Cele patru tipuri de introversie explicate

Poate ca ai facut testul Myers-Briggs si ai descoperit ca esti un introvertit, dar totusi vrei sa te intelegi putin mai bine. Suntem aici pentru a extinde ceea ce crezi ca stii despre introversie.

Asociatia Americana de Psihologie (APA) defineste introversia ca o „orientare catre lumea privata interna a sinelui si spre gandurile si sentimentele interioare, mai degraba decat catre lumea exterioara a oamenilor si a lucrurilor”. Dar nu exista o singura modalitate de a fi introvertit, iar definitia a evoluat de-a lungul timpului.

Jonathan Cheek, profesor de psihologie la Wellesley College, a observat ca modul in care oamenii descriau introversia difera adesea de definitiile sale in stiinta. Cand le-a cerut oamenilor de pe strada sa o defineasca, acestia foloseau cuvinte precum „ganditor” sau „introspectiv” (prin The Cut), care nu au fost niciodata modalitati de a o descrie conform literaturii stiintifice pe care o citise inainte. 

Asadar, a decis sa investigheze si a concluzionat ca exista patru tipuri de introversie, care explica acronimul STAR – social, ganditor, anxios si retinut. In 2011, Cheek si colegii sai Jennifer Grimes si Julie Norem au prezentat aceasta cercetare la Conferinta Societatii pentru Personalitate si Psihologie Sociala.

Desi exista mai multe tipuri distincte, este cu siguranta posibil ca acestea sa se suprapuna. Oamenii pot fi in primul rand un singur tip sau pot fi un amestec de doua sau mai multe. Inainte de a ne aprofunda in fiecare dintre ele, sa aruncam o privire la ceea ce multi oameni par sa greseasca in ceea ce priveste introversia.

Conceptii gresite despre introversie

Introvertitii sunt de obicei gresit intelesi datorita naturii lor linistite si introspective. Primele trei conceptii gresite sunt ca toti introvertitii sunt „timizi”, „fara emotii” sau „singuratici” (prin Introvert Dear). 

Majoritatea introvertitilor gandesc mult inainte de a vorbi si poate dura ceva timp pana cand vor incepe sa vorbeasca in grup. Odata ce se deschid, adesea au multe de spus.

Oamenii echivaleaza, de asemenea, introversia cu tulburarea de anxietate sociala, dar acestea sunt doua lucruri diferite. Tulburarea de anxietate sociala iese in calea vietii de zi cu zi. Introversia este o trasatura de personalitate. Interactiunile sociale nu ii fac neaparat anxiosi pe toti introvertitii – au nevoie doar de timp singuri pentru a se reincarca.

Introvertitii tind sa fie acuzati ca sunt lipsiti de emotii sau dezinteresati. De multe ori, oamenii percep linistea ca o respingere. Cand un introvertit nu se deschide imediat sau nu manifesta emotie, poate parea rece. Dar introvertitii isi interiorizeaza adesea sentimentele si se ocupa de ele singuri, mai degraba decat sa-si poarte inima pe maneca.

A fi introvertit nu te face automat un „singuratic”. S-ar putea sa iti doresti doar timp pentru a te decomprima si nu e nimic in neregula cu asta. 

Introversia poate fi cu adevarat un dar. O lucrare din 2019 de la Universitatea din Carolina de Sud a descris o legatura intre introversie, creativitate si un puternic sentiment de sine. Stima de sine linistita, atentia si creativitatea sunt bunuri valoroase pentru orice loc de munca. Fiecare tip de introversie are propriile sale puncte forte. 

Introversie sociala

Un introvertit social prefera sa fie in grupuri mici sau sa fie singur, in detrimentul adunarilor si petrecerilor mari. Se simt cel mai confortabil cu un grup select de prieteni si cei dragi. In loc sa participe la petreceri zgomotoase cu aglomeratie mare, un introvertit social poate prefera intalniri mai intime si activitati mai calme. Ei gasesc mai multa placere sa ramana la filme sau sa citeasca o carte, mai degraba decat sa iasa la o petrecere furioasa. 

Introvertitii sociali nu sunt neaparat timizi. Pot fi foarte deschisi cu oamenii carora le sunt apropiati, in timp ce isi acorda prioritate timpului singur pentru a se reincarca. Pentru majoritatea introvertitilor sociali, acest lucru nu este din cauza anxietatii – este vorba despre energie. Multi introvertiti se dezvolta in solitudine si in grupuri mici, in timp ce extrovertitii sunt energizati de a fi in grupuri mai mari de oameni.

