Clasificarea metodelor contraceptive!

Metodele contraceptive previn sarcina nedorita. Atat timp cat femeia este fertila, de la prima menstruatie pana la menopauza, ea risca sa ramana insarcinata ori de cate ori are contact sexual neprotejat. De asemenea, exista si riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala. De aceea, este foarte importanta protectia, pentru a evita situatiile neplacute.

 

Gasim mai multe tipuri de metode contraceptive, insa fiecare difera si efectele sunt altele de la femeie la femeie. Iata care este clasificarea acestora!

 

1. Metode contraceptive nehormonale

Steriletul – se poate mentine in uter 3 – 5 ani. Acesta contine ioni de cupru care distrug spermatozoizii.

Prezervativul masculin – din cauciuc sau latex, este rezistent si impiedica raspandirea spermatozoizilor in vagin.

Prezervativul feminin – este echivalentul prezervativului masculin, doar ca este pus in interiorul vaginului.

Diafragma vaginala – se pozitioneaza peste colul uterin si este inconjurata de un inel din cauciuc.

Spermicidele – se prezinta sub forma de crema, gel sau ovule vaginale spumoase.

 

2.Metode contraceptive hormonale

Pilula anticonceptionala – actioneaza ca un inhibitor al ovulatiei si se administreaza zilnic pe cale orala.

Plasturele hormonal – glera cervicala devine impermeabila pentru spermatozoizi si inhiba implantarea oului. Se aplica 1 data pe saptamana, iar la 3 saptamani se face pauza de 1 saptamana in care apare menstruatia.

Inelul vaginal – inelul sintetic se introduce in vagin la inceput fiecarui ciclu menstrual si se extrage dupa 3 saptamani, timp in care apare menstruatia. Are aceleasi efecte ca pilula anticonceptionala.

Injectia contraceptiva trimestriala – contine gestagen in doza mare si cu efect indelungat. Se injecteaza in fesa, 1 data la 3 luni.

Implantul hormonal cu gestagen – consta intr-un mic tub sintetic ce contine gestagen. Se face o mica incizie pe partea interna a bratului si se introduce implantul sub piele. Efectul dureaza 3 ani, dupa care trebuie inlocuit.

Steriletul hormonal – se monteaza in interiorul uterului si elibereaza gestagenul. Se introduce de catre medicul ginecolog si efectul dureaza  5 ani. Inainte se recomanda testul Papanicolau si cel de chlamydia.

 

3. Metode contraceptive permanente

Sterilizarea chirugicala – la femei se utilizeaza curentul electric asupra trompelor uterine, iar cicatricea formeaza un obstacol pentru spermatozoizi. La barbat se intrerup chirurgical caile prin care trece sperma.

Sistemul ESSURE – se introduce in trompele uterine, prin intermediul vaginului, o spirala din fibre flexibile. Procedura dureaza 15 minute, fara interventie chirurgicala sau hormoni.

 

4. Metode contraceptive naturale

Coitul intrerupt – scoaterea penisului in afara vaginului inainte de orgasm. Este o metoda nesigura deoarece mai pot fi eliberati spermatozoizi inainte de orgasm.

Temperatura bazala – ovulatia determina cresterea temperaturii corpului cu 0.3 – 0.5 grade. Se considera o siguranta medie a contactelor sexuale neprotejate incepand cu a treia zi de crestere a termperaturii pana in momentul menstruatiei.

Metoda simptotermala – se palpeaza colul uterin, deoarece in zilele infertile el are consistenta tare, ca cea a cartilajului din varful nasului.

Metoda calendarului – se mai numeste Knaus – Ogino. Se calculeaza ultimele 6 – 21 cicluri si se observa zilele fertile si infertile.

 

5. Metode contraceptive de urgenta

Postinor 2 – contine gestagen in doza crescuta

Microgynon – contine estrogen si gestagen in doze crescute

Steriletul ( introdus in maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat )