Ce trebuie sa stiti despre cardurile de credit

Cardurile de credit sunt acele carduri care permit clientilor unei banci sa faca imprumuturi. Cu ajutorul acestora ei pot plati pentru tranzactiile pe care le efectueaza la diverse magazine sau pot pur si simplu sa retraga numerar de la bancomate. Mai jos va vom prezenta cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stiti despre cardurile de credit.

In primul rand, banca este aceea care hotaraste suma maxima pe care un client o poate accesa, in cazul in care detine un card de credit. Dupa cum am spus si mai sus, puteti folosi cardul asa cum doriti, insa este bine sa nu-l utilizati prea mult pentru retragere de numerar, intrucat comisioanele percepute sunt semnificativ mai mari decat in cazul cardurilor de debit. In plus, multe dintre banci au si dobanzi pentru banii retrasi de pe cardurile de credit, incepand chiar cu momentul in care ati realizat operatiunea.

La aparitia cardurilor de credit in Romania, folosirea acestora a fost restrictionata doar la teritoriul tarii noastre. Acum insa cele mai importante carduri care poarta sigle celebre precum Visa sau Master Card pot fi utilizate si in alte tari.

In mod normal, majoritatea acestora se emit in lei insa, pe piata noastra, exista unele institutii bancare unde puteti cere emiterea de carduri de credit in valuta. Totusi, acest lucru este recomandat in special celor dintre dumneavoastra care intreprind multe calatorii in afara granitelor tarii, deoarece comisioanele de conversie din Romania se situeaza undeva in jurul valorii de 2%.

Anul trecut, din cauza scaderii numarului de persoane care puteau accesa un imprumut standard, coroborat cu interesul foarte mic al romanilor pentru achizitonarea unui credit de consum, bancile si-au indreptat atentia asupra cardurilor de credit, intrucat acestea pot stimula mai eficient consumul si pot genera mai mult profit, pentru ca dobanzile lor au rate mari.

Astfel, inca de la inceputul lui 2011, bancile importante din Romania s-au reorientat catre diverse promotii pentru carduri de credit. Dintre acestea, cele mai notabile erau acelea care ofereau acces fara bani la diferite cinematografe sau acelea care permiteau tarife mai mici pentru unele servicii medicale. In plus, bancile centrale au acordat si bonusuri si puncte de loialitate, in functie de numarul cumparaturilor realizate platind cu cardul de credit.

Fara doar si poate ca cea mai importanta facilitate oferita de catre banci, in incercarea acestora de a stimula utilizarea cardurilor de credit, a fost aceea de renuntare la unele dobanzi pentru diverse plati in rate. In acest mod clientii aveau oportunitatea de a plati pentru produsele partenerilor bancilor intr-un anumit numar de rate, pentru care nu plateau nicio dobanda daca suma lunara era rambursata pana cand se termina perioada de gratie.

In luna septembrie a anului trecut, numai putin de 1,96 milioane de carduri de credit se aflau in circulatie pe teritoriul tarii noastre, fata de peste 2,25 milioane cate erau in aceeasi luna a anului 2010. Totusi, cifra era putin mai mare fata de inceputul lui 2011, iar pentru 2012, se estimeaza ca va creste si mai mult. In plus, si tranzactiile care au avut loc folosind carti de credit au fost mai multe, urcand la 5,2 milioane in septembrie 2011, de la 4,2 milioane, cate avusesera loc in aceeasi luna a anului precedent.

Valoarea totala a tranzactiilor cu carduri de credit a inregistrat o crestere cu peste 140 de milioane de lei in 2011, fata de 2010. Nu in ultimul rand, numarul de point of sales (puncte de vanzare) din tara noastra a trecut de 115.000.

Cu toate ca, potrivit tuturor estimarilor, cardurile de credit se afla pe o panta ascendenta, totusi Romania se afla la o distanta foarte mare fata de pietele occidentale, unde cardurile se regasesc aproape la fiecare persoana majora si care beneficiaza de un salariu. Numai in Statele Unite ale Americii exista peste 500 de milioane de carduri, mai mult de unul pentru fiecare cetatean, fie el adult sau copil. Anual, americanii cumpara de aproape 2 trilioane de dolari, folosind aceste dispozitive electronice.

La fel ca in alte tari din lume, si in Statele Unite exista unele probleme in legatura cu felul in care cardurile sunt utilizate. De aceea, de curand,a fost pus in aplicare un plan pentru a simplifica intregul proces, iar in viitorul apropiat modalitatile de accesare si de folosire a dispozitivelor vor deveni mult mai usoare si mai accesibile maselor de oameni.

Tocmai pentru a preveni situatiile de acest gen, este indicat sa va informati cum trebuie inainte de a incepe sa utilizati un card, indiferent daca acesta este de credit sau de debit. Astfel puteti reduce considerabil sansele ca sa va confruntati cu dificulatati in ceea ce priveste tranzactiile pe care le realizati si veti intelege mai bine importanta folosirii corecte a cardurilor.