Produsele bio – o alegere inteligenta

Produse bio.  Acesti termeni din ce in ce mai vehiculati in media si publicatii din domeniul sanatatii si frumusetii sunt asociati in ultima vreme cu sanatatea, pentru ca a manca “bio” inseamna a da organismului fructe si legume crescute cat mai natural cu putina, tratate cu cat mai putine substante chimice. Pe scurt, e vorba despre fructe si legume de pe vremea cand eram copii, cu gustul si aroma care ne aduc aminte de gradina bunicilor.

Insa a manca bio nu inseamna ca ne insanatosim sau ca eliminam din corpul nostru toxinele atat de daunatoare organismului. A manca bio inseamna a consuma alimente crescute organic, fara ajutorul substantelor chimice, care sa le forteze si sa le grabeasca ritmul de crestere pentru a obtine productii ridicate, cu o importanta deosebita in starea noastra generala de sanatate.

Diferenta dintre produsele bio si produsele pe care le intalnim in hypermarket-uri si piete este aceea ca produsele bio sunt crescute cu foarte mare grija si cu atentie, in culturi care se intind pe suprafete mai mici ce pot fi controlate mult mai usor si pe terenuri bogate, intretinute cu ingrasaminte organice.

Produsele intalnite in hypermarket-uri sunt, de obicei, cultivate in sisteme intensive, in sere sau solarii pentru a obtine productii mai mari, mult mai rapid si tratate cu produse chimice care grabesc cresterea si dezvoltarea plantelor.

Fructele si legumele bio sunt cultivate pe soluri bogate si in zone propice cresterii cat mai naturale specifice fiecarui  tip de planta in parte. Pentru ca organismele de control din agricultura au impus legi stricte cu privire la standardele ce trebuiesc aplicate unor astfel de culturi ecologice, agricultorilor ce se orienteaza catre acest segment li se interzice cu desavarsire utilizarea oricarui tip de ingrasamant chimic, utilizarea pesticidelor sau a insecticidelor.

Produse bio intalnim in ultima vreme sub forma de cosmetice, parfumuri, hrana, ceaiuri sau chiar haine. In cazul hainelor, “bio” se refera la tipul de agricultura (in acest caz ecologica) aplicat asupra plantelor din care se obtin fibrele, ca de exemplu: bumbac, in, etc.

In cazul produselor cosmetice, a sampoanelor, sapunurilor, cremelor, “bio” inseamna lipsa parabenilor si a altor substante chimice care in urma cercetarilor s-au dovedit a fi nocive pentru organism. Produse bio in cazul cosmeticelor inseamna produse obtinute 100% din plante, si nu cu un continut ridicat de plante, cultivate conform standardelor in vigoare pentru produsele ecologice.

Cosmeticele cu 80%, 90% continut de plante nu inseamna bio sau ecologic, inseamna natural, tocmai datorita procentului mare de plante ce se regasesc in ele, insa provenienta lor poate sa nu fie din culturi ecologice. Exista o diferenta considerabila intre produsele bio si cele pe care le gasim in magazine, piete sau hypermarket-uri: pretul.

Daca in piete pretul legumelor este unul accesibil tuturor, in cazul produselor bio, acestea pot fi considerate inca un lux. Pretul ridicat este dat de dificultatea cu care se intretine o astfel de cultura ecologica, dar si de normele si standardele de productie.

Produsele ecologice, spre deosebire de cele non-bio, au un continut mai mare de vitamine si pot furniza organismului necesarul de care are nevoie pentru a face fata factorilor nocivi de mediu si pentru a-si creste imunitatea.

In ceea ce priveste existenta produselor bio pe pietele romanesti, din pacate acestea acopera doar 1%, pe cand in tari ca Germania cota de piata in ceea ce priveste produsele eco, depaseste 20%. In Romania, consumul scazut de produse bio este dat de lipsa informarii in ceea ce priveste agricultura si produsele ecologice, dar si de reticenta consumatorilor atunci cand vine vorba de preturile ridicate ale acestor produse, nefiind dispusi sa plateasca un pret mai mare decat pentru un produs obisnuit.

Consumul de produse bio, obtinute in cel mai natural  mod cu putinta, este o alegere inteligenta. Motivele sunt multiple, incepand de la aportul considerabil de vitamine pe care il aduc organismului si pana la modalitatea de cultivare si tehnologiile folosite la obtinerea acestora.

Fructele si legumele de la tarabe, cu exceptia celor cumparate de la tarani care le cresc in sistem semi-ecologic datorita faptului ca nu isi permit sa le trateze cu ingrasaminte si substante chimice care costa destul de mult, nu furnizeaza organsimului necesarul de care are nevoie pentru o functionare corecta, iar cele din hypermarket-uri, de cele mai multe ori de import, contin metale nocive, pesticide sau diversi solventi cu efecte devastatoare in timp.

Pentru ca sanatatea este mai importanta decat orice, informarea in legatura cu produsele bio nu va face altceva decat sa va aduca beneficii, si incepand sa consumati astfel de produse veti face un bine organismului dumneavoastra, care va va fi recunoscator, radiind de sanatate si de frumusete.

Prin urmare, consumul de produse bio este o alegere inteligenta. Cu siguranta, in timp, segmentul produselor bio va castiga o cota de piata mai mare, facand astfel pretul produselor cu mult mai accesibil tuturor sau, de ce nu, agricultura ecologica va castiga din ce in ce mai mult teren, inlocuind cu succes agricultura practicata in acest moment.