10 cele mai bune jocuri video pentru PlayStation 5

La putin mai mult de doi ani de la lansare, PlayStation5 continua sa fie o descoperire apreciata. De la lansare, Sony a vandut 25 de milioane de unitati conform rapoartelor sale de castiguri financiare si, in ciuda deficitului de stoc, se estimeaza ca va depasi viteza de vanzare a PlayStation 4 in 2024 – nu este putin lucru. Modelele anterioare de PlayStation au vandut toate peste 80 de milioane de unitati fiecare, care nu au fost afectate de lipsurile care au fost daunatoare jucatorilor si vanzarilor Sony PS5.

In ciuda unui pret ridicat de 499 USD, PlayStation 5 a livrat inca 4,5 milioane de unitati, la egalitate cu lansarea PS4 in 2013. Consola ofera un design elegant si modernizat, oferind in acelasi timp o serie de functii actualizate, imbunatatindu-se si extinzandu-se dupa lansarea anterioara a consolei. Jucatorii pot experimenta acum jocuri 4K, sunet 3D, un SSD de mare viteza, o interfata imbunatatita si un controler mai sensibil pentru un joc imbunatatit.

In timp ce Sony lucreaza pentru a stabiliza stocurile celei mai recente console, multe jocuri au fost publicate pentru a starni apetitul jucatorilor. Stacker a intocmit o lista cu cele mai bune 10 jocuri video de pe PlayStation 5 folosind datele de la Metacritic. Jocurile au fost clasate pentru prima data pe baza Metascore-ului lor (din 100), care este agregat din recenziile criticilor. Legaturile au fost rupte folosind scorul utilizatorului Metacritic (din 10).

Datele sugereaza ca punctul forte al PS5 se afla in mod direct in jocurile de rol, care alcatuiesc jumatate din lista. Jucatorii PS5 sunt atrasi de lumi grandioase, stiri profunde si ore nesfarsite de joc. Cititi mai departe pentru a afla ce jocuri merita timpul dvs.

#10. Parabola Stanley: Ultra Deluxe

– Metascore: 89
– Metacritic user score: 8.1
– Data lansarii: 27 aprilie 2022
– Dezvoltator: Crows Crows Crows
– Genuri: Aventura, 3D, persoana intai

„The Stanley Parable: Ultra Deluxe” poate sa nu fie jocul pentru tine – sau poate ca este. Aceasta este natura si naratiunea jocului: alegerile tale. „The Stanley Parable: Ultra Deluxe” este o relansare a jocului din 2013 si inca pastreaza multe dintre calitatile care l-au facut un succes, extinzand, de asemenea, jocul si adaugand noi finaluri.

Jucatorii intra in viata lui Stanley, care descopera ca toti colegii lui de munca au disparut si el lucreaza pentru a afla ce s-a intamplat. Jucatorii care cauta obiective de misiune simple sau care isi asigura o victorie se pot simti pierduti in universul The Stanley Parable. Grafica pare depasita, dar se potriveste ambitiei jocului. In schimb, jocul se bazeaza pe scriere si pe alegerile jucatorilor pentru a crea o lume ademenitoare, dar confuza. Jocul este unul rapid, cu un joc mediu de aproximativ doua ore. Pentru jucatorii care doresc sa exploreze finalurile multiple sau care sunt setati la finalizare, timpul de joaca va fi mai aproape de noua ore.

#9. Final Fantasy VII Remake Intergrade

– Metascore: 89
– Metacritic utilizator: 8,3
– Data lansarii: 10 iunie 2021
– Dezvoltator: Square Enix
– Genuri: Jocuri de rol, RPG de actiune

Cand a fost lansat „Final Fantasy VII Remake”, au trecut 24 de ani de la lansarea originalului. Entuziastii fideli au avut sansa de a juca cateva ore de indragitul clasic, cu grafica si gameplay modernizate, in timp ce s-au adancit in dezvoltarea personajelor, extinzand povestea universului si un nou stil de lupta. Remake, insa, este doar prima salva. Square Enix planuieste sa lanseze episodic parti ale jocului, ceea ce ne duce la „Final Fantasy VII Remake Intergrade”, un joc de legatura intre episoade.

O lansare exclusiva pentru PS5, Intergrade il urmareste pe Yuffie Kisaragi, un personaj preferat din versiunea originala. Yuffie are doua capitole suplimentare adaugate jocului prin intermediul DLC-ului Episode INTERmission. Timpii de incarcare pentru „Final Fantasy VII Remake Intergrade” au fost, de asemenea, o caracteristica placuta pe PlayStation 5. Acum dureaza doar doua secunde, mai degraba decat cele 40 pe care le-a avut pe PS4, datorita hard diskului si bancii de memorie impresionante ale noii console.

