Aruncati-vă, bă, pe geam. Toţi.

Cu cat imbatranesc, cu atat nesimtirea ma enerveaza mai tare. In ritmul asta voi avea in curand nervii facuti cenusa. Comportamentul compatriotilor nostri, a mare parte din ei cel putin, ma va purta spre momentul in care voi merge la un magazin de scule si unelte, imi voi achizitiona un baros si voi incepe sa dau cu el in capatani. O sa va dati seama de asta pentru ca veti auzi, din senin, bubuituri. O capatana seaca lovita de un baros bine proportionat scoate un sunet sec si puternic. In momentul in care se crapa. E ca si cum ai sparge o punga in care nu e nimic. Initial am vrut sa spun ca-i ca si cum ai da cu o vioara de o bordura. Dar mi-am spus ca ofensez viorile.  Ce vina au ele.

Iesirea asta a mea cu barosul pe strada, la crapat capete, poate fi comparata cu impuscaturile de prin americi. Si pe acolo o mai ia cate unu’ razna, scoate puscociul si mitraliaza cativa. Spre linistirea lui. Versiunea cu barosul e mai medievala. Dar noi traim intr-o tara medievala, imputita de multi dintre coabitantii ei. Sa ma cac pe nasul lor. Sa vina Inchizitia si sa-i arda pe nemernici. 

Ce m-a infuriat? Din nou? Pai mergeam io spre casa, cu masina. Si ajung in spatele unui matiz. De firma. Care mergea cu viteza de 12 kilometri la ora. Pe un drum ingust. De pe contrasens veneau masini, nu prea puteam a-l depasi. Nimic deranjant, nu-s atat de isteric incat sa o iau razna ca unu’ merge incet cu taraboanta. Da’ cum ma foiam eu in scaun tot schimband din viteza 2 in 1 si inapoi, vaz cum se deschide geamul din spate al matizului, iese o mana de doamna pe geam cu o ditamai hartia de impachetat si o arunca. Afara. Purtata de curentii iminenti, hartia se lipeste artistic pe parbrizul autorului acestor fine randuri. Dupa momentul de surpriza in care am incercat sa dau hartia jos cu stergatoarele, am avut un scurt-circuit in creieri. Si mi-a venit sa ambalez tare tare si sa intru in plin in curul matizului. Sa-l fac praf cu tot cu cretina aruncatoare de hartii. Sa-i izbesc de stalpi pe bezmetici, de sosele de case, de copaci. Cum inca nu stau chiar atat de prost cu nervii, doar am claxonat isteric. Iar apoi am depasit matizu’, tragand in paralel cu el. Sa vada si ochii mei ce tampiti sint in masina respectiva. Ei, la volan era un ghiolban care vocifera ceva, crezand probabil ca-l claxonez pentru ca merge incet. In spate era aruncatoarea. O idioata cu moaca de gulie, vocifera si ea cum ca “Ce nesimtire, dom’le”. Din nou am avut pornirea sa trag bursc din volan dreapta si sa-i trimit pieirii.

Am urlat doar “Sinteti boi, baaaa” si le-am facut semn cu degetul la obraz.

Ce ne facem fratilor cu astia? Ei sint dobitocii care-si arunca de la geamul blocului cojile de salam si lamele de barbierit. Sa cada in fata blocului, sa se joace copii cu ele. Ei sint aia care gasesc ca-i sanatos sa proiecteze cate o flegma verzuie pe strada. Ei sint aia care-si sufla mucii in degete. Ei sint aia care considera ca locul unui chistoc de tigara e oriunde altundeva dar nu intr-un cos de gunoi sau o scrumiera. Ei sint aia care ar trebui neutralizati de mici. Ca in vechea Sparta. Vezi la un bebe ca are porniri mitocanesti, zdrobeste-l in gura ma-sii de piciorul patului de lemn. Ar trebui format un comitet de triere. Vezi ca bebeul isi smulge scutecul plin de rahat si-l arunca pe jos aiurea (poate la poalele peretelui pe care troneaza carpeta cu Rapirea din Serai), luati domnilor din Comitet bebeul si aruncati-l pe geam, sa cada intre cojile de salam.

Altfel bebeul va ajunge ala care te impinge si te injura pe strada, va ajunge soferul de tir Tarzan, va ajunge taximetistul care sparge seminte intr-un prosop iar cojile le arunca finalmente tot pe geam, provocand o superba ploaie agricola. Va ajunge stalp de baza in galeria unei echipe de folbal si va merge la meciuri doar ca sa distruga. Pentru ca “fair play” se pronunta mult mai greu decat “sugi pula”.

Meltenii astia ma imbatranesc prematur. Si nu e corect ce ni se intampla, oameni buni. Daca as trai intr-un loc civilizat, tind sa cred ca as apuca ani multi si frumosi. In ciuda ipohondriilor mele.

Care ai habar unde gasesc un magazin de scule si unelte? Care-ti mai iei baros?