Mic tratat de lene

Pentru ca de cateva zile bune imi e ingrozitor de lene, fantastic si coplesitor, azi povestim despre lene. Desi mi-e lene, mi-e atat de lene.

Lenea e o stare aseeeea cumva de abia te misti. Parca esti dat pe relanti, si nu-ti mai vine sa faci nimic. Creierul intra in conservare, ca o mina din Valea Jiului. Se mai lucreaza doar la tinerea lui in viata, celelalte functii se inchid. Paradoxal, nu-i o stare de rau. E o stare de bine. Asemanatoare cu “Fericiti cei saraci  cu duhul”. Starea de bine e deranjata din cand in cand de flashuri care-ti aduc informatia:”Trebuie sa faci aia si aia si aia”. Starea ta de lene, care are masuri defensive bine puse la punct, contracareaza avertizarile si te rebaga in repaos. Si iar ti-e bine. Ti-e un pic rau doar pana ce constientizezi ca ai acele chestii de facut. Si teoretic e obligatoriu. Practic ti-e lene si e mai bine sa-ti fie lene.

Lenea iti micsoreaza cumplit universul. Cumplit. Eu chiar mi-am dat seama ca nu am nevoie de mai mult de vreo 28 de metri patrati cand mi-e lene. In suprafata asta intra bucataria – mananc cand mi-e foarte foame, in rest mi-e lene sa mananc, buda – ma usurez doar cand e nevoie, nu o mai fac din pasiune sau lipsa de preocupare ca mi-e foarte lene + facut baie. Optiunea dus dispare, presupune prea multe miscari, mai bine iti dai drumul in cada si zaci – de lene – in apa calda. In permitetru se mai afla televizorul cu filmele lui si, bineinteles, patul.

Patul, in perioada de lene, poate fi asemanat cu un tron. Un tron maiestuos. Merita, lenea e mare. De ce spun asta? Pentru ca atunci cand ti-e lene patul e mai important decat insusi tronul unui mare imperiu. E cel mai important lucru din lume. Pentru tine, cel care suferi de lene. Ar trebui imbracat in catifea rosie, pentru a i se arata respectul cuvenit. Paradoxal, chiar daca el de obicei nu e un pat foarte comod, in perioada de lene e perfect. Oricum te-ai pune, e bine. In orice pozitie te-ai lasa, e perfect. Oasele se muleaza optim pe suprafata, iti vine sa zaaaaaaci si sa te lase toate lumea in pace. Pentru ca ti-e lene.

 Lenea pe de-o parte simplifica lucrurile. Nu mai ai probleme cu garderoba, te imbraci tot in aceleasi haine. De lene. Nu te mai barbieresti (valabil la barbati si la cateva femei) pentru ca ti-e lene. Lenea te ajuta si sa economisesti. Nu mai iei toate prostiile lumii, de care evident nu ai nevoie, pentru ca ti-e lene sa mergi la cumparaturi. Mananci toate resturile din frigider, pentru ca ti-e lene sa mergi la mini-super-hipermarket.

Lenea face bine la sanatate. Dormi mult. Somnul regenereaza. Te intinzi mult, iti pui in circulatie singele, iti reglezi tendoanele. Casti mult. Asta ajuta la oxigenarea creierului. Tenul ti-e din ce in ce mai luminos. Deci e bine sa-ti fie lene.

Iar apoi, cand iesi din starea de lene, iti dai seama ca ai facturi restante – 1000 – ca nu ai facut alte 2000 de lucruri, ca din cauza asta ai pierdut bani, poate mult mai mult decat atat, ai atacuri de panica, noroc ca inima iti rezista. Ai fortifiat-o in perioada de lene. Ca e atat de bine sa-ti fie lene. Macar din cand in cand.