Sfaturi pentru cresterea ciupercilor

Ciupercile sunt adevarate delicii insa nu multe sunt persoanele care se incumeta sa le creasca in propriile gospodarii, unele intrebandu-se chiar daca acest lucru este cu adevarat posibil. Da, este posibil, si daca doriti sa cresteti aceste minuni ale naturii, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi utile pentru cresterea ciupercilor.

Pentru a va bucura de o recolta bogata, este important sa urmati cativa pasi deloc dificili.

• Cel mai important pas este, fara indoiala, pregatirea locului deoarece, in cazul in care conditiile propice dezvoltarii ciupercilor nu sunt indeplinite, nu veti avea parte de o recolta bogata si sanatoasa. Spre deosebire de plantele verzi care au nevoie de apa, lumina si caldura pentru a se dezvolta, ciupercile au capacitatea de a extrage substantele nutritive dintr-un platou organic, in conditii optime de mediu. Asadar, revenind la locul potrivit pentru cresterea ciupercilor, este indicat sa alegeti o camera racoroasa, foarte bine izolata din punct de vedere termic, foarte bine ventilata si care sa permita implementarea unui sistem de irigare. Lumina este si ea importanta insa lipsa ei nu este o problema foarte grava. In cazul in care locuiti la casa si aveti un beci, acesta este locul ideal pentru cresterea ciupercilor. Daca umiditatea si temperatura sunt potrivite, iar locul pe care acestea se dezvolta este bogat in substante nutritive, va puteti bucura pe tot parcursul anului de ciuperci delicioase.

• Alegerea soiului potrivit de ciuperci reprezinta un alt pas important deoarece, ca si plantele din gradina, si ciupercile au nevoi diferite de la un tip la altul. Exista soiuri de ciuperci mai usor de intretinut decat altele, acestea fiind ideale pentru un crescator aflat la inceput.

Principalele soiuri de ciuperci comestibile pe care le puteti cultiva sunt:Pleurotus este una dintre cele mai cunoscute familii de ciuperci comestibile. Spre deosebire de alte ciuperci, acestea au palariile plate si asimetrice, dezvoltandu-se in buchete de dimensiuni diferite. Ciupercile care fac parte din aceasta familie sunt foarte rezistente si nu este de mirare ca pot fi crescute cu usurinta. Pleurotus Florida este cea mai gustoasa ciuperca din aceasta familie, aceasta avand nevoie de o temperatura cuprinsa intre 19 – 13º C pentru a se dezvolta corespunzator. Mai multe despre cresterea ciupercilor Pleurotus puteti afla urmarind acest articol care va va indruma sa puneti chiar si bazele unei mici afaceri.

• Ciupercile care apartin familiei Agaricus sunt si ele delicioase si foarte apreciate pe teritoriul romanesc. Aceasta familie bogata curpinde peste 100 de specii, insa nu toate acestea sunt comestibile. Cele mai cunoscute sunt Bisporus, care au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 13 – 18 ºC pentru a se dezvolta si Edulius, o ciuperca foarte usor de crescut, ce se dezvolta rapid in conditiile in care temperatura este cuprinsa intre 23 – 25 ºC.

Dupa ce v-ati hotarat asupra soiurilor de ciuperci pe care doriti sa le cultivati, este momentul sa procurati miceliul.

Miceliul reprezinta „semintele” ciupercilor. Insa, acest pas este foarte important si trebuie sa stiti cateva lucruri vitale despre miceliu pentru a va asigura ca veti avea o cultura bogata.

– Procurati miceliul dintr-o sursa sigura pentru a nu avea surprize neplacute. Este important ca miceliul sa fie sanatos, sa nu existe posibilitatea infestarii cu anumite bacterii ce vor compromite intreaga cultura.

– Miceliul trebuie sa fie viu. Multi crescatori aflati la inceput nu isi dau seama cu exactitate ce inseamna miceliu mort sau viu. Ei bine, semintele ciupercilor sunt organisme vii si ele au un miros specific. Pentru a va asigura ca miceliul este viu intr-adevar, puteti aseza o mica parte din acesta langa o bucata de vata imbibata in apa. In cateva ore miceliul viu se va extinde pentru ca va reactiona la umezeala.

Daca va intrebati cat miceliu trebuie sa cumparati, pentru inceput este indicat sa incepeti sa folositi aproximativ 3 kg de miceliu pentru aproximativ 100 de kg de compost.

• Crescatorii sunt de parere ca cea mai dificila parte a cultivarii ciupercilor este realizarea compostului peste care va fi usor imprastiat miceliul. Compostul reprezinta mediul principal in care ciupercile se vor dezvolta si acesta trebuie sa fie foarte bun, bogat in elemente nutritive pentru ca acestea sunt cele care ajuta la dezvoltarea ciuperilor in sine.

Pentru realizarea compostului necesar ciupercilor puteti folosi:– Paie- Gunoi de grajd sau ingrasamant de pasare proaspat a carui umiditate sa nu depaseasca 40%- Apa- Ipsos.

Cantitatea de compost este influentata de spatiul in care urmeaza sa ia nastere cultura de ciuperci, pentru 1mp fiind necesare aproximativ 80 de kg de compost. Compostul poate fi realizat fie pe o platforma de beton, fie intr-un butoi din metal, pentru ca lichidul rezultat sa nu fie absorbit de pamant. Daca alegeti cea de a doua varianta, foarte eficienta de altfel, va trebui sa folositi doua site. Pe una o asezati pe fundul butoiului si pe a doua peste paiele folosite, peste care veti mai aseza si o greutate. Umpleti butoiul cu apa si incalziti apa timp de aproximativ 6 ore la o temperatura care sa nu depaseeasca 80ºC. Dupa ce ati stins focul lasati cateva zile recipientul afara, dupa care turnati compostul intr-un loc betonat unde il veti lasa aproximativ 15 zile. Aceasta varianta este foarte simpla si mai rapida fata de cea cu balegar.

Daca alegeti varianta cu balegar, mult mai bogata in substante nutritive, incepeti prin a aseza paiele pe o portiune betonata si prin a le uda si amesteca zilnic timp de aproximativ 12 zile. Dupa care, adaugati gunoiul de grajd si gainatul de pasare si afanati in fiecare zi compostul pentru ca temperatura din interiorul gramezii sa ramana in jurul valorii de 65 ºC. La 4 zile dupa adaugarea balegarului, adaugati si ipsos (rolul sau fiind acela de a modifica nivelul pH-ului). Aceasta operatiune va fi repetata de 3 ori. Compostul va fi gata in momentul in care temperatura din interiorul amestecului va fi adusa la temperatura din interiorul incaperii in care va fi realizata cultura.

Dupa ce compostul este gata, va fi asezat fie in ladite sau direct pe rafturile pe care le-ati pregatit in incaparea pentru cresterea ciupercilor. Dupa aceea, imprastiati semintele si asteptati ca micile minuni sa inceapa sa se dezvolte. Va veti bucura de prima recolta dupa aproximativ 45 – 50 de zile in functie de tipul ciupericlor insa, in tot acest timp, va trebui sa observati dezvoltarea acestora si aparitia unor eventuale probleme.

Daca toti pasii anterior mentionati sunt respectati, va veti putea bucura pentru mult timp de recolte bogate si de ciuperci sanatoase si gustoase pe care sa le folositi in delicioase preparate culinare.