Introvertitii au adesea o reputatie proasta, dar exista putere in a fi un introvertit social, asa cum ii explica psihologul Carla Marie Manly lui Well and Good. „Introvertitul social bine intemeiat este adesea o „piatra” linistita in adunari. Si, un introvertit social poate fi cu siguranta un confort pentru cei care sunt anxiosi sau prefera sa fie in fundal”, spune ea.

Introversie gandita

Gandirea introversiei este cam exact asa cum suna. Un introvertit ganditor este foarte introspectiv, ganditor si auto-reflexiv, adesea pierdut in imaginatia si gandurile sale despre lume. Multi dintre ei sunt artisti, creatori sau intelectuali care se simt cel mai in pace atunci cand invata, citesc, studiaza si creeaza lucruri. 

Ei pot parea pierduti in ganduri sau indepartati de conversatie, deoarece mintea lor este mereu in miscare. Desi sunt tacuti, de obicei au lucruri foarte profunde de spus atunci cand vorbesc. Poate ca le va lua ceva timp sa raspunda, dar sunt, de asemenea, buni ascultatori.

Introvertitii ganditori au talent de a aduce o oarecare profunzime intr-o conversatie. Daca conversatia pare ca este putin plata sau superficiala, lasati-l pe ganduri introvertite pentru a o face mai interesanta. „Un introvertit ganditor poate fi un atu de nepretuit in ceea ce priveste adaugarea de atentie si creativitate atat de necesare in mediile sociale”, spune Dr. Manly pentru Well and Good. 

Introversie anxioasa

Anxietatea sociala nu afecteaza fiecare introvertit, dar joaca un rol important in introversia anxioasa. Acest tip de introversie se caracterizeaza cel mai mult prin sentimente de anxietate in jurul celorlalti. Introvertitii anxiosi cauta adesea singuratatea pentru ca se simt nelinistiti sau nervosi la intalniri sociale, in special la cele necunoscute. Ei pot deveni epuizati din cauza anxietatii si stresului pe care le simt in situatii sociale, determinandu-i sa le evite cu totul. 

Anxietatea le poate urma chiar si atunci cand sunt singuri. Anxietatea ii determina adesea pe oameni sa rumega asupra interactiunilor sociale din trecut si asupra lucrurilor care nu s-au intamplat inca, potrivit Centrului National de Anxietate Sociala. In timp ce alte tipuri de introvertiti cauta timp singuri pentru ca le place, introvertitii anxiosi se retrag in interior pentru ca se simt mai in siguranta pentru ei. 

Desi socializarea poate fi dificila pentru introvertitii anxiosi, dr. Manly subliniaza o putere linistita care vine cu acest tip de introversie. „Sensibilitatea introvertitului anxios poate fi de fapt de mare ajutor in crearea de subgrupuri in adunarile sociale care uniformizeaza tempo-ul general”, spune ea Well and Good. „De exemplu, un introvertit anxios poate forma un grup mai linistit afara in timpul unei intalniri sociale aglomerate.” La adunarile mari in care nu toata lumea este la fel de plina de bataie sau de eliberata, uneori oamenii mai linistiti si anxiosi stau impreuna pentru a gasi mangaiere unul in celalalt. 

Introversie retinuta

Ati cunoscut vreodata pe cineva care a ridicat ziduri cand v-ati intalnit prima data, dar apoi a lasat garda jos in timp? Ei pot fi un introvertit retinut, cunoscut si ca introvertit „inhibat” sau „rezervat”. Acesti introvertiti gandesc inainte de a vorbi sau de a actiona si ar putea dura ceva timp pentru a se incalzi cu ceilalti. 

Nu sunt evitanti ca introvertitii anxiosi, dar par paziti atunci cand intalnesc oameni noi. Ei tind sa greseasca din partea precautiei, mai degraba decat sa actioneze pe impuls. Nu este ca nu le plac interactiunile sociale sau ca nu sunt prietenosi; sunt doar atenti la modul in care raspund si reactioneaza. 

Ca si celelalte forme de introversie, acest tip are multe de oferit. „Introvertitul retinut adauga adesea un element de bun simt discutiilor si activitatilor”, spune dr. Manly (prin Well and Good). Ei pot actiona ca o voce a ratiunii datorita naturii lor precaute, iar acest lucru le permite sa fie prieteni de incredere si responsabili. 

DISTRIBUIE

RECENTE