50 de tari cele mai pasnice din lume

Titlurile tipice ale ciclului de stiri de 24 de ore va pot face sa credeti ca pacea este imposibil de gasit. De la razboaie internationale si dezastre umanitare pana la lupte pentru independenta si regimuri autoritare, se pare ca nu lipsesc tarile care se confrunta cu ostilitate si violenta. In America, am intalnit sute de impuscaturi in masa doar in 2019, un sistem de inchisori din ce in ce mai puternic si o dezbatere cu privire la imigratie si o criza a refugiatilor care se agraveaza rapid, al caror tumult a scos sute de copii migranti din familiile lor.

In ciuda titlurilor globale pline de descrieri ingrozitoare ale razboiului, conflictelor aprinse si amenintarilor teroriste, imaginea internationala de ansamblu este mai complexa atunci cand este privita prin prisma analizei de la an la an, care arata ca multe tari au inregistrat imbunatatiri in ultimii ani.

Desi marcheaza doar o usoara schimbare, indicele anual de pace globala (GPI) – principala masura a linistii pe glob – a crescut pentru prima data in cinci ani. In fiecare an, GPI al Institutului pentru Economie si Pace utilizeaza 23 de factori calitativi si cantitativi pentru a obtine un scor indice pentru 163 de tari din intreaga lume, acoperind 99,7% din populatia globala. Trei factori au cel mai mare impact asupra scorului fiecarei tari: siguranta si securitatea societatii, conflictul intern si international in curs si militarizarea. Anul acesta, GPI a constatat ca conditiile pasnice s-au imbunatatit in 86 de tari si s-au deteriorat in alte 76 de tari.

Un numar mai mare de oameni din intreaga lume au declarat ca au mai multa libertate si sunt mai multumiti de calitatea vietii lor, iar un numar mai mare de oameni au raportat, de asemenea, ca tarile lor au devenit locuri mai bune pentru a trai pentru minoritatile etnice si religioase. Dar, in timp ce conflictele si crizele din ultimul deceniu s-au atenuat putin, in locul lor au aparut noi tensiuni. In zonele in care au existat scaderi ale pacii generale, se pot gasi dovezi ale terorismului, conflictelor, tensiunilor regionale si politice si numarului tot mai mare de refugiati.

In GPI 2019, Europa a ramas cea mai pasnica regiune din lume si a prezentat o usoara imbunatatire dupa cativa ani de declin. Aproape doua treimi din cele 36 de tari europene si-au imbunatatit recordurile. Cele mai mari cresteri pentru pace au avut loc in regiunea rusa si eurasiatica – datorita scaderii numarului de decese din cauza conflictelor si terorismului – in timp ce Afganistanul a fost clasat pe locul cel mai putin pasnic, inlocuind Siria, care s-a aflat la capatul listei in 2018.

Stacker a extras date din GPI pentru a inspecta cele mai pasnice 50 de tari din lume. Ceea ce urmeaza sunt 50 de natiuni care servesc ca exemple stralucitoare de nonviolenta si liniste relativa. Din aceasta lista lipsesc Statele Unite, care au scazut cu patru locuri din 2018 pentru a ocupa locul 128 in clasament, in spatele Africii de Sud (127) si Niger (126).

#50. Serbia

– Scorul Global Peace Index: 1,812

Serbia a urcat cinci locuri pentru a ajunge in topul celor mai pasnice 50 din acest an. A impulsionat ascensiunea sa a fost o scadere a numarului de refugiati si solicitanti de azil. Cu toate acestea, natiunea balcanica a inregistrat o crestere a terorismului.

#49. Timor a citit

– Scorul Global Peace Index: 1,805

Anul acesta a marcat pentru prima data cand Timorul de Est a ajuns in primele 50 de tari in indice, dupa ce a urcat cu 12 locuri. Independent de mai putin de doua decenii, a urcat constant in randurile indicelui in ultimii ani. Prin comparatie, celelalte patru cele mai pasnice natiuni din Asia de Sud-Est — Singapore, Malaezia, Indonezia si Laos — s-au bucurat de mult mai multe decenii de stabilitate.

