Comunicarea emotionala in cuplu

Comunicarea emotionala este unul dintre pilonii de baza intr-o relatie. Prin urmare, punerea in practica a strategiilor de comunicare care favorizeaza exprimarea sentimentelor si emotiilor poate fi de mare ajutor. Va aratam unele dintre cele mai eficiente.

Comunicarea emotionala este o abilitate sociala complexa care ne ajuta sa ne exprimam corespunzator. In plus, este una dintre bazele fundamentale pe care se bazeaza o relatie sanatoasa.

De fapt, comunicarea sincera, stransa si respectuoasa cu cealalta persoana previne adesea aparitia conflictelor. Acestea pot submina bunastarea relatiei si din acest motiv este indicat sa se caute strategii de comunicare mai adecvate.

Ce este mai exact comunicarea emotionala in cuplu?

Acest tip de comunicare se refera la schimbul de informatii cu partenerul nostru subliniind doua aspecte:

  • Transmiterea sentimentelor si emotiilor noastre.
  • Intelegerea starii emotionale a celeilalte persoane.

Ca si in alte forme de comunicare, aceste mesaje se bazeaza in principal pe comunicarea verbala, care se exprima prin cuvinte. Cu toate acestea, comunicarea non-verbala, care se transmite prin intonatie, miscari ale corpului, expresii faciale si distanta fizica, ofera mult mai multe informatii interlocutorului.

Ce se intampla cand nu tinem cont de emotii?

Daca ambii parteneri au dificultati in a-si comunica corect emotiile si sentimentele, probabil ca relatia sufera intr-un fel. Sa vedem cateva exemple de comunicare emotionala slaba intr-un cuplu:

  • Unul dintre cei doi membri intarzie si nu isi cere scuze. In aceasta situatie, este posibil ca celalalt sa se simta rau si sa ajunga sa faca unul sau mai multe reprosuri care genereaza o discutie usor de evitat.
  • O persoana se simte trista si nu stie cum sa-i comunice partenerului sau . Intr-un astfel de caz, celalalt membru al cuplului va va observa distanta, dar probabil va interpreta gresit semnalele fara a intelege la ce se datoreaza.
  • O persoana  este deranjata de ceva legat de partenerul sau si nu-l comunica . Cealalta persoana va percepe mesajul si prin limbaj non-verbal si acest lucru va genera eventual distanta si disconfort in relatie.
  • Comunicarea unuia dintre cei doi membri este acuzatoare . In fata acestui mod de a te exprima, celalalt va deveni usor defensiv si conversatiile nu vor fi suficient de fluide sau de respectuoase.

Ce obtinem prin promovarea comunicarii emotionale cu partenerul nostru?

Daca pana acum am comunicat intr-un anumit mod, ne putem intreba de ce ar trebui sa incorporam schimbari in modul nostru de a ne exprima. Unele dintre cele mai importante motive pentru a incorpora comunicarea emotionala sunt:

  • Nivelul discutiilor este redus. Intrucat prioritam sa nu acuzam celalalt, discutiile devin un schimb de puncte de vedere diferite in care cei doi membri ai cuplului isi dau cu parerea fara sa arunce reprosuri.
  • Partenerul nostru empatizeaza mai mult cu noi. Exprimand ceea ce simtim, celalalt membru al cuplului poate concentra mai multa atentie pe a ne intelege mai bine si a se pune in locul nostru.
  • Aprofundam cunoasterea reciproca.  Impartasirea emotiilor noastre este o modalitate excelenta pentru cealalta persoana de a ne cunoaste mai bine si legatura este intarita.
  • Ii este mai usor pentru partenerul nostru sa-si impartaseasca propriile emotii . Daca modul nostru de a comunica este emotional, il incurajam pe celalalt sa se conecteze mai bine cu sentimentele sale, iar comunicarea este din ce in ce mai matura.

Cum putem imbunatati comunicarea emotionala in cuplu?