#8. Devil May Cry 5: Editie speciala

– Metascore: 89
– Metacritic user score: 8.4
– Data lansarii: 12 noiembrie 2020
– Dezvoltator: Capcom
– Genuri: Actiune-aventura, general

Fanii exclusivitatilor PlayStation 5 stiu deja cum a imbunatatit consola experienta de joc. Timpii minuscul de incarcare, imaginile 4K si grafica incredibila vorbesc de la sine. In timp ce toate acestea sunt prezente in „Devil May Cry 5: Special Edition”, aceasta relansare se mandreste cu alte caracteristici speciale pentru jucatori care ii atrag pe jucatorii mai experimentati, oferind viteza turbo si modul Legendary Dark Knight.

In joc, jucatorii vad revenirea lui Vergil, introdus in „Devil May Cry 3” ca fratele geaman al protagonistului Dante, manuind o katana si facand ravagii asupra monstrilor si demonilor. Ca personaj jucabil, utilizatorii pot debloca noi comenzi si chiar pot activa Sin Devil Trigger, o forma demonica disponibila chiar de la inceputul jocului.

#7. Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

– Metascore: 90
– Metacritic utilizator: 7,2
– Data lansarii: 26 martie 2021
– Dezvoltator: Vicarious Visions
– Genuri: Sport, individual, skate/skateboard

Cand „Tony Hawk’s Pro Skater” a fost lansat in 1999, a fost ajutat de popularitatea unuia dintre cei mai mari skateboarderi ai tuturor timpurilor. Desi au existat 20 de jocuri asociate cu seria Pro Skater de la lansare, „Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2” este remasterizarea primelor sale doua lansari, „Tony Hawk’s Pro Skater” in 1999 si „Tony Hawk’s Pro Skater 2” in 2000. Jocul PS5 a fost apreciat de critici la nivel mondial si a ajuns la 1 milion vandut mai repede decat orice alt joc din franciza.

Remasterizarea jocurilor clasice include patinatorii profesionisti din original la varstele lor actuale, cativa patinatori profesionisti noi si chiar o reluare a unui personaj secret din jocurile originale, „Ofiterul Dick”, exprimat de si modelat dupa Jack Black. De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe crearea de personaje jucabile diverse de diferite etnii si genuri. Jocul implica colectarea de obiecte si indeplinirea obiectivelor de patinaj, jucatorii executand si combinand trucuri de skateboard, deblocand in cele din urma noi niveluri, elemente si trucuri. Hartile si jucatorii personalizabili fac din aceasta renovare a unui clasic un joc obligatoriu atat pentru fanii skateboarding-ului, cat si pentru jucatorii deopotriva.

#6. Final Fantasy XIV: Endwalker

– Metascore: 90
– Metacritic utilizator: 9,0
– Data lansarii: 7 decembrie 2021
– Dezvoltator: Square Enix
– Genuri: Jocuri de rol, multiplayer masiv

„Final Fantasy XIV: Endwalker” este un favorit pentru multiplayer online si al patrulea pachet de expansiune din reluarea Final Fantasy XIV. Il gaseste pe Razboinicul Luminii si Scions impotriviti unul impotriva celuilalt pentru a preveni venirea unei a doua ultime zile.

Fanii si criticii s-au bucurat de povestea acestei expansiuni. Intriga ofera inchiderea anumitor arcuri narative care au durat un deceniu, creand totodata noi posibilitati pentru jocurile viitoare. Creatorii au reusit sa pastreze sentimentul si confortul nostalgiei din jocul original si, de asemenea, modifica si extind universul Final Fantasy cu grafica actualizata, oferte de clasa si caracteristici jucator versus jucator.

#5. Persona 5 Royal

– Metascore: 91
– Metacritic utilizator: 7,5
– Data lansarii: 21 octombrie 2022
– Dezvoltator: Atlus
– Genuri: Jocuri de rol, stil japonez

„Persona 5 Royal” urmareste un adolescent acuzat de un atac pe care nu l-a comis dupa ce a salvat o femeie de un agresor beat. Protagonistul sustine in cele din urma un grup de prieteni cu experiente similare si lucreaza impreuna pentru a expune si reforma adultii corupti. Jocul fluctueaza intre viata normala de adolescenta si un univers metafizic de monstri care trebuie invinsi in creierul adultilor. Aceste povesti fac un joc de rol psihologic convingator, care se extinde asupra universului Persona 5, cu personaje mai concrete si grafica imbunatatita.