#48. Zambia

– Scorul Global Peace Index: 1,805

Zambia s-a clasat pe locul cinci ca cea mai pasnica natiune din Africa Subsahariana, iar clasamentul sau general a ramas neschimbat in acest an. A fost scena tulburarilor civile, protestelor de strada, violentelor si jafurilor, precum si a invaziilor de locuinte si a agresiunilor sexuale. De-a lungul granitelor sale cu Republica Democratica Congo si Angola exista pericolul minelor antiterestre nedetectate si al munitiilor neexplodate.

#47. Panama

– Scorul Global Peace Index: 1,804

Panama, care a urcat cu doua locuri, a inregistrat o imbunatatire a sistemului sau socio-economic, inclusiv un boom in constructii si un program guvernamental de investitii de capital care a inclus un sistem public de metrou in Panama City. Cu toate acestea, stabilitatea politica din tara s-a deteriorat.

#45. Regatul Unit

– Scorul Global Peace Index: 1,801

Regatul Unit a revenit in top 50, urcand cinci locuri dupa ce a scazut in 2018 din cauza nationalismului in crestere. A fost pe lista in deceniul precedent. Cu toate acestea, Marea Britanie s-a clasat pe locul 13 de jos in randul natiunilor lumii in ceea ce priveste militarizarea.

#45. Laos

– Scorul Global Peace Index: 1,801

Laos a urcat cu doua locuri fata de anul trecut si a ajuns pe locul noua in regiunea Asia-Pacific. Totusi, natiunea a avut tulburari civile si crime in unele zone, in special in zonele indepartate de-a lungul granitei sale cu Myanmar.

#44. Ghana

– Scorul Global Peace Index: 1.796

Ghana a fost a patra cea mai pasnica natiune din Africa, dupa Botswana, Malawi si Mauritius. Cel mai mare factor in clasamentul natiunii din Africa de Vest a fost castigurile sale substantiale in stabilitatea politica.

#43. Kuweit

– Scorul Global Peace Index: 1.794

Kuweit s-a clasat ca a doua cea mai pasnica tara din Orientul Mijlociu si Africa de Nord – care este cea mai putin pasnica regiune din lume – dupa Qatar. Kuweit s-a clasat pe locul cinci in lume in ceea ce priveste cheltuielile militare pe cap de locuitor, dupa Arabia Saudita, Statele Unite, Israel si Singapore.

#42. Mongolia

– Scorul Global Peace Index: 1,792

Fost stat satelit al Uniunii Sovietice, Mongolia a avut alegeri pasnice in ultimii ani. Cu toate acestea, cu accentul pus de guvern pe minerit, au existat unele proteste impotriva mineritului si a mediului. De asemenea, tara a avut o problema cu criminalitatea stradala, atacurile xenofobe neprovocate impotriva strainilor si hartuirea sexuala a femeilor. Ulaanbaatar a avut cea mai mare rata de omucideri dintre toate orasele asiatice.

#41. Indonezia

– Scorul Global Peace Index: 1,785

In timp ce Indonezia a fost printre cele mai pasnice natiuni din Asia-Pacific (in crestere cu 14 locuri in index), este vulnerabila la cresterea marilor si prezinta un risc ridicat de pericol climatic, ceea ce ar putea insemna caderi de pace in viitor. Se preconizeaza ca aproximativ 2.000 dintre insulele sale vor fi scufundate pana la jumatatea secolului.

#40. Malawi

– Scorul Global Peace Index: 1,779

Malawi a crescut cu patru locuri in acest an si a fost printre cele mai pasnice natiuni din Africa Subsahariana. Cu toate acestea, pacea sa este fragila. Nemultumirea fata de saracie, somaj si inegalitate a starnit violenta.

#39. Italia

– Scorul Global Peace Index: 1,754

Italia a ramas aproape pe acelasi loc pe lista ca in 2018, desi a inregistrat o deteriorare a increderii in onestitatea alegerilor sale. Desi a fost printre cele mai pasnice natiuni din Europa in ceea ce priveste conflictele interne si internationale, a obtinut un scor mult mai mic pentru militarizarea sa comparativa, iar bugetul sau militar a fost printre cele mai mari din lume.