Exista multe modalitati de a ne imbunatati abilitatile de comunicare. Dintre acestea, subliniem urmatoarele:

Utilizarea mesajelor „I” in comunicarea emotionala

A vorbi din perspectiva noastra subiectiva evita sa intram in acuzatii inutile. Daca de exemplu spunem „nu m-ai sunat toata saptamana, esti egoist”, o acuzam pe cealalta persoana. Pe de alta parte, daca spunem „Ma simt trist pentru ca nu m-ai sunat toata saptamana” , comunicam o emotie, tristete, iar celalalt nu se simte atacat.

„Mesajele I” sunt una dintre cele mai recomandate strategii in terapia de cuplu pentru a promova comunicarea fluida. In acest fel, ii ajutam interlocutorului nostru sa empatizeze cu emotia noastra si sa nu o judece.

Nu generaliza

Folosirea expresiilor precum all, always, never or nothing da nastere la reprosuri care sunt de obicei nefondate. Intotdeauna ii critici pe altii”, „nu arunci niciodata gunoiul”, „nimic din ce spui nu este adevarat”, ar fi cateva exemple.

Aceste propozitii pot contine un sambure de adevar, dar de obicei sunt o generalizare si nu un fapt obiectiv. Prin urmare, este indicat sa transmiteti informatiile cat mai obiectiv posibil.

Folositi verbe emotionale

Exprimarea emotiilor noastre este baza comunicarii emotionale. Astfel, cu cat folosim mai mult expresii care le reflecta, cu atat ii vor fi mai familiare celuilalt membru al cuplului si le va fi mai usor sa le foloseasca.

Unele dintre aceste verbe pot fi: iubire, ura, simtire, invidie, entuziasm, dorinta, ingrijorare, emotie sau dezgust. Este o chestiune de a le incorpora putin cate putin si natural in ziua noastra.

Nu reprosa

Cand ii reprosam partenerului nostru, acesta devine imediat defensiv . Din acel moment, comunicarea este mult mai complicata.

Astfel, nu este acelasi lucru sa spui „Te observ departe, este ceva in neregula?” sa spuna „M-am saturat ca nu ma asculti”. Prima optiune face comunicarea mult mai usoara decat a doua.

Vorbiti despre comportamente si nu despre oameni

Daca partenerul nostru se comporta inadecvat, este important ca atunci cand ii spunem, sa nu judecam si sa etichetam persoana respectiva. Ceea ce trebuie sa comentam este modul de a actiona.

De exemplu, a spune „esti prost” nu este acelasi lucru cu a spune „comportamentul tau cu acea persoana a fost prost si asta m-a facut sa ma simt rusinat”. A doua modalitate o va ajuta pe cealalta persoana sa fie mai constienta de comportamentul sau.

Respectati spatiul personal

Cand apare un conflict, oamenii il gestioneaza in moduri diferite. Ceea ce functioneaza pentru unul la un moment dat poate sa nu functioneze pentru celalalt.

Prin urmare, trebuie sa stii sa gasesti momentul potrivit in care cele doua persoane sunt dispuse sa o rezolve. Daca unul dintre cei doi prefera sa amane rezolutia, trebuie convenit un moment mai propice pentru amandoi.

Unde sa incep?

Cel mai bun mod de a comunica corect cu partenerul nostru este sa o facem mai intai cu noi insine. Eliminarea din dialogul nostru intern a reprosurilor, generalizarilor si gandurilor negative constante fata de noi insine este cheia mentinerii unui dialog intern bun.

Pe de alta parte, pentru a imbunatati comunicarea emotionala in cuplu, este important sa fii umil si dispus sa inveti sa comunici din ce in ce mai bine . In acest fel, vom sti sa ascultam mai bine cealalta persoana, sa nu o judecam si sa empatizam profund cu emotiile sale. Cel mai probabil, toate acestea ne vor imbunatati relatia de cuplu.

DISTRIBUIE

RECENTE