Cinci intrebari esentiale la sedinta cu parintii

Iti aduci aminte cand erai mica si asteptai cu emotii momentul in care parintii se vor intoarce de la intalnirea periodica cu dirigintele? Ei bine, experienta era la fel de tensionata si pentru ei ca si pentru tine, iar acum intelegi acest lucru in calitate de mama.

Pe langa generalitatile care se vor discuta inevitabil la sedinta cu parintii, e important sa prinzi zece minute singura cu dascalul copilului tau, pentru a afla daca sunt probleme si cum trebuie sa actionezi, dar si pentru a aduna informatii importante pentru educatia celui mic.

Iata cele cinci intrebari-cheie pentru a obtine aceste date rapid si simplu:

1. Care sunt atuurile copilului meu?

Pentru a sti pe ce sa pui mai mult accent, ai nevoie de opinia celor care-ti observa copilul la orele de matematica, limba romana etc. si stiu spre ce are o inclinatie mai mare. In multe cazuri, copiii isi manifesta aceste interese mai mult la scoala decat in sanul familiei.

Roag-o pe invatatoare/diriginta sa-ti recomande cercuri (workshop-uri) pe domeniul preferat de copilul tau.

Daca are un talent artistic, acum e momentul sa ceri detalii si indrumari despre urmatorii pasi pe care trebuie sa-i faci in educatia copilului.

Pe de alta parte, raspunsul la aceasta intrebare te-ar putea ajuta sa o cunosti mai bine pe invatatoare/profesoara: un dascal bun ar trebui sa-ti poata da exemple cat se poate de clare despre momentele si materiile in care copilul tau s-a remarcat.

Daca nu iti poate da decat indicii vagi despre probleme si nu vede nicio calitate evidentiata in clasa de copilul tau, s-ar putea sa ai motive de ingrijorare.

2. Cum invata copilul meu cel mai usor?

Urmarindu-l zi de zi pe elev, orice profesor ar trebui sa-si dea seama ce modalitate de invatare ii este mai eficienta, daca primeaza memoria vizuala sau cea auditiva.

Intereseaza-te daca invata mai usor pe fragmente sau prefera sa aiba informatia completa, daca se bazeaza pe intuitie si reformulari sau tinde sa repete lectiile cuvant cu cuvant.

Ar trebui sa afli daca fiul/fiica ta are acces la material de studiu corespunzator tipului sau de invatare ideal: spre exemplu, manualele de limbi straine sunt mereu insotite de casete audio cu dialoguri, cantece si exercitii. Se folosesc in clasa? Daca micutul tau are un deficit de atentie, primeste lamuriri suplimentare?

3. Cum se comporta in relatiile cu ceilalti copii?

Una dintre cele mai delicate intrebari iti va dezvalui daca micutul tau isi face usor prieteni, daca este placut de colegi sau luat peste picior, daca are spirit de lider sau starneste certuri.

Nu accepta ocolisuri, generalizari sau “etichete” din partea invatatoarei/dirigintei. Daca exista probleme, trebuie sa ai exemple clare de la care sa pornesti si sa gasesti solutia ideala impreuna cu dascalul.

Cel mai important e ca fiul/fiica ta sa nu se simta spionat/a in clasa, asa ca nu deschide o discutie deschisa despre eventualele probleme. Asa nu va mai avea incredere in profesorii lui.

4. Ce v-ati dori sa mai stiti despre el/ea?

Profesorii iti cunosc copilul intr-un mediu organizat, dar tu il cunosti mai bine decat oricine, in orice situatie. Stii cand ezita, cand i se face teama, ce il motiveaza si ce gesturi il indeparteaza.

Nu te sfii sa impartasesti aceste informatii cu dascalul, chiar daca in prima faza va dori sa para stapan pe situatie si sa nu ceara niciun detaliu in plus. Orice amanunt ajuta la intelegerea modului in care simte, actioneaza si invata copilul tau.

5. Ce pot face acasa ca sa fiu de ajutor?

E momentul sa discuti cat se poate de deschis despre tema de casa a copilului tau, daca ti se pare prea “stufoasa”, daca cel mic iti cere prea des ajutorul.

Traseaza impreuna cu invatatoarea/diriginta rolul tau in completarea indatoririlor pentru scoala si cere informatii despre cum poti deveni un participant activ la instruirea copilului tau. Nu e nicio problema daca vei ajunge sa parcurgi manualele odata cu el/ea.

Pastreaza un contact permanent si nu lasa aceasta sedinta cu parintii sa fie o intalnire sporadica si pe fuga despre viitorul copilului tau.