#38. Lituania

– Scorul Global Peace Index: 1,728

Lituania a crescut cu doua locuri fata de 2018. La fel ca si alte tari europene, totusi, a fost considerata a fi expusa riscului unei posibile terori. De asemenea, poate fi nesigur pentru straini, minoritatile etnice si persoanele LGBT care pot fi victime ale hartuirii.

#37. Estonia

– Scorul Global Peace Index: 1,727

Estonia a scazut cu patru locuri din pozitia sa in 2018. Un factor care a afectat schimbarea rangului natiunii baltice a fost scaderea marcata a acceptarii imigrantilor.

#36. Taiwan

#35. Letonia

– Scorul Global Peace Index: 1,718

Letonia a scazut cu cinci locuri din clasamentul din 2018. Factorii cei mai responsabili pentru schimbarea rangului natiunii baltice au fost cresterea terorismului si scaderea acceptarii imigrantilor.

#34. Uruguay

– Scorul Global Peace Index: 1,711

Uruguay, impreuna cu Columbia si Chile, au fost singurele trei tari sud-americane in care conditiile pentru pace s-au imbunatatit. Uruguay, urcand trei locuri in clasamentul general, a inregistrat o reducere semnificativa a ratei de omucideri. Cu toate acestea, increderea in integritatea guvernului sa deteriorat dramatic, chiar si in America de Sud, unde peste trei sferturi dintre rezidenti credeau ca guvernul lor este corupt. Increderea in integritatea alegerilor sale a scazut, de asemenea, considerabil.

#33. Costa Rica

– Scorul Global Peace Index: 1,706

Cu cinci locuri fata de clasamentul anterior, Costa Rica a fost considerata cea mai pasnica tara din America Centrala si regiunea Caraibe. A obtinut cel mai mare scor posibil in ceea ce priveste reducerea terorii politice.

#32. Spania

– Scorul Global Peace Index: 1.699

Dintre toate tarile, Spania a avut cea mai mare deteriorare a increderii in alegerile sale, ceea ce a contribuit la scaderea de trei puncte in clasament. De asemenea, Spania a inregistrat o crestere a numarului de oameni care au declarat ca sunt nemultumiti de libertatea lor de a-si alege modul in care isi traiesc viata. Perceptiile privind acceptarea de catre tara a imigrantilor au scazut si in acest an.

#31. Qatar

– Scorul Global Peace Index: 1.696

Qatarul a crescut cu 10 locuri pentru a deveni cea mai pasnica tara din regiunea Orientului Mijlociu si Africii de Nord. A redus teroarea si o rata mai scazuta a omuciderilor, dar scorurile sale pentru instabilitatea politica si probabilitatea de demonstratii violente s-au deteriorat din cauza boicotului Arabiei Saudite si a altor natiuni care spun ca Qatarul sprijina extremismul islamic.

#30. Botswana

– Scorul Global Peace Index: 1,676

Urcand un loc in clasamentul general din 2018, Botswana a avut cel mai bun scor pentru al doilea an consecutiv pentru conflictul in curs din lume. Cu toate acestea, a scazut pentru a deveni a doua cea mai pasnica tara din Africa Subsahariana, scoasa din locul sau din 2018 pe primul loc de Mauritius. Botswana a suferit o scadere semnificativa a increderii rezidentilor in politia locala si a increderii acestora in onestitatea alegerilor sale.

#29. Polonia

– Scorul Global Peace Index: 1,654

Polonia a urcat cu trei locuri fata de 2018, desi a inregistrat o crestere a terorismului. De asemenea, a avut o scadere dramatica a perceptiei asupra acceptarii imigrantilor.

#28. Croatia

– Scorul Global Peace Index: 1,645

In timp ce Croatia a scazut cu un loc fata de 2018, a ramas printre tarile cel mai putin militarizate din lume si a obtinut rezultate bune pentru siguranta si securitatea sa.

