Aaaaaeeeeeeeeeeeeeeerrrrr!!!!

Sint salvat. De azi am aer conditionat in sufrageria numita pretentios si living. Nu aveam. Desi fac fatza caldurii cu brio si iubesc chiar si canicula, in ultimele zile lasam urme pe parchet ca melcii. Incepusem sa ma topesc. Ma simteam ca un burduf plin cu ulei uitat in soare. Fruntea-mi eminesciana imi era vesnic imbrobonata, limpezi picuri mi se adunau pe pept si pe tzitzisoare.

Ziua mai trecea cum trecea. Ca ai posibilitati. Mai faci un dus, te misti repede prin camera si creezi curent, iti mai sufli in san. Da’ noaptea era ingrozitor. Parca ma bagam la somn in burta unei iepe. Visele imi erau umede, desi deloc erotice. Din acest motiv, anul trecut am montat aer conditionat in dormitor. Da-l montasem prost. Teava pe care se scrug acei picuri rezultati din condens era prea scurta. Orientata spre exteriorul blocului. Am aflat ca-i prea scurta cand un vecin mi-a batut in usa. Vecinul de la doi.  Era verde la fatza. Parea cu nervii la pamant. Era. Am si aflat de ce. Pentru ca picurii de la aerul meu conditionat cadeau fix pe pervazul lui. Ritmic. Picatura chinezeasca. De cateva zile. Sarmanul vecin aproape inebunise. Pusese carpe pe tot pervazul, dar picaturile mele gaseau, inteligent, spatiile dintre carpe si ii sapau in continuare in creier. Nu mai rezista. L-am inteles. Iar anul asta nici nu am pornit aerul conditionat din dormitor. Dar…

A venit caldura. Si am decis sa-l folosesc din nou. Alaltaieri seara. Uitasem insa ca centrala termica a apartamentului e cuplata la un termostat fara fir. Mai simplu spus, un termomentru. Care ia temperatura casei, da impulsuri centralei si regleaza gradele la cat vrei. In iarna am stabilit temperatura la 25 de grade. Si am pastrat termostatul in dormitor, ca punct de reper al temperaturii optime. Nebun de caldura am uitat aceste mici detalii. Am dat drumul la aerul conditionat, am fixat la 21 de grade. A inceput aparatul sa sufle ger in dormitor. Eram fericit. Si am adormit. Termostatul, bietul de el, primise insa ordin sa mentina temperatura casei la 25 de grade. Si a transmis ordinul centralei termice. Care, in miez de vara, in miez de canicula, mi-a pornit caloriferele. In toata casa. In timp ce eu dormeam. In dormitor era o lupta deschisa intre aerul conditionat fixat la 21 si caloriferul care vroia sa incalzeasca la 25. Dar, vedeti voi, dragii mei, in restul casei nu erau aere conditionate ci numai calorifere. Incinse. Care au functionat toata noaptea.

Dimineata. Ma trezesc, ma scarpin traditional in cur. In dormitor bine. Racoare. Ma mirasem eu un pic ca inca sufla aerul conditionat ca nebunul. Demult ar fi trebuit sa raceasca suficient camera si sa se opreasca. Inca mirat, deschid usa de la dormitor si sint lovit in fatza de un val saharian. Restul casei dogorea. Mai sa lesin. Pentru trei secunde am avut viziunea iadului. Inainte sa cad si sa ma transform intr-o balta am fugit sa deschid toate geamurile si usa de la terasa. Si am scapat.

De azi iadul a luat sfarsit. Pentru ca, iubitii mei, (vorbesc ca un popa acum) am aer conditionat si in living. O seara racoroasa va doresc.