„Persona 5 Royal” este un angajament de timp, cu un joc mediu de 102 ore si 143 de ore pentru finalizarea completa. Editia PS5 are modificari exclusive, cum ar fi rularea cu 60 de cadre pe secunda fata de 30 de fps pentru PlayStation 4. Cel mai interesant este ca contine tot continutul descarcabil lansat anterior, inclusiv costume si personaje suplimentare.

#4. Sufletele demonului

– Metascore: 92
– Metacritic utilizator: 8,0
– Data lansarii: 11 noiembrie 2020
– Dezvoltatori: JapanStudio, Bluepoint Games
– Genuri: Jocuri de rol, RPG de actiune

Disponibil in acelasi timp cu lansarea PS5, „Demon’s Souls” reinnoieste jocul original pentru PlayStation 3, lansat in 2009. De-a lungul gameplay-ului infestat de monstri, sufletele demonilor pot fi colectate invingand sefii. Aceste suflete sunt folosite pentru comert, upgrade-uri, crafting, vraji si noi abilitati. Relansarea a fost intampinata cu aprecieri de critica, multi remarcand grafica incredibila si modificarile practice, care au facut inventarul si upgrade-urile mult mai simple.

Nu pentru cei slabi de inima, „Demon’s Souls” este notoriu greu de invins, deoarece nu exista niveluri de dificultate intre care sa comutati. Cu toate acestea, jocul este uimitor din punct de vedere vizual, iar lumea deschisa este vasta si este o incantare de explorat.

#3. Hades

– Metascore: 93
– Metacritic user score: 8,6
– Data lansarii: 13 august 2021
– Dezvoltator: Supergiant Games
– Genuri: Actiune-aventura, liniar

Inspirat de mitologia greaca, Hades este un joc plin de actiune, uimitor din punct de vedere vizual, cu povestea calatoriei unui erou. Jucatorii joaca in rolul lui Zagreus, fiul lui Hades, in timp ce el se lupta prin lumea interlopa pentru a ajunge la Muntele Olimp. La lansare, jocul a fost apreciat de critici si comerciale si a primit numeroase premii, multe dintre ele citand elementele vizuale, povestirile si muzica ca elemente cheie. Povestea unui fiu rebel care refuza sa se aplece la vointa tatalui sau este plina de distractie in timp ce este plina de actiune.

#2. Zeul Razboiului: Ragnarok

– Metascore: 94
– Metacritic user score: 8.1
– Data lansarii: 9 noiembrie 2022
– Dezvoltator: SCE Santa Monica
– Genuri: Open-world, actiune-aventura

O continuare a „God of War” din 2018 si a noua transa din serie, „God of War: Ragnarok” a vandut mai multe copii in prima zi in care a fost disponibila decat vanzarile din prima saptamana completa a versiunilor anterioare. Inspirat liber din mitologia nordica, jocul combina lupta si rezolvarea de puzzle-uri. Jucatorii care s-au bucurat de „God of War” din 2018 vor fi fericiti sa afle ca cele noua taramuri ale mitului nordic pot fi acum explorate si sunt toate integrate in povestea principala. Anterior, doar sase dintre aceste taramuri erau disponibile.

Jocul a primit numeroase aprecieri si premii, iar fanii au aplaudat scenariile captivante de povestire si dialog, precum si noile tehnici de lupta si sentimentul general de grandiozitate de-a lungul jocului. Jucatorii pot alege dintr-o serie de editii speciale, fiecare cu avantaje si bonusuri speciale.

#1. Inel de foc

– Metascore: 96
– Metacritic utilizator: 7,8
– Data lansarii: 25 februarie 2022
– Dezvoltator: FromSoftware
– Genuri: Jocuri de rol, RPG de actiune

„Elden Ring” asigura primul loc al listei cu creaturile sale fantastice si peisajele de rau augur. Fanii francizei „Dark Souls” se pot astepta deja la o grafica frumoasa, scene naturii uimitoare si arhitectura gotica, datorita acestei colaborari dintre Hidetaka Miyazaki si George RR Martin. Combinatia dintre directia atenta si deliberata a lui Miyazaki cu cotletele incredibile de povestire ale lui Martin face o experienta de neuitat pentru jucatori. Jocul sau de rol de actiune in stil sandbox a obtinut numeroase premii si este deja indragit de fani, in ciuda lansarii sale recente.

DISTRIBUIE

RECENTE