#27. Chile

– Scorul Global Peace Index: 1,634

Chile, care a urcat cu un pas din 2018, sa bucurat de clasamentul drept cea mai pasnica tara din America de Sud. Intr-o regiune cu cel mai scazut nivel de incredere in politie din lume, Chile s-a clasat pe primul loc, cu 59% (desi aceasta rata a scazut cu cinci puncte procentuale din 2008). Tara a fost in tulburari cu o serie de proteste in masa pentru a solicita demisia presedintelui Sebastian Pinera din cauza inegalitatii grave. Pinera a scapat deja de intregul cabinet, care nu a facut nimic pentru a inabusi protestele. Demonstratiile au fost atat de perturbatoare, incat Pinera a anulat summiturile internationale despre mediu (Conferinta partilor 2-13 decembrie) si economie (forumul de cooperare economica Asia-Pacific 15-17 noiembrie).

#26. Bulgaria

– Scorul Global Peace Index: 1,607

Bulgaria a avut relatii imbunatatite cu vecinii sai, in special cu nou-numita Republica Macedonia de Nord si actualul sau guvern condus de Alianta Social Democrata. Clasamentul Bulgariei a ramas neschimbat fata de anul precedent.

#25. Romania

– Scorul Global Peace Index: 1,606

Desi Romania a avut una dintre cele mai mari imbunatatiri de la an la an in ceea ce priveste conflictele externe si teroarea politica anul trecut, aceasta a scazut un loc in 2019. In special, natiunea a inregistrat o scadere a numarului de decese legate de conflictele externe.

#24. Mauritius

– Scorul Global Peace Index: 1,562

Poate ca Mauritius a coborat patru locuri in clasamentul general, dar pentru al doilea an a fost cea mai pasnica tara din Africa Subsahariana. Natiunea insulara din Oceanul Indian, cunoscuta ca un paradis fiscal global, nu are forte militare regulate.

#23. Slovacia

– Scorul Global Peace Index: 1,55

Clasamentul sau neschimbat fata de 2018, Slovacia a marcat bine in ceea ce priveste siguranta si securitatea. Natiunea muntoasa din Europa Centrala a fost printre cele mai putin militarizate tari din lume.

#22. Germania

– Scorul Global Peace Index: 1,547

Desi a scazut cu patru locuri fata de 2018, Germania a avut mai putine decese in urma conflictelor externe in 2019, iar conducerea sa a avut o mare aprobare din partea statelor din jur, in special Kosovo, Danemarca, Tarile de Jos, Albania si Finlanda. Germania a fost una dintre cele cinci tari – impreuna cu Statele Unite, Rusia, Franta si China – care a exportat peste trei sferturi din armele lumii.

#21. Ungaria

– Scorul Global Peace Index: 1,54

Trecand cu un loc in sus, Ungaria a fost a doua cea mai pasnica natiune dupa Islanda in ceea ce priveste militarizarea, pozitie pe care a detinut-o si in 2018. Cu toate acestea, acceptarea sa fata de imigranti a scazut dramatic cu 38 de puncte procentuale la 17%, cea mai scazuta rata dintre toate tarile. chestionat.

#20. Norvegia

– Scorul Global Peace Index: 1,536

In scadere cu patru locuri fata de anul trecut, Norvegia a inregistrat o crestere a terorismului si a fost printre cei mai mari 10 exportatori de arme pe cap de locuitor in ultimii cinci ani. Dar a avut unul dintre cele mai inalte niveluri de acceptare perceputa de catre comunitate a imigrantilor. Alaturi de Canada, s-a clasat in primele 5% dintre tarile in care rezidentii au declarat ca este un loc bun pentru persoanele LGBTQ+, precum si pentru minoritatile rasiale si etnice.

#18. Belgia

– Scorul Global Peace Index: 1,533

Belgia a urcat in clasament cu trei locuri, desi rezidentii si-au exprimat mai putina satisfactie cu privire la libertatea lor de a-si trai viata asa cum si-au dorit. Satisfactia fata de nivelul de trai al Belgiei a scazut si ea.

