intampla ca o minciuna alba sa fie si o promisiune incalcata. De exemplu, daca o fata pe care ai cerut-o sa iasa la o bautura, accepta invitatia ta de a arata bine. Dar mai tarziu, cand vine momentul, te ridica pentru ca in niciun moment nu a intentionat sa iasa cu tine. Adica a facut-o doar ca sa nu te simti rau in acel moment si sa poti iesi din acea situatie compromitatoare.

3. Minciuni intentionate sau instrumentale

Minciunile intentionate sau instrumentale nu sunt de natura binevoitoare, ci dimpotriva: ele cauta interesul propriu . Aceste tipuri de minciuni au caracteristica ca sunt folosite pentru a obtine ceva, de exemplu, un loc de munca.

Sunt multe persoane care au mintit pe curriculum vitae pentru a obtine un loc de munca. Dupa cum puteti vedea, aceste minciuni nu trebuie sa aiba neaparat o intentie rau intentionata. Desi, in unele cazuri, oamenii le pot folosi pentru a dauna altui individ.

4. Minciuni la sine (auto-amagire)

Aceste tipuri de minciuni sunt inconstiente si au legatura cu convingerile noastre, pentru ca ne este greu sa le punem la indoiala. De asemenea, uneori ne este greu sa acceptam realitatea si este mai usor sa ne mintim singuri pentru a evita teama de incertitudine, pentru ca asa nu trebuie sa parasim zona noastra de confort.

Disonanta cognitiva este una dintre cele mai frecvente cauze ale autoinselaciunii . Un exemplu clasic al acestui fenomen este cel al fumatorilor. Ei stiu ca fumatul poate provoca cancer, probleme respiratorii, oboseala cronica si chiar moarte. Chiar si asa, marea majoritate continua sa fumeze pentru ca se inseala cu fraze de genul: „ce rost sa traiesti mult daca nu te poti bucura de viata”.

5. Zvonurile

Zvonurile au de-a face, mai mult decat cu intentia, cu efectul produs de o minciuna. Una dintre caracteristicile sale este ca mai multe persoane participa la zvonuri. Un zvon este o informatie a carei veridicitate este pusa la indoiala sau nu poate fi coroborata, deoarece nu se stie cu siguranta daca este adevarata . Cineva poate raspandi in mod intentionat un zvon, desi nu trebuie sa existe o intentie subiacenta.

De exemplu, un barbat pe nume Antonio a vazut un coleg de munca parasind biroul sefului ei cu o atitudine foarte prietenoasa si s-au imbratisat. Surprins, si din moment ce seful lui nu este tocmai cea mai draguta persoana din lume, alearga sa-i spuna unui alt coleg (Juan). Juan, care nu a vazut evenimentul, dar din cauza reactiei lui Antonio crede ca este ceva grav intre sef si angajat, a doua zi dimineata ii spune un alt coleg de birou. Acesta din urma ii spune unui alt coleg, care face la fel pana stie tot biroul. Ultima persoana care povesteste a primit informatiile distorsionate, iar detaliile despre cele intamplate au fost exagerate in asa fel incat sa para intr-adevar ca exista o relatie romantica intre cei doi actori.

Zvonurile pot provoca multe pagube si, de fapt, a fost una dintre strategiile folosite de nazisti pentru ca populatia germana sa-i respinga pe evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

6. Exagerarea

Cu siguranta ai intalnit vreodata pe cineva care tinde sa exagereze tot ce spune. De exemplu, ca a cochetat cu multe fete cand in realitate a avut succes doar cu una. Ei bine, exagerarea nu este altceva decat atat. De obicei sunt povesti care au ceva adevar, dar sunt adesea exagerate pentru a-i impresiona pe altii .

Pe langa povestile in care se adauga minciuni, exista si minciuni prin omisiune, caracterizate prin aceea ca persoana nu alcatuieste povestea, ci omite date relevante.

7. Plagiat

Plagiatul se refera nu numai la minciuna, ci si la furt . Consta in copierea lucrarii altuia. Plagiatul este un act grav si poate avea consecinte juridice. Unii studenti au picat materii pentru aceasta, iar unii scriitori profesionisti au fost raportati pentru ca au copiat lucrarile altor persoane. In plus, exista voluntariate in plagiat, este un act de rea-credinta. De aceea este una dintre cele mai condamnabile minciuni, pentru ca imbina atat insusirea muncii care nu este a cuiva, cat si frauda .

8. Minciuna compulsiva

Minciunile compulsive sunt minciunile pe care mincinosii compulsivi le comit din nou si din nou . Acestea sunt de obicei cauzate de o problema grava (de exemplu, stima de sine scazuta), astfel incat acesti oameni necesita adesea atentie. De fapt, un mincinos compulsiv poate avea dificultati sa-si opreasca nevoia de a minti, spunand adesea minciuni chiar si atunci cand este mai usor sa spui adevarul.

    DISTRIBUIE

    RECENTE