Parlamentul European

Parlamentul European este organizatia cu cei mai multi membri si totodata, locul unde se utilizeaza toate limbile din UE. Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), a fost fondata la inceputul anilor 1950, mai precis in 1952 si prevedea crearea unei “Adunari Comune” alcatuita din 80 de persoane desemnate de parlamentele nationale ale celor sase state fondatoare ( Franta, Italia, Germania, Luxemburg, Olanda si Belgia).

Cinci ani mai tarziu a fost votata o intelegere din capitala Italiei, care prevedea infiintarea Comunitatii Economice Europene, fapt ce isi propunea unirea parlamentelor din aceste organizatii intr-unul singur, numit Adunarea Parlamentara Europeana. In urma tratatului din capitala Italiei, Adunarea Parlamentara Europeana primea capacitati depline de a delibera si se stipula ca membrii acesteia vor fi alesi de cetateni. Prima Adunare Parlamentara Europeana a fost formata din aproape 150 de persoane si s-a intrunit in anul 1958, la Strasbourg. Inca de la inceput, membrii sai se impart in functie de preferintele politice, si nu de nationalitate.

Inca din 1976 s-a pus probleme alegerii unor deputati de catre aceasta institutie, insa primele alegeri au avut loc trei ani mai tarziu. In prezent, membrii Parlamentului sunt numiti in mod democratic, la fiecare cinci ani, prin vot direct.

Parlamentul European este printre cel mai importante organizatii de pe acest continent. Sediul lui se afla la Strasbourg. Cu toate acestea, procesele de munca au loc in mai multe orase. Sesiunile suplimentare si intalnirile politice au loc la Bruxelles, Plenul se reuneste in Strasbourg, iar Secretariatul isi are sediul in micutul Luxemburg.

Presedintele institutiei coordoneaza ansamblul activitatilor Parlamentului si ale institutiilor subordonate, prezideaza Plenul, intalnirile Conferintei presedintilor grupurilor parlamentare si confirma adoptarea bugetului. De asemenea, el reprezinta Parlamentul European in relatiile internationale. Mandatul sau dureaza doi ani si jumatate, acesta putand fi prelungit.

Membri

Dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei, in Parlamentul European sunt inscrisi aproximativ 800 de membri, acest lucru transformandu-l in cel mai numeros parlament de pe glob. Un lucru interesant este ca la sfarsitul deceniului al saptelea din secolul trecut, mai putin de o septime din totalul parlamentarilor erau de sex feminin. Astazi, aproape o treime dintre acestia sunt femei.

Puterea legislativa

Deciziile Parlamentului au repercursiuni asupra oamenilor din statele Uniunii Europene, ele afectand si locurile in care isi desfasoara activitatea si chiar si tipul de educatie de care beneficiaza.

Ideile si propunerile legislative pot fi luate si de Consiliul European si de Parlament, atata vreme cat ele au fost citite si acceptate cum trebuie.

Parlamentul poate da sfaturi in subiecte fiscale, industriale sau in politicile agricole.

Aceasta institutie are si rolul de colegislator in anumite arii de interes, cum ar fi mediul, discriminarile de orice fel sau protectia consumatorului.

Puterea bugetara 

Parlamentul si Consiliul hotarasc cum sunt distribuite fondurile UE. Aceste organizatii verifica initiativele bugetare ale Comisiei Europene ca sa decida cum se vor imparti banii. Consiliul decide totusi unde vor merge acele cheltuieli imperios necesare (banii alocati Politicii Agricole Comune, care reprezinta aproape jumatate din bugetul Uniunii Europene, dintre care peste o zecime sunt trimisi catre proiectele rurale si cele de protejare a mediului inconjurator, iar ce ramane reprezinta remunerarile taranilor sau merg catre respectarea promisiunilor UE pentru dezvoltare).

Parlamentul European are si optiunea sa nu fie de acord cu propunerea bugetara. Daca se intampla acest lucru si organizatia trimite inapoi bugetul pentru refacere, lucrurile se pot complica si pot aparea probleme mari, care insa se rezolva dupa indelungi deliberari.

Dupa ce se termina fiecare an, Parlamentul European evalueaza modalitatile prin care banii europeni au fost distribuiti. El se foloseste de raportul trimis de catre Curtea de Conturi pentru a face aceste verificari.

Parlamentul, Comisia Europeana si Consiliul European

Parlamentul se implica si in numirea Comisiei Europene, in sensul ca are un cuvant de spus la alegerea sefului acesteia si alege comisarii europeni prin intervievarea acestora. Mai mult decat atat, Parlamentul are si optiunea implementarii unei motiuni de cenzura pentru a sanctiona Comisia Europeana. Totusi, aceasta trebuie votata de doua treimi din deputatii europeni ca sa fie acceptata, caz in care toti membrii Comisiei vor trebui sa plece.

Comisia are printre atributii si sa ofere cat de des cu putinta rapoarte Parlamentului, cum ar fi Raportul functionarii comunitatilor sau Raportul utilizarii fondurilor din buget.

Parlamentul si Consiliul European

Inaintea debutului oricarui Consiliu European, seful Parlamentului poate vorbi deschis si liber despre problemele cu care se confrunta sau poate aduce in discutie temele de interes public din acea perioada.

Functiile politice ale Parlamentului

Parlamentul European creeaza si modeleaza telurile politice europene, pentru ca i se cere sfatul din partea Consiliului European in legatura cu unele probleme de siguranta publica.

DISTRIBUIE

RECENTE