Abrosexual vs. Pansexual: Care este diferenta?

Sexualitatea umana este un spectru vast cu multe moduri diferite de identificare. Indiferent daca esti gay, heterosexual, lesbian, bisexual, asexuat sau orice alta orientare, a avea etichete pentru a descrie cum ne simtim poate fi un instrument util pentru a ne simti conectat cu ceilalti si pentru a ne intelege mai bine pe noi insine. Aceste etichete se pot simti uneori usor restrictive si exclusive. Sexualitatea nu se incadreaza neaparat sub cele mai cunoscute etichete. Exista oameni a caror sexualitate este fluida si in schimbare si exista oameni care experimenteaza atractie indiferent de gen si orientare sexuala. 

Abrosexualitatea si pansexualitatea sunt ambele orientari sexuale care se incadreaza in categoria „multisexualitati”, care include persoane care sunt atrase sexual si/sau romantic de mai mult de un gen. Desi au unele asemanari, exista aspecte distincte care ii deosebesc unul de celalalt. Exista, de asemenea, cateva conceptii gresite despre fiecare dintre ele, pe care oamenii par sa greseasca. Sa le descompunem.

Ce inseamna sa fii abrosexual?

Orientarea sexuala a unei persoane nu ramane intotdeauna permanenta, ci poate fi in schimb fluida si schimbatoare. Pentru unii oameni, atractia si dorinta lor sexuala pentru oameni se schimba de-a lungul vietii, iar acest lucru este cunoscut sub numele de abrosexualitate. Persoanele abrosexuale se pot identifica ca gay de ani de zile, iar apoi, intr-un moment diferit al vietii lor, s-ar putea simti atrasi de oameni de toate genurile. Aruncand o privire la radacina cuvantului, „abro” este un cuvant grecesc care se traduce prin „gratios” sau „delicat”, ceea ce ajuta la descrierea fluctuatiei sexualitatii. Persoanele abrosexuale nu se simt adesea ferm conectate la o singura orientare, asa ca termenul „abrosexual” se poate simti mai bine acasa.

Persoanele abrosexuale experimenteaza, de asemenea, intensitati diferite de atractie in timp. De exemplu, o persoana care se identifica ca fiind abrosexual poate avea o atractie mai intensa fata de barbati la un moment dat, comparativ cu urmatorul. Unii considera ca aceasta orientare sexuala se afla si pe spectrul asexualitatii, deoarece pot exista perioade in care persoana se simte asexuata si nu are interes sexual pentru ceilalti. 

Conceptii gresite despre persoanele abrosexuale

Oamenii care nu sunt familiarizati cu abrosexualitatea se pot simti obligati sa creada ca oamenii abrosexuali sunt doar „confuzi” sau „indecisi”. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat si creeaza un stigmat pentru oamenii care incearca sa traiasca in sinea lor autentica. In loc sa ramana limitate la o cutie sau la o singura eticheta, persoanele abrosexuale isi imbratiseaza fluiditatea si atractiile variate fata de oameni.

Aceste conceptii gresite pot face adesea dificil pentru multi oameni abrosexuali sa caute relatii din cauza naturii fluide a atractiei lor. Multi abrosexuali sunt complet capabili sa mentina relatii atunci cand au parteneri de sprijin care le inteleg fluiditatea. Unii oameni pot prefera o ondulatie, tipul de relatie care se poate schimba in timp (prin Medical News Today). Relatia se poate schimba de la un tip de legatura, cum ar fi romantica, sau la o alta legatura, cum ar fi queerplatonic. Relatiile pot functiona atata timp cat toate partile isi comunica limitele si se respecta reciproc.

Ce este pansexualitatea?

Principala diferenta dintre pansexualitate si abrosexualitate este ca, desi ambele grupuri pot fi atrase de mai multe genuri, pansexualitatea nu este fluida si fluctuanta asa cum este abrosexualitatea. Prefixul „pan” inseamna „toti”, iar persoanele care se identifica ca pansexuale sunt atrase de toate genurile. Aceasta atractie nu se schimba si nu fluctueaza de la un gen la altul, asa cum se intampla pentru persoanele abrosexuale. In timp ce o persoana abrosexuala poate fi atrasa de femei pentru o perioada de timp si apoi de persoane non-binare pentru o alta perioada de timp, o persoana pansexuala experimenteaza atractie indiferent de sexul sau orientarea sexuala a partenerului. 

Pentru multi oameni pansexuali, atractia lor nu are nicio corelatie cu genul unei persoane, ci mai degraba cu personalitatea sau energia lor. Jurnalistul pansexual Prishita Maheshwari-Aplin ii spune lui Stonewall ca pansexualitatea le permite „sa se bucure de natura expansiva a fiintei [lor] si sa recunoasca ca [ea] formeaza conexiuni cu oamenii, indiferent de felul in care ar putea fi perceputi de societate. ” Pansexualitatea este o expresie a atractiei care nu este dictata doar de constructia de gen.

Conceptii gresite despre persoanele pansexuale

La fel ca persoanele abrosexuale, persoanele pansexuale sunt, de asemenea, intampinate cu comentarii negative ca sunt „confuzi” sau „lacomi” pentru ca sunt atrasi de toate genurile. A fi pansexual nu inseamna ca esti atras de fiecare persoana pe care o intalnesti. Ideea ca oamenii trebuie pur si simplu sa se incadreze intr-o singura categorie sau stare de spirit este problematica si invalidanta. A avea o preferinta mai incluziva pentru multi oameni diferiti nu face pe cineva confuz sau lacom.

Exista, de asemenea, conceptia gresita ca persoanele pansexuale nu pot fi fericiti cu un singur partener si sunt infideli. „Oamenii pansexuali au aceeasi inclinatie pentru monogamie sau poliamor ca oricine”, spune psihologul David W. Wahl (prin Psychology Today). Desi sunt capabili sa atraga toate genurile, acest lucru nu inseamna automat ca isi vor insela partenerii. Doar pentru ca un barbat este gay, nu inseamna ca isi va insela partenerul cu orice barbat pe care il intalneste. La fel este si pentru persoanele pansexuale. Dezvatarea acestor conceptii gresite ne poate permite sa fim mai intelegatori si sa acceptam oamenii care experimenteaza iubirea si atractia diferit de noi.

DISTRIBUIE

RECENTE