Despre plantarea maslinului

Maslinul are nevoie de temperaturi ridicate si nu il poti creste in gradina pentru ca nu va putea rezista pe timpul iernii cand temperaturile sunt foarte scazute, deci ceea ce ai auzit ca maslinul nu rezista la temperaturi mai scazute de -10 grade celsius este adevarat. Poti sa cresti maslini doar daca detii o sera unde temperatura sa fie controlata pe tot parcursul anului. Poti planta maslini in ghivece sau in sera, daca alegi sa plantezi maslini in aproximativ 4 ani vei obtine prima recolta insa maximul de productivitate se obtine abia dupa 7 ani de la plantare.

Pentru a obtine maslini direct din seminte vei avea nevoie de pana la 12 ani pentru a obtine o productie destul de mare de masline. Maslinul este considerat arborele vesnic roditor pentru ca este foarte rezistent in timp si este foarte productiv. Sunt aproximativ de 20 de specii de maslini in intreaga lume. Maslinii cresc cel mai bine in zona Asiei si Africii unde temperaturile pe tot parcursul anului sunt ridicate. Pentru a ajunge la maturitate fructele maslinului au nevoie de pana la 8 luni pentru a se dezvolta complet. O solutie ar fi sa plantezi maslini in ghivece pentru ca ii vei putea tine pe timpul iernii in casa la o temperatura de minim 5 grade celsius pentru a nu se usca.

Daca alegi sa plantezi maslini in ghivece trebuie sa asezi pe fundul ghiveciului bucati de ghivece sparte sau pietre, solul de asemenea trebuie sa fie de calitate si bogat in elemente nutritive pentru ca maslinul sa se poata dezvolta normal. Maslinii sunt printre cei mai rezistenti arbori din lume si se pare ca in Italia este un maslin ce are o vechime de 500 de ani insa in Romania maslinii nu pot creste pentru ca iarna acest tip de arbori nu ar rezista la temperaturi atat de scazute.

Daca alegi sa cresti maslini in sera trebuie sa ai o temperatura controlata pe tot parcursul anului si daca maslinii vor beneficia si de lumina atunci vei putea obtine prima productie de masline la 4 luni de la plantarea arborilor. Maslinii se inmultesc destul de repede astfel ca daca vei planta un maslin in jurul acelui arbore vor aparea lastari tineri ce ii vei putea scoate si planta in alta parte. Maslinii au nevoie de foarte multa lumina si caldura pentru a se dezvolta si in Romania nu sunt conditiile necesare pentru a creste maslini mai ales pe o suprafata atat de mare cum vrei tu si anume cateva hectare de teren.

Poti sa incerci sa plantezi un maslin sau doi in ghivece sau in gradina insa daca alegi sa plantezi arborii in gradina pe timpul iernii trebuie sa ii acoperi sau sa gasesti o modalitate de a ii proteja de temperaturile scazute. Maslinii sunt arbori foarte apreciati din cauza ca sunt foarte rezistenti si nu sunt afectati de daunatori sau boli astfel ca nu este nevoie sa aplici tratamente cu substante chimice pentru a scapa maslini de daunatori insa in primii ani de la plantare este bine sa folosesti si un fertilizator in solul unde plantezi maslinii indiferent ca este vorba despre un ghiveci sau ca alegi sa cresti maslini in sera. Cel mai bine este sa te orientezi spre alti pomi fructiferi care rezista la clima din tara noastra pentru ca daca vei planta maslini in aer liber vei pierde banii investiti.

DISTRIBUIE

RECENTE