Gravidele trebuie sa manance peste

Copiii care au beneficiat de un aport crescut de acizi grasi Omega-3 in ultimul trimestru de sarcina sunt cel mai bine dezvoltati.

Sunt multe femei care inainte de a deveni mame pentru prima data au ganduri anegreO despre cum va arata copilul lor. Va fi el suficient de bine dezvoltat? Daca are vreo deficienta de crestere? Sunt intrebari care le tot vin in minte chiar daca ecografiile cele mai performante le spun ca totul este in regula cu bebelusul lor. Cercetatorii le vin in ajutor si le spun ce pot face pentru ca micutii lor sa se dezvolte cat mai armonios. Dieta pe care o au in timpul sarcinii este unul dintre raspunsuri. Iar din aceasta nu trebuie sa lipseasca pestele de origine marina.

Actiunea acizilor grasi Omega-3

Consumul de acizi grasi Omega-3 in ultimul trimestru de sarcina ajuta la dezvoltarea senzoriala, cognitiva si motorie a bebelusilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetatori canadiano-americani si publicat in aJournal of PediatricsO. Este primul studiu care demonstreaza stiintific importanta pe care o au acizii grasi Omega-3 pentru dezvoltarea copiilor. Expertii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat legatura care exista intre concentratia de DHA (acid docosahexenoic) din cordonul ombilical a unui numar de 109 nou-nascuti si performantele lor evaluate in urma unui set de teste.

DHA este un acid gras care intra in compozitia neuronilor si a retinei. Cu acordul mamelor, nou-nascutilor le-a putut fi prelevat un esantion de sange din cordonul ombilical imediat dupa nastere pentru a li se masura concentratia de DHA. Concentratia de DHA din cordonul ombilical este cel mai bun indicator al expunerii intra-uterine la acizii grasi Omega-3 in timpul ultimului trimestru de sarcina. Acest interval este perioada cruciala pentru dezvoltarea fotoreceptorilor retinali si a neuronilor, a explicat dr. Eric Dewailly, unul dintre coordonatorii proiectului. Acidul decosahexenoic este unul dintre agentii raspunzatori de dezvoltarea copiilor.

Pastrav, somon sau sardine

Bebelusilor le-au fost efectuate mai multe teste la varstele de sase si douasprezece luni. Ele au relevat faptul ca atat acuitatea vizuala, cat si dezvoltarea lor motorie si cognitiva este strans legata de concentratia de DHA din cordonul ombilical la momentul nasterii. Pe de alta parte, ele au aratat ca exista o relatie destul de vaga intre concentratia de DHA si laptele matern, pentru copiii care erau alaptati. aAceste rezultate subliniaza legatura cruciala a expunerii prenatale la acizii grasi Omega-3 pentru dezvoltarea copiluluiO a punctat dr. Gina Muckle, alt coordonator al studiului.

Cercetatorii au mai observat ca exista o legatura directa intre concentratia de DHA din cordonul ombilical si concentratia de DHA din sangele mamei. Cercetatorii au mai spus ca si concentratia din cordonul ombilical este mai mare decat cea din sangele matern. aIn timpul dezvoltarii sistemului nervos al fatului, el are nevoie de o cantitate mare de DHA. El poate chiar sa transforme alt tip de acizi grasi in DHA pentru a-si dezvolta creierulO, explica dr. Dewailly.

Pentru membrii echipei de cercetare nu este niciun dubiu ca toate femeile insarcinate trebuie incurajate sa consume acizi grasi Omega-3, mai ales in ultimul trimestru de sarcina. Se reaminteste astfel importanta dietei in perioada sarcinii, in acest caz a consumului de alimente care contin acizi grasi Omega-3, pentru dezvoltarea fatului. aO dieta bogata in acizi grasi Omega-3 nu este de asteptat sa rezolve totul, dar rezultatele noastre arata faptul ca o asemenea dieta are efecte pozitive asupra dezvoltarii senzoriale, cognitive si motorii a copiilor.

Beneficiile alimentatiei cu peste cu un nivel scazut de contaminanti si un continut ridicat de acizi grasi Omega-3, precum sardine, somon sau pastrav reduce potentialele riscuri din perioada sarciniiO, au concluzionat specialistii. Ei vor continua sa ii monitorizeze pe cei 109 micuti pentru a vedea care sunt si efectele pe termen lung ale consumului de acizi grasi Omega-3.

Acesta este primul studiu care demonstreaza efectele benefice ale acizilor grasi Omega-3 pentru dezvoltarea copiilor.