Contraceptia permanenta la barbati

Contraceptia permanenta la barbati, sau mai bine spus vasectomia, protejeaza barbatii de eventualitatea de a mai deveni parinti pe viitor. Vasectomia este o procedura strict optionala, fiecare barbat alegand momentul potrivit pentru a nu mai avea copii.

Vasectomia consta in intreruperea canalelor deferente, care au rolul de a transporta spermatozoizii de la testicule catre prostata. La nivelul prostatei, spermatozoizii se amesteca cu lichidul seminal si formeaza sperma care, prin ejaculare, poate fecunda ovului. Din moment ce spermatozoizii nu mai sunt “scosi” din testicule, acestia nu mai pot fecunda ovului, iar sarcina este imposibila.

Vasectomia nu este o procedura reversibila, de aceea pacienti care isi doresc aceasta operatie vor trebui sa discute si cu un psiholog pentru a intelege pe deplin care sunt efectele procedurii. Barbatii aleg vasectomia ca metoda de contraceptie atunci cand sunt siguri ca nu isi mai doresc copii, cand partenerii decid ca este cea mai buna meoda de contraceptie si nu isi doresc utilizarea alteia.

Medicul iti va explica pe indelete ce inseamna si cum se efectueaza procedura de vasectomie si iti va raspunde tuturor intrebarilor tale. Vasectomia nu influenteaza in niciun fel libidoul, actul sexual sau viata sexuala, ci este doar o forma de contraceptie. Operatia nu iti va modifica nici cantitatea sau aspectul lichidului seminal expulzat in momentul ejacularii, asadar vasectomia nu va fi “vizibila”.

Interventia dureaza 30 de minute si se face sub anestezie locala, la nivelul scrotului. Capetele canalelor deferente se vor cauteriza sau se vor lega cu ajutorul firelor. Complicatiile de dupa operatie sunt destul de rare, insa poti avea parte de sangerari la nivelul scrotului, suprainfectarea plagii, aparitia unei inflamatii sau dureri la nivelul scrotului. In cele mai multe cazuri tratamentul este bazat pe administrarea unor medicamente.

Rezultatele interventiei nu vor putea fi masurate imediat, deoarece inca au mai ramas spermatozoizi pe canalele ce unesc prostata cu testiculele. Astfel, la 6 si 8 saptamani dupa interventie vor trebui efectuate cateva teste pentru a verifica daca mai exista celule sexuale in sperma eliminata. Activitatea sexuala va putea fi reluata la 3-4 zile dupa interventie, insa pana la rezultatele testelor mai sus mentionate, cuplul ar trebui sa se bazeze pe o alta metoda de contraceptie.

Vasectomia este cea mai sigura metoda de contraceptie, avand o eficienta de 99,9%. Totusi, procedura nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau a virusului HIV (pentru protectia impotriva acestora se va folosi tot prezervativul).