Micutul impiedicat, neindemanatic si neatent

Exista cazuri in care copilul, prin natura sa, nu este foarte atent si pare visator, lipsit de energie. Acesta nu trebuie sa fie insa un motiv de ingrijorare.

Modelul de activitate cerebrala

Temperamentul cu care ne nastem are la baza un anumit model de functionare a creierului, determinat mai ales de viteza si capacitatea de activare a celulelor nervoase, adica excitabilitatea. Copiii care nu au un temperament emotiv-nonactiv, melancolic, isi activeaza usor zonele implicate in afectivitate, dar nu si pe cele implicate in atentie, ratiune sau miscare.

Copilul predominant melancolic, dupa clasificarea lui Hippocrate, este asadar mai lent in orice reactie, cu exceptia emotiilor. Datorita acestei lentori de activare a unor regiuni cerebrale, toate miscarile si reactiile au o oarecare intarziere. In consecinta, copilul pare stangaci, impiedicat si neatent.

Faptul ca unele zone din creier sunt mai mult inhibate, adica adormite, face ca nici atentia sa nu fie foarte dezvoltata, micutul preferand sa analizeze amintiri sau alti stimuli din memorie decat sa reactioneze la prezent. Acest tipar de reactie nu este un motiv de ingrijorare, micutul avand un creier absolut sanatos, capabil de o gandire superioara, chiar daca este foarte lenta. Napoleon, Lev Tolstoi si Victor Hugo au fost la fel de neindemanatici cand au fost copii.

Intarzierea maturizarii unor cai nervoase

Sistemul nervos nu este definitiv dezvoltat si finisat in prima perioada a copilariei. Una dintre problemele care nu sunt considerate a fi anomalii este maturarea completa a invelisului nervilor periferiei. Oricare nerv, pentru a transmite comanda de la creier, spre un anume efect (spre muschi), are nevoie de ceea ce numim „teaca de mielina”.

La unii copii aceasta teaca a nervilor se matureaza mai incet, iar comenzile pentru miscare pot intarzia. Intarzierile chiar foarte mici ale comenzilor de miscare conduc la impiedicari, la cazaturi, dar si la o anume stangacie in orice activitate facuta cu mainile. Odata cu cresterea, aceste probleme dispar, iar copilul poate deveni chiar extrem de precis si indemanatic.

Alimentatia saraca in proteine

In unele cazuri, o alimentatie saraca in potasiu si mai ales in proteine animale poate scadea ritmul de dezvoltare si configurare a unor cai nervoase din creier. Lipsa unor aminoacizi esentiali, care se gasesc exclusiv in carne, oua si lapte, poate conduce la incapacitatea formarii unor auxine, substante de care depinde cresterea terminatiilor neuronale.

Ca urmare a incetinirii cresterii acestor terminatii, unele retele de transmitere a informatiei in creier se dezvolta mai lent. Consecinta este configurarea unui sistem nervos mai lenes, cu „erori” ale comenzilor mai exacte pentru miscare. Recent s-a descoperit ca 18% din copiii cu alimentatie exclusiv vegetariana au majoritatea reflexelor diminuate, iar creierul este cu 20% mai lenes.

Greseli ale parintilor:

1. Hiperprotectia micutului

Parintii exagerat de grijulii ii obliga pe copii sa-si reduca spectrul de miscari si astfel sa invete mai greu sa-si controleze activitatea mainilor si a picioarelor. Chiar si prelungirea perioadei in care copilului i se da sa manance cu lingurita sau nu este lasat sa se incalte si sa se imbrace singur reduce posibilitatea lui de a invata sa-si ajusteze constient unele miscari. Un astfel de copil va deveni mai lent si mai stangaci.

2. Posibilitatile de joc

Asa cum se stie, micutul are nevoie de joc si libertate de miscare in joc, la fel ca de aer. Un copil care are un spatiu restrans pentru joc, iar acest joc se desfasoara mai mult in casa, isi va dezvolta mai lent unele miscari asociate reflexelor.

Sfaturi pentru parinti:

1.Inca de la varsta primilor pasi, micutul trebuie stimulat sa se miste singur cat mai mult, fara a fi ajutat, dar fara a fi sanctionat verbal sau prin atitudine atunci cand cade.

2. Este foarte important sa-si dezvolte atentia distributiva, vorbind si mergand sau alergand in acelasi timp.

3. Joaca-te cu el cat mai mult, invitandu-l sa fie cat mai precis in prinderea unei mingi sau a obiectelor si incurajeaza-i orice astfel de succese.

4. Un aspect deosebit de important il reprezinta jocul in natura, in care sa se poata misca total liber pe o suprafata cat mai intinsa. 5. Evita sa poluezi sonor sau prin fumul de tigara camera sau locul de joaca al micutului.

6. Stimuleaza-i interesul pentru competitie cu alti colegi de joaca, vizand in special capacitatea de precizie a miscarilor in fuga. Orice joc cu mingea este bine-venit in acest sens. Lasa-l sa se ridice singur de cate ori cade, incurajandu-l insa pe un ton prietenos si cald.

7. Ai grija ca din alimentatia lui sa nu lipseasca in nicio zi laptele degresat si proteinele din supa de pui.