12 semne ca esti victima unui abuz emotional intr-o relatie

Gaslighting este un joc mental vicios pe care narcisistii il folosesc pentru a prelua controlul total asupra victimelor lor. Desi este tehnica de manipulare cea mai folosita de narcisisti, ea nu se limiteaza la acest tip de persoana si poate aparea in orice situatie.

In timp ce unii oameni o fac in mod intentionat si constient, exista multe situatii in care persoana care joaca acest joc al mintii nici macar nu isi da seama ca o face, ci mai degraba o face ca un mecanism principal pentru stabilirea si mentinerea unei relatii.

Se intampla atat de subtil incat pana cand efectele incep sa se manifeste, jocul a prins radacini atat de adanc incat daunele sunt deja grave. Victima nu este, de obicei, constienta de capcana in care se afla si ajunge sa fie o coaja a fostului eu, indoindu-se de totul despre ei insisi si despre perceptia lor.

Daca nu esti sigur daca ai fost victima iluminatului cu gaz , iata 12 semne care spun totul.

1. Incepi sa pui la indoiala si sa te indoiesti de totul despre perceptia ta

Fiind fortat sa reevaluezi tot ceea ce percepi si sa incerci sa gasesti un teren comun intre realitatea care se afla in fata ochilor tai si lumina de gaz care ti se impune, ajungi sa pui la indoiala si sa te indoiesti de fiecare dintre concluziile tale cu privire la ceea ce se intampla. in fata ta.

2. Iti pui la indoiala totul despre tine

Victimele luminii de gaz isi pierd atat de multa incredere in sine incat incep sa puna la indoiala tot ceea ce fac. Sa te simti pe nerabdare cand totul pare sa se intample asa cum ar trebui si sa te gandesti ca orice faci poate sa iasa prost este rezultatul influentei manipulatorului care tipa „Nu esti suficient de bun!

3. Un sentiment constant de confuzie

Scopul iluminatului cu gaz este sa te duca la punctul in care nu stii unde te afli in viata si daca ar trebui sa faci alti pasi. Acest lucru te face sa te simti confuz si ca si cum ti-ai pierdut scopul.

4. Crezi ca esti prea sensibil

Sensibilitatea este un lucru minunat, dar nu pentru manipulator. Ei se vor asigura ca va vor spune cat de sensibil sunteti cu privire la lucrurile banale (care nu sunt deloc banale) si cat de rau sunt. Chiar daca nu esti de acord la inceput, jocul mintii subtil pe care il joaca te va face sa crezi ca s-ar putea sa fii prea sensibil.

5. Invalidarea emotiilor

Poate ca una dintre armele principale pe care manipulatorul le va folosi in acest joc este sa va etichetati emotiile ca fiind negative si slabe. Acest lucru te duce in cele din urma sa invalidezi emotiile care au fost respinse de gazlighter pana la punctul in care chiar te simti rau ca te simti intr-un anumit fel.

6. Pierderea capacitatii de a-ti exprima emotiile

Fiind intr-o lupta constanta cu care emotiile sunt „normale” si „drepte” si care sunt „nepotrivite” si „slabe”, incepi sa pierzi capacitatea de a exprima orice emotie. In schimb, incepi sa reprimi pe fiecare dintre ele si sa te judeci pentru ca le ai.

7. Intotdeauna mi-e teama sa nu gresesti

In timpul luminii cu gaz, manipulatorul va avea grija sa va expuna imperfectiunile si sa va critice pentru ele. A gresi in legatura cu ceva te va face sa simti ca ai comis cea mai groaznica dintre crime, asa ca incepi sa-ti fie frica sa nu gresesti.

8. Nu mai actionezi pentru multe lucruri

Aceasta teama de a gresi si de a lua „decizia gresita” te face sa vrei sa nu mai actionezi. Se poate ajunge la punctul in care te trezesti sa ai incredere in deciziile manipulatorului, fara sa faci nimic care sa-i enerveze natura judecatioasa.

9. Mersul pe coji de oua – tot timpul

Aceste tipuri de oameni vor face tot posibilul sa-ti spuna ca nimic din ceea ce faci nu este suficient de bun si, cand stii ca trebuie sa faci ceva pentru ei, ca sa nu te critice din nou, ajungi sa mergi pe coji de oua temandu-te ca ei. Voi fi suparat pe tine. Esti binevenit.

10. Izoleaza-te de oamenii carora le pasa de tine

Cei care au grija de tine vor fi tinta principala a manipulatorului, care va avea grija sa te faca sa crezi ca incearca sa te foloseasca si ca nimeni nu te vrea bine. Manipulatorul iti va imprima in cap gandul ca esti inconjurat de dusmani carora le place sa-ti strice relatia si viata. Cu toate acestea, nu este adevarat.

11. Pierderea completa a increderii in sine

Increderea in sine pe care o aveai inainte de a-l intalni pe aceasta persoana a disparut cumva. Sa vorbesti pentru tine a devenit un chin, asa ca lasi vocea ta interioara sa se estompeze incet pe masura ce te vezi fara valoare.

12. Nu simti nimic ca tine

Cand te uiti inapoi la ceea ce ai fost si la ce ai devenit, te simti complet disociat de adevaratul tau sine. Aceasta auto-alienare este poate cel mai mare prejudiciu pe care iluminatul cu gaz il poate face personalitatii cuiva. In aceasta stare de gol, rataciti doar in gandurile voastre plangand persoana pe care ati pierdut-o: pe voi insiva.

Te poti intoarce la persoana care esti cu adevarat, incepand sa crezi mai mult in tine si recunoscand obiceiurile pe care te-a invatat lumina cu gaz. Esti mult mai mult decat ai inceput sa crezi.

Nu uita niciodata ca niciun joc mintii nu te poate face sa te pierzi complet. Esti acolo, doar adormit si ascuns sub un val de iluzii si manipulari. Esti acolo – nu uita niciodata! Redescopera-te si incepe sa te iubesti mai mult. Nimeni nu valoreaza suficient sa te faca sa pierzi!

DISTRIBUIE

RECENTE