Tuica fiarta este benefica in zilele reci de toamna si iarna

Tuica romneasca, asa cum s-a mostenit in traditii, nu este o bautura periculoasa precum sunt astazi distilatele, ba chiar, in cantitate mica, are proprietati de vindecare sau prevenire a unor boli.

Dr. I. V. Steffanov a constatat, in urma cu 21 de ani, ca vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plaman, permitnd o mai buna oxigenare a sngelui. Aceasta a fost prima atestare pur stiintifica a efectului benefic al inhalarii de alcool etilic, contestat in acea vreme, ca si astazi, de mii de voci ale elitei stiintifice.

De ce tuica?

Echipa de cercetatori fiziologi a dr. Steffanov a descoperit, in 1982, ca vaporii de alcool etilic inhalati in doze mici faciliteaza numeroase procese fiziologice. Permeabilitatea barierei alveolo-capilare usureaza in acest mod schimbul vital dintre intrarea oxigenului in snge si eliminarea bioxidului de carbon. Acest proces creste in anotimpul rece cu 40-50% eliminarea de CO2 (toxic pentru organism). Conform antropologului rus, rasa alba nu este inca adaptata pentru a face fata unui schimb de gaze la temperaturi mai mici de 6-8C.

Dupa cum arata dr. Steffanov, in acest fel se explica si capacitatea rasei albe de a face fata otravii lichide numite alcool, o rasa care a avut nevoie, in ultimele sute de mii de ani, de un drog energizant pentru a face fata intemperiilor. Acest periculos drog, alcoolul, le-a permis nordicilor sa supravietuiasca, alcoolul putnd fi convertit biochimic in glucoza. Conform teoriei Steffanov, nordicii aveau nevoie de alcool pentru a supravietui, in timp ce sudicii europeni, orientalii, semitii si galbenii isi puteau revigora forta prin vitaminizare si consum de glucide din fructe. Asa cum afirma dr. Steffanov, etilismul fierbinte aparut la populatiile laponice (eschimosi) a fost necesar. Mai mult, acesta a reprezentat un factor de selectie naturala a populatiilor care au migrat in zonele aride, subpolare sau chiar polare.

Acelasi cercetator rus considera ca alcoolul fierbinte, inclusiv vinurile fierte si berea calda, au contribuit la pastrarea sanatatii populatiilor supuse stresului termic, permitnd chiar dezvoltarea culturala rapida in teritoriul nord-european. Acest lucru a fost posibil atunci cnd omul isi cunostea limitele biologice ale consumului de alcool, fabricat initial din alge polare, si nu a evadat in patima dependentei de alcool, problema la fel de grava ca si cea a consumului de droguri tari, precum opium in epoca postfeudala sau heroina in epoca moderna.

Efecte benefice

Antropologul rus considera ca vaporii de alcool etilic inhalati fierbinti, asociati substantelor prezente din fructe, au efecte foarte benefice, precum:

1.Decongestionarea pulmonara, scaznd riscul la pneumonii, in zilele reci.

2. Oxigenarea sistemului nervos central, datorita efectului rapid al alcoolului absorbit pulmonar. Alcoolul etilic, in doze mici, este recomandat in cazuri de hipoxie (lipsa de oxigen) cerebrala datorita suprasolicitarii creierului.

3. Cresterea, in sens reglator, a concentratiei glucozei din snge si muschi, in cazul unor eforturi fizice de lunga durata, in zilele reci de toamna si pe timp de iarna. Exemplul dat de Steffanov este cel al muncitorului forestier care trudeste 8 ore continuu la temperaturi de 10-15 grade C si isi reface rezervele de glucoza necesare numai dupa o simpla inhalatie de vapori calzi de alcool, in cantitate de 20 de grame. Acelasi lucru se petrece si cu femeile din Rusia, care muncesc fizic 6-7 ore, acestea necesitnd biochimic 40 grame alcool etilic pur in stare de vapori, pentru refacerea rezervelor energetice att musculare, ct si cerebrale. Nu trebuie ignorat ca, in tarile cu clima mai rece, consumul de glucoza este de 12-14 ori mai crescut dect in tarile cu clima mai blnda, si acest deficit nu poate fi suplinit dect prin consumul ponderat de alcool.

Benefica pentru ardeleni, nociva pentru sudici

Studiile efectuate in tara noastra de dr. Steffanov, de la Univesitatea Ivanovo, in anii 1982-1986, au demonstrat ca tuica fiarta este foarte benefica, dar numai pentru populatiile montane si cele din nordul si nord-vestul Transilvaniei. El a dovedit ca inhalatiile de tuica si mai ales consumul exagerat pot fi daunatoare pentru romnii din sud (Muntenia, Oltenia, Dobrogea), pentru indivizii care duc o viata sedentara, lipsita de activitate fizica sustinuta. Cercetarile ulterioare, efectuate de diferite centre de din lumea occidentala in marile orase din Romnia au dovedit ca tuica fiarta, bine preparata, curata, are efecte profilactice si terapeutice deosebite pentru anumite categorii psiho-tipologice din tara noastra. Dr. J.I. Dubouchet, biochimist la prestigioasa universitate L.V. Bruxelles, considera ca tipul masculin robust, muscular sau respirator necesita, in zilele reci de toamna si iarna, cel putin 100-150 ml tuica fiarta, dupa 6 ore de efort fizic. Acelasi antropolog belgian considera ca, in zilele reci, femeilor supraponderale le sunt recomandate 50-70 ml de tuica fiarta inainte de masa de prnz, indiferent de efortul fizic sau psihic depus.

Recomandari

In zilele reci de toamna si de iarna se recomanda tuica de tara fiarta, astfel:

Barbati – 20-30 de ani: 50 ml inainte de masa de prnz, daca in meniu exista si mncaruri grase. Pentru cei care depun un efort fizic sustinut se prefera a se consuma si inhala tuica mai slaba de 30, in cantitati de 70-80 ml, bauta repede. – 35-45 de ani: 50 ml tuica fiarta intre micul dejun si masa de dupa-amiaza. Ca aperitiv tuica fierbinte trebuie bauta incet, fara a depasi 100 ml. Dupa un efort fizic sustinut, in conditii de frig, se admit maximum 150 ml (de 30 tarie). Este interzis consumul de tarii dupa cina. – 45-67 de ani: tuica fiarta trebuie consumata, in conditii de frig, in timpul mesei de prnz, fara a depasi 150 ml. Dupa cina se admit 40-60 ml tuica fiarta. Nu se recomanda a se consuma zilnic. – 68-79 de ani: se consum maximum 50 ml la 3 zile, in cazul lipsei unor boli cardiovasculare, ulcere, hepatite.

Femei – 22-34 de ani: nu se recomanda consumul efectiv de tarii in zilele reci, femeilor gravide, firave, scunde, slabe, sensibile. Femeilor robuste, sangvinice, nervoase, pasionale li se recomanda 20-60 ml tuica fiarta. Este de preferat a se consuma dupa o gustare sarata, intre orele 10.20-12.20. – 35-44 de ani: tuica fiarta este benefica femeilor supraponderale, la interval de 30-40 minute dupa ora de servire a celei de-a doua mese. Maximum admis este de 170 ml, pentru femeile implinite corporal si de 60-70 ml pentru cele de inaltime medie, nu foarte plinute. – 45-67 de ani: nu se recomanda tuica fiarta dect in cazuri speciale de manifestari hipertensive. – 68-78 de ani: se recomanda inhalarea de vapori de tarii dupa masa, timp de 2-3 minute.