Sfaturi cum sa ajuti o persoana mandra

Multi dintre noi avem oameni in viata noastra care au nevoie de ajutor intr-un fel sau altul, dar poate fi greu sa faci pe cineva sa accepte ajutor daca persoana este prea mandra. Mandria poate lua mai multe forme. Unii oameni se mandresc cu autosuficienta lor, in timp ce altii se pot mandri cu aspectul lor. Cu toate acestea, mandria poate interfera cu disponibilitatea cuiva de a accepta ajutor. Discutand cu persoana intr-un mod sensibil, folosind strategii tactice pentru a oferi ajutor financiar si sprijinind-o in alte moduri, poti fi capabil sa determini o persoana mandra sa-ti accepte ajutorul.

Daca vrei sa stii cum sa ajuti o persoana mandra, citeste mai jos

Asculta persoana

In primul rand, pentru a ajuta o persoana mandra, ar trebui sa o asculti cu adevarat. Ascult-o si anunt-o ca intelegi. Poti spune ,,te aud si vreau sa te ajut”. Uneori, cand observi ca o persoana mandra se lupta cu ceva, ascultand indicii mici ca ceva nu este in regula te poate ajuta sa intelegi mai bine situatia. Acorda atentia deplina persoanei atunci cand o asculti, cum ar fi inchiderea telefonului si oprirea televizorului.

Abordeaza problema cu blandete

Dupa ce ai ascultat persoana si ai simtit cu ce  are nevoie de ajutor, atunci ai putea dori sa incerci ca persoana respectiva sa vorbeasca despre asta putin mai in profunzime. Cu toate acestea, este important sa eviti fortarea acesteia sa-ti spuna mai multe. Daca o fortezi, este posibil sa nu mai vrea sa vorbeasca. S-ar putea chiar sa se enerveze pe tine si sa nu mai asculte de tine. Apoi, probabil, vei fi mai departe de-a oferi ajutor decat ai fost la inceput. Daca persoana se confrunta cu o problema pe plan sentimental, de exemplu, a cunoscut pe cineva pe Abc sex.ro dar nu poate fi cu persoana din anumite motive, ar trebui sa fii foarte atent cum vorbesti cu persoana despre situatie.

Ai grija sa nu fortezi persoana

Punerea presiunii asupra unei persoane care se lupta o poate face sa se simta si mai nedoritoare de ajutor.  Pe masura ce vorbesti cu aceasta persoana, asigura-te ca eviti sa ii spui ce ,,trebuie” sau ,,ar trebui” sa faca. In schimb, incearca sa lucrezi cu persoana respectiva pentru a o ajuta sa vina cu solutii. De exemplu, in loc sa spui cuiva: ,,Ar trebui sa soliciti WIC pentru a-ti hrani familia”, ai putea spune ceva de genul: ,,Ai luat in calcul sa soliciti WIC pentru a ajuta la compensarea costului alimentelor familiei tale.”

Nu incerca sa schimbi persoana

Poate doresti ca persoana respectiva sa se schimbe intr-un mod care ar fi benefic pentru tine dar aceasta ar putea sa nu fie cea mai buna optiune pentru aceasta persoana. Daca persoana simte ca incerci sa o schimbi in ceea ce doresti tu, este probabil sa nu asculte. De exemplu, daca crezi ca o prietena ar trebui sa caute un loc de munca mai bun, deoarece nu exista nicio sansa pentru ea sa obtina o promotie, atunci s-ar putea sa te gandesti de ce prietenei i-ar placea acest job. Poate ca ii place timpul suplimentar pe care i-l ofera slujba pentru a se concentra asupra hobby-urilor sale.

Intreaba persoana cum vrea sa faca fata situatiei

Intrebarea despre ceea ce doreste persoana respectiva ii va permite sa-si pastreze mandria. De asemenea, va permite persoanei sa ia in considerare toate optiunile. Pentru a incuraja persoana sa ia in considerare optiunile, incearca sa pui intrebari in loc sa spui persoanei ce ar trebui sa faca sau sa gandeasca. De exemplu, in loc sa spui ,,cred ca este gresit” sau ,,Nu poti face asta”, incearca sa spui ,,Ce se va intampla daca vei face asta?” sau ,,Te-ai gandit sa incerci asta?”

Vorbeste cu persoana

A vorbi cu persoana despre problemele pe care le infrunta si sa vezi pasii pe care ii ia pentru a remedia situatia este un bun inceput pentru a incerca sa o ajuti financiar. Poti impartasi strategii pe care le-ai folosit in situatii similare inainte de a sari imediat sa-i dai bani. De exemplu, ai putea spune ceva de genul: ,,M-am straduit sa-mi platesc facturile inainte si ceea ce m-a ajutat cel mai mult a fost sa primesc ajutor cu lucruri precum cumpararea de alimente si plata facturii la gaz. Stiai ca aceste tipuri de resurse erau disponibile? “