#18. Suedia

– Scorul Global Peace Index: 1,533

Odata cu scaderea gradului de acceptare a imigrantilor, Suedia a renuntat la trei sloturi fata de 2018. Natiunea scandinava a fost, de asemenea, printre cei mai mari 10 exportatori de arme pe cap de locuitor in fiecare an in ultimii cinci ani.

#17. Olanda

– Scorul Global Peace Index: 1,53

Tarile de Jos au crescut cu doua locuri, in ciuda cresterii terorismului. In ultimul deceniu, a inregistrat o scadere atat a increderii in armata, cat si a increderii in onestitatea alegerilor sale. La fel ca Suedia si Norvegia, Tarile de Jos au fost, de asemenea, printre cei mai mari 10 exportatori de arme pe cap de locuitor in fiecare an in ultimii cinci ani.

#16. Malaezia

– Scorul Global Peace Index: 1,529

Urcand noua locuri in total, Malaezia s-a clasat printre cele mai putin militarizate natiuni din lume. A fost a cincea cea mai pasnica tara din regiunea Asia-Pacific, unde finantarea ONU pentru mentinerea pacii a crescut si au existat mai putine demonstratii violente si decese din cauza conflictelor interne. Cu toate acestea, regiunea sa inrautatit in ceea ce priveste conflictele interne si externe si impactul terorismului.

#15. Bhutan

– Scorul Global Peace Index: 1,506

Bhutanul, cunoscut pentru masurarea fericirii nationale brute, si-a pastrat domnia ca cea mai pasnica tara din Asia de Sud. A crescut cu doua locuri fata de 2018 si a inregistrat cea mai mare imbunatatire a oricarei tari in top 20, urcand cu 43 de locuri in ultimii zece ani. De anul trecut, scorurile sale reflectand refugiatii si persoanele stramutate in interior s-au imbunatatit si a inregistrat o scadere semnificativa a ratei de omucideri. Cu toate acestea, scorul sau a scazut pentru ratele de politie si de incarcerare.

#14. Finlanda

– Scorul Global Peace Index: 1,488

Finlanda a fost una dintre cele mai sigure si mai sigure 10 tari din lume. Clasamentul general al tarii scandinave a ramas neschimbat fata de 2018.

#13. Australia

– Scorul Global Peace Index: 1,419

Australia a scazut un loc in indice din cauza unei cresteri a militarizarii sale (in special a importurilor sale de arme), a cheltuielilor sale militare si a proviziilor sale de arme nucleare si grele. Rata sa de incarcerare a crescut, de asemenea. De asemenea, Australia a avut una dintre cele mai mari lacune din lume in ceea ce priveste perceptia barbatilor si femeilor care se simt in siguranta mergand singuri.

#12. Irlanda

– Scorul Global Peace Index: 1,39

Irlanda a scazut cu un loc in acest an, deoarece rezidentii au raportat o scadere a satisfactiei lor fata de libertatea lor de a-si trai viata asa cum doresc. Dintre tarile europene, Irlanda a avut cea mai mare scadere a satisfactiei fata de nivelul sau de viata. Natiunea a avut insa putina militarizare.

#11. Elvetia

– Scorul Global Peace Index: 1,383

Elvetia a crescut cu doua locuri fata de pozitia sa in 2018. Celebra natiune europeana neutra a fost singura tara din lume in care femeile si barbatii au declarat ca se simt la fel de in siguranta mergand singuri. De asemenea, s-a clasat pe primul loc in general in urmarirea politicilor care pastreaza sanatatea mediului si vitalitatea ecosistemului.

#10. Cehia (Republica Ceha)

– Scorul Global Peace Index: 1,375

Cehia a avut niveluri scazute de militarizare si conflicte in curs, atat interne, cat si internationale. Cu toate acestea, natiunea a scazut in continuare cu trei locuri, amenintarea terorismului planand aici, asa cum a facut-o in alte natiuni din intreaga Europa.

