Cele 5 tipuri de terapie de cuplu

Relatiile de cuplu sunt complexe. Nu este doar o chestiune de a te iubi: a mentine un echilibru intre pasiune, intimitate si angajament , a comunica corect si a avea o relatie care sa permita ambilor parteneri sa creasca si sa-si imbogateasca reciproc viata necesita mult efort. In acest context, nu este neobisnuit ca pe parcursul relatiei cu care cuplul va trebui sa se confrunte sa apara diferite tipuri de conflicte si este posibil ca uneori sa nu poata face acest lucru singur.

O alternativa disponibila, in cazul in care exista dorinta de a imbunatati situatia, este sa cautati ajutor profesional: poate fi necesar sa mergeti la un profesionist care sa ne ajute sa efectuam terapia de cuplu. Terapia de cuplu nu este insa un lucru omogen care se desfasoara intotdeauna in acelasi mod, diferite curente de gandire au dezvoltat abordari diferite care pot fi mai mult sau mai putin utile in functie de problema in cauza. In acest articol vom comenta ce este terapia de cuplu in general si cateva dintre tipurile de terapie de cuplu care exista.

Ce este terapia de cuplu?

Denumirea terapiei de cuplu este acel tip de tratament sau procedura care se foloseste la nivel profesional pentru a imbunatati situatia si relatia unui cuplu in cazul existentei unui tip de problema care interfereaza cu functionarea normala a acestora sau care este un generator de suferinta pentru una sau ambele parti.

Acest tip de terapie este foarte util pentru acele cupluri cu probleme si conflicte majore sau pentru cei care cauta sa rezolve probleme minore care pot afecta relatia.

Cel mai frecvent este ca in spatele diferitelor probleme se afla prezenta unui anumit tip de frustrare sau nemultumire fata de un anumit aspect al relatiei, in general legate sau agravate de lipsa de comunicare.

Este posibil sa nu existe o cerere clara dincolo de prezenta problemelor relationale, unul dintre principalele aspecte la care trebuie lucrat fiind acela de a elucida motivul nemultumirii cu scopul de a gasi mijloace de reducere a acesteia si de a introduce modificari care sa permita rezolvarea nemultumirii. probleme.conflicte. Cu toate acestea, in alte cazuri, cauza conflictului poate fi mai limitata la o anumita circumstanta, situatie sau discrepanta.

Unele dintre principalele cauze care determina de obicei un cuplu sa mearga la o consultatie sunt de obicei aparitia infidelitatii, probleme sau lipsa de comunicare, convietuire precara, prezenta geloziei, dependenta emotionala, probleme de fertilitate, disfunctii sexuale, absenta scopurilor comune. Perceptia lipsei de implicare de catre una dintre parti, discrepante in educatia urmasilor, discrepante structurale la nivel de probleme de ierarhie sau lipsa de echitate in putere sau probleme neasteptate precum moartea unui copil sau diagnosticul sau imbolnavirea oricarui boala medicala cronica sau terminala sau tulburare psihica.

Tipuri de terapie de cuplu dupa paradigma lor

Toate aceste probleme pot fi observate si tratate din perspective teoretice si practice foarte diferite . De exemplu, unii dintre ei se pot concentra mai mult pe factorii emotionali sau pe senzatiile membrilor lor, in timp ce altii se bazeaza mai mult pe existenta unor roluri si structuri familiale sau pe aspecte mai cognitive. Toate sunt considerate terapii de cuplu si toate isi au utilizarile in diferite situatii.

Mai jos vom vedea cateva dintre principalele tipuri de terapie de cuplu care exista pe baza curentului teoretic de la care pleaca.

1. Terapia sistemica de cuplu

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de terapie de cuplu, si care duce si la aplicarea terapiei de familie, este cel bazat pe paradigma sistemica.

In acest caz, relatia de cuplu este privita ca un sistem deschis in care are loc un schimb de roluri, norme si relatii. Majoritatea problemelor sunt legate de obicei de probleme de comunicare, de lipsa de intelegere sau de exprimare a nevoilor fiecarui membru al cuplului sau de aparitia sau mentinerea unor roluri fixe care devin disfunctionale si genereaza suferinta.

2. Terapia cognitiv-comportamentala de cuplu

Terapia cognitiv-comportamentala este cea mai raspandita si recunoscuta astazi in majoritatea fatetelor psihologiei. Acest tip de terapie este de obicei legat de cunostintele, credintele, asteptarile si gandurile fiecarui subiect , precum si de comportamentele derivate din acestea.

Astfel, este obisnuit ca sub aceasta paradigma sa se lucreze divergentele in ceea ce priveste asteptarile in relatie, prezenta unor comportamente care presupun suferinta pentru una dintre parti. Se lucreaza situatii in care exista control excesiv sau intarire reciproca scazuta.

3. Terapie psihodinamica de cuplu

Terapia de cuplu realizata dintr-o perspectiva psihodinamica se concentreaza de obicei pe prezenta conflictelor produse in copilarie sau in dezvoltarea timpurie ca cauza a generarii problemelor de cuplu in prezent. Se analizeaza, de asemenea, utilizarea mecanismelor de aparare precum proiectia propriilor frici asupra celuilalt sau introjectia caracteristicilor celuilalt in propriul sine al individului .

Alte aspecte notabile sunt valoarea mare acordata relatiei terapeutice si fanteziilor constiente si inconstiente ale fiecaruia dintre membrii cuplului, mai ales in ceea ce priveste relatia.

4. Terapie umanista de cuplu

Un alt tip de terapie de cuplu, poate mai putin cunoscuta decat precedentele, este cea bazata pe abordarea umanista. Din acest demers se urmareste ca membrii cuplului sa-si dezvolte si sa-si optimizeze potentialitatile, sa darame masti si roluri si sa se descopere pe ei insisi. Se considera ca dezvoltarea individualitatii fiecarui membru al cuplului este cea care va duce la o unire mai puternica intre ei.

5. Alte tipuri de terapie de cuplu

Pana acum am vorbit despre diferite tipuri de terapie de cuplu in functie de paradigma de la care plecam, dar acestea nu sunt singurele care exista. Putem gasi in cadrul acestor paradigme diferite moduri de conceptualizare si desfasurare a terapiei.

De exemplu, exista terapie axata pe emotii (care urmareste imbunatatirea legaturii bazata pe exprimarea emotionala si depasirea cercurilor vicioase ale emotiilor negative) sau terapia cuprinzatoare bazata pe acceptarea si angajamentul situatiei problematice (de exemplu suferinta de o tulburare cronica) . Exista si terapii mai concentrate pe anumite aspecte ale relatiei, cum este cazul terapiei sexuale.

Procesul terapeutic esueaza in caz de ruptura?

Ar fi o greseala sa consideram ca scopul terapiei de cuplu este evitarea despartirii in toate contextele. Prelungirea artificiala a duratei unei relatii de dragoste nu are sens daca aceasta parte a esecurilor fundamentale, iar in astfel de cazuri, terapia de cuplu este un mijloc prin care sa ajungem la aceasta concluzie si sa poti trece la despartire fara sentimente de vinovatie si „ ce s-ar fi intamplat daca…

In acelasi mod, favorizeaza ca la incheierea relatiei acest lucru sa se faca in cei mai buni termeni posibili. Este, pe scurt, o modalitate de a explora posibilitati, maximizand probabilitatea ca relatia sa continue daca are potentialul de a functiona.

    DISTRIBUIE

    RECENTE