Ce inca nu stii despre personalitatea de tip D

Stresul, faptul de a ne reprima emotiile, furia frecventa si dezgustul sunt aspecte care au o influenta decisiva asupra starii noastre de sanatate. Totusi, un alt factor care ne defineste starea emotionala este personalitatea, impactul acesteia fiind decisiv.

In acest articol ne vom opri asupra  personalitatii de tip D , cea care este cunoscuta pentru fluxul de emotii negative si complexitatea care apare pentru a le gestiona.

Ce caracterizeaza personalitatea de tip D?

Personalitatea este un model de trasaturi emotionale, cognitive si comportamentale pe care o persoana le are si care persista in timp. Expertii au definit ca exista diferite tipuri de personalitate, iar acestea sunt influentate de factori biologici, de biomediu si pur de mediu. In ceea ce priveste personalitatea de tip D, se apreciaza ca aceasta ar putea avea o relatie stransa cu anxietatea, cat si cu stresul , lucru similar pe care l-am verificat si la personalitatea de tip A.

Ceea ce  limiteaza personalitatea de tip D este tocmai reactia la stresul pe care il prezinta , iar in acest sens, expertii estimeaza ca ar putea fi unul dintre cele mai complexe modele de personalitate. Numeroase studii stiintifice confirma ca personalitatea de tip D este mai mult legata de riscul de a suferi de hipertensiune arteriala , inclusiv de boli cardiovasculare. Dar de ce?. Va spunem care sunt principalele caracteristici ale personalitatii de tip D , luati nota!

1. Retinerea emotiilor negative

Fiecare tip de personalitate este unic, iar trasaturile de personalitate de tip D se caracterizeaza prin punerea in practica a unui proces de reprimare a emotiilor negative, asa cum am mentionat. De fapt, acest model de personalitate contribuie la inhibarea expresivitatii emotionale intr-un mod practic automat. Retinerea emotiilor de catre persoanele care poarta personalitate de tip D , se traduce printr-o tendinta mai mare de a suferi anxietate, depresie si tristete, a caror cauza principala este faptul de a nu putea manifesta emotii, si de a le inhiba in domeniu.

2. Singuratic

Persoanele cu acest tip de personalitate D tind sa aiba o tendinta mai mare spre singuratate , din cauza acestei tendinte innascute trebuie sa-si ascunda sentimentele de restul lumii si sa incerce sa pretinda ca totul merge bine pentru ei.

3. Se ingrijoreaza excesiv?

Cu unele ocazii am comentat modul in care personalitatea noastra ne afecteaza sanatatea fizica si emotionala si, mai ales in acest caz, indivizii care poarta acest tip de personalitate tind sa traiasca excesiv de ingrijorati de tot ce le inconjoara. De fapt, ei au o anumita tendinta de a anticipa evenimentele si se pun intotdeauna in cel mai rau scenariu posibil. In mod similar, acesti oameni simt adesea panica atunci cand se confrunta cu situatii dificile si nu stiu cum sa actioneze in fata dificultatilor.

4. Sunt foarte analitice?

Persoanele cu personalitate de tip D sunt adesea exagerat de analitice cu privire la toate problemele cu care se confrunta in viata. Prin urmare, atunci cand acesti oameni intampina vreo problema in viata lor de zi cu zi, au o tendinta foarte marcata de a supraanaliza problema si nu inceteaza sa se gandeasca la ea pana nu gasesc solutia potrivita pentru problema. Realitatea este ca toate acestea devin ruminatii puternice care ne bantuie in mod constant mintea si este foarte complex sa scapam de ele.

5. Stangacie sociala

Personalitatea de tip D genereaza disconfort la nivel social , cauzat de retinerea emotiilor pe care acesti oameni le practica in viata de zi cu zi. Prin urmare, indivizii cu acest tip de personalitate nu se simt confortabil atunci cand trebuie sa interactioneze intr-un grup social si evita situatiile sociale cu orice pret, din cauza dificultatii de a se angaja in conversatie cu persoane necunoscute. Prin urmare, ori de cate ori este posibil, ei prefera sa puna o anumita distanta fata de ceilalti.

6. Si cum ramane cu sanatatea?

In sfarsit, si la nivel de sanatate, persoanele cu personalitate de tip D sunt mai susceptibile de a suferi de boli coronariene , precum infarct miocardic, ischemie, aritmii sau hipertensiune arteriala. Dupa cum au confirmat expertii, aceste patologii sunt derivate din stresul psihosocial la care sunt supusi indivizii cu personalitate de tip D.

Inca o data, este important sa tinem cont de faptul ca  indiferent de tipul nostru de personalitate, ori de cate ori ne simtim inconfortabil putem apela la ajutorul unui specialist . La fel, personalitatea noastra este ceva ce se contureaza, care poate fi imbunatatit pentru bunastarea noastra. Dar abordarea unor tipuri de personalitate sau a altora nu trebuie sa implice o lipsa a valorii noastre umane, nici pe departe.

    DISTRIBUIE

    RECENTE