#9. Japonia

– Scorul Global Peace Index: 1,369

Japonia si-a pastrat pozitia de a treia cea mai pasnica natiune din regiunea Asia-Pacific, desi a scazut cu un loc in indicele general. A avut o mare diferenta in perceptiile barbatilor si femeilor care se simteau in siguranta mergand singuri noaptea si a fost printre cele mai militarizate 10 natiuni la nivel global. Japonia s-a clasat, de asemenea, pe primul loc in randul tarilor cu risc ridicat de pericole climatice extreme, dar a fost considerata ca are o capacitate mare de a face fata.

#8. Slovenia

– Scorul Global Peace Index: 1,355

Slovenia s-a clasat printre cele mai pasnice natiuni din Europa, urcand cu doua locuri in indice din 2018. A fost a treia natiune cel mai putin militarizata din lume, dupa Islanda pe primul loc si Ungaria pe locul doi.

#7. Singapore

– Scorul Global Peace Index: 1,347

Una dintre cele mai putin afectate natiuni din lume in ceea ce priveste conflictul in curs, Singapore s-a clasat pe locul al doilea in ceea ce priveste siguranta si securitatea si a fost a doua cea mai pasnica natiune din regiunea Asia-Pacific, dupa Noua Zeelanda. A crescut cu doua locuri in indice, desi a cheltuit un procent semnificativ din produsul intern brut pe cap de locuitor pe cheltuieli militare.

#6. Canada

– Scorul Global Peace Index: 1,327

Pozitia Canadei in indice a ramas neschimbata fata de 2018, desi scorul sau general sa imbunatatit usor. Si-a redus exporturile de arme, precum si capacitatile sale nucleare si de arme grele, dar impactul terorismului a crescut, la fel ca si rata sa de omucideri. Canadienii au raportat, de asemenea, o scadere a gradului de satisfactie in ceea ce priveste nivelul de trai. Cu toate acestea, tara a avut unele dintre cele mai inalte niveluri de acceptare a imigratiei si de rezidenti care credeau ca este un loc bun pentru homosexuali, lesbiene si minoritati rasiale si etnice.

#5. Danemarca

– Scorul Global Peace Index: 1,316

In timp ce Danemarca s-a bucurat de un impact mai scazut al terorismului in ultimul an, a scazut cu un pas in indice din 2018. A inregistrat o scadere a satisfactiei raportate cu libertatea de a trai asa cum isi doresc oamenii si o scadere a satisfactiei fata de nivelul de trai.

#4. Austria

– Scorul Global Peace Index: 1,291

Austria a coborat pe locul patru de pe locul trei in 2018. Tara europeana a avut putine conflicte interne sau internationale in curs si militarizare scazuta, impreuna cu rate ridicate de siguranta si securitate. Totusi, la fel ca vecinii sai, sa confruntat cu o amenintare tot mai mare de terorism.

#3. Portugalia

– Scorul Global Peace Index: 1,274

Urcand doua locuri din 2018, Portugalia a fost a doua cea mai pasnica natiune din Europa, care a fost cea mai pasnica regiune din lume. Tara a avut putina militarizare, iar perceptia asupra acceptarii imigrantilor s-a imbunatatit dramatic. Cu toate acestea, Portugalia s-a descurcat prost, avand una dintre cele mai mari diferente intre parerile barbatilor si ale femeilor de a se simti in siguranta mergand singuri noaptea.

#2. Noua Zeelanda

– Scorul Global Peace Index: 1.221

Noua Zeelanda si-a pastrat pozitia de a doua cea mai pasnica tara din lume, mentinandu-si sau imbunatatindu-si scorurile in aproape toti factorii legati de pace. Desi tara din Pacific s-a clasat printre cele mai bune pentru acceptarea imigratiei, natiunea a suferit un atac terorist nationalist alb ingrozitor asupra a doua moschei din Christchurch pe 15 martie 2019, care a provocat moartea a 51 de persoane.

#1. Islanda

– Scorul Global Peace Index: 1,072

Islanda si-a pastrat titlul de cea mai pasnica natiune din lume, un clasament pe care il detine timp de 11 ani consecutiv. Cu putina militarizare, se bucura de rate ridicate de siguranta si securitate. Dintre toate tarile nordice, Islanda este singura care este mai pasnica acum decat era in 2008.

DISTRIBUIE

RECENTE