Limite sanatoase: recunoasteti care sunt nevoile tale si respecta-le

A spune da sau nu intr-o situatie poate fi dificil. Fie ca este din cauza credintelor tale, a experientelor tale de viata sau a oricarui alt motiv, stabilirea limitelor este uneori una dintre cele mai dificile sarcini. Dar pentru ca tu sa ai cu adevarat o viata autentica, trebuie sa stabilesti limite sanatoase da sau da. 

Granitele sunt linii invizibile pe care le desenati impreuna cu oamenii, fie ca este vorba de partenerul, familia, prietenii sau colegii dvs. de munca . Practic este o forma de respect pentru convingerile tale, idealurile tale si persoana ta. Doar tu poti decide cat de multa tensiune si stres sunt acceptabile in viata ta. Limitele servesc tocmai pentru asta. In acest fel, poti decide cat de mult esti dispus sa suporti. 

Tipuri de limite 

Exista diferite moduri de a le stabili si pot fi de la chestiuni esential psihologice pana la probleme fizice. Identifica ce fel de limite trebuie sa le stabilesti in viata ta pentru a trai pe deplin.  

limitele fizice . Acest lucru este clar si are legatura cu spatiul tau personal, intimitatea si corpul tau. Iti plac manifestarile fizice de afectiune? S-ar putea sa fie, dar daca chiar nu-ti plac, spune-le ca nu este nimic mai ciudat decat sa te imbratisezi si sa te simti stresat din cauza asta. 

Are de-a face si cu spatiul tau de locuit. esti organizat? acumulezi lucruri? Daca locuiti cu altcineva, spuneti-i ce fel de lucruri legate de asta va deranjeaza. Incearca sa-ti pastrezi casa intr-o stare organizata si curata, care reflecta multe despre tine si despre gandirea ta. 

limite mentale . Acest lucru se aplica gandurilor, valorilor, opiniilor si tot ceea ce va trece prin cap. Sunteti capabil sa acceptati parerile celorlalti fara a reactiona impulsiv? Sau poti spune cuiva daca te deranjeaza o parere? 

Aceasta se refera la capacitatea ta de a accepta diferitele opinii ale altora. Daca de obicei raspundeti defensiv sau impulsiv, este posibil sa nu aveti limite mentale puternice si sanatoase. Acest lucru nu are de-a face doar cu ceea ce accepti de la altii, ci si cu tine insuti. 

limite emotionale . Daca ai granite emotionale bine stabilite, atunci nu esti genul de persoana care va incerca sa rezolve problemele altora. De asemenea, poti recunoaste ca nu esti responsabil sau vinovat pentru ca a facut pe cineva sa se simta rau. Stabilirea limitelor emotionale iti permite sa-i sustii pe ceilalti cu problemele lor, fara a incerca sa le rezolvi viata si fara a absorbi energia negativa care decurge din conflictele lor.

Limite financiare . Acest lucru are de-a face cu modul in care cheltuiti si economisiti banii, dar si cu faptul ca ii cheltuiti pentru a obtine bunuri materiale sau experiente. In acest sens, este important sa-ti gestionezi bine banii si sa-i folosesti cu intelepciune in ceea ce iti face bine si iti da fericire, dar fara a irosi pentru a nu te stresa sa traiesti de la o zi la alta. 

limite morale . Se refera la tipul de comportamente pe care le sustineti si la cele pe care nu le sustineti, precum si la tot ceea ce are o relatie cu valorile tale de baza. De exemplu, stabiliti limite morale atunci cand nu acceptati atitudinile intolerante ale altora sau cand refuzati sa suportati lucruri precum minciuna si inselaciunea.  

limitele sexuale . Aceasta limita are de-a face cu intelegerea a ceea ce esti dispus sa faci in chestiuni legate de sexualitate, intimitate si contact fizic. Este important sa stabiliti aceste limite impreuna cu partenerul dvs., astfel incat amandoi sa stiti ce este dispus sa faca celalalt in intimitate si ce lucruri sunt cel mai bine evitate.

Motive comune pentru care nu aveti limite 

Nu ai fost invatat in copilarie . Daca nevoile tale nu ti-au fost satisfacute cand erai mic, fie de rudele, parintii sau persoanele care au avut grija de tine, s-ar putea sa fi interiorizat ca nu esti important si nevoile tale nu sunt fundamentale. 

Vrei sa faci pe plac tuturor . Nu vrei sa jignesti pe nimeni, asa ca iti este mai usor sa vrei sa-i faci pe toti cei din jurul tau fericiti. Acest lucru poate avea si radacinile din copilaria ta. 

Ai fost furnizorul sau copilul in rolul de parinte . Daca ai crescut si ai trebuit sa ai grija de ceilalti, s-ar putea sa-ti fi pus nevoile in asteptare si s-ar putea sa crezi ca este egoist sa te gandesti la tine. 

Tehnici pentru a-ti cultiva limitele 

Setati ceea ce aveti nevoie . Inainte de aceasta, este important sa cultivati constiinta de sine, astfel incat sa stiti cu adevarat de ce aveti nevoie (si de ce nu aveti) pentru a avea stabilitate emotionala. 

Fii increzator si simti-te bine cand spui nu . Daca iti este greu sa spui nu, poti face un exercitiu in fata oglinzii. Exerseaza pana cand devine normal. Intelegeti ca nu este nimic rau in a spune „nu” si acceptati cand cineva ti-o spune. 

Fii direct . Aceasta inseamna pur si simplu ca trebuie sa fii clar in comunicarea ta. Astfel vei evita multe probleme si altii te vor putea intelege mult mai bine. 

Spune la revedere fricii si vinovatiei . Sunt doua emotii care de multe ori dicteaza ceea ce faci, teama de a spune ceva care ii raneste pe altii sau de a face ceva din vinovatie pentru a te simti bine dupa aceea. Nu lasa aceste emotii sa-ti controleze viata si simti-te mereu increzator in ceea ce spui. Toate dintr-un loc de respect si empatie pentru ceilalti.

Fii atent la intuitia ta . Daca anumite comportamente ale cuiva se simt ciudate, poate cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai incredere in acel nod din stomac. Reflecteaza pentru un moment la ceea ce simti si fii realist. 

DISTRIBUIE

RECENTE