Cerul ca element de compozitie in fotografia de peisaj

In fotografia de peisaj, cerul este unul dintre cele mai interesante elemente de compozitie. Indiferent de anotimp sau de conditiile meteorologice, cerul reprezinta de foarte mult timp o sursa importanta de imaginatie pentru fotografii pasionati in special de acest gen de fotografie atat de complex.

Chiar daca exista fotografi pasionati de fotografia de natura care folosesc cerul ca pe un element de compozitie interesant, exista si fotografi care ii acorda doar lui atentie, incercand sa realizeze fotografii inedite in diverse momente ale zilei sau chiar in diferite anotimpuri. Chiar daca pare o tema simpla nu este deloc asa. Tema cerului folosita in fotografie este una foarte vasta, avand in vedere multitudinea de fotografii care sunt realizate de catre fotografi, de la cele care surprind formele ciudate ale norilor, culorile rasaritului sau ale apusului, pana la fotografia IR (Infra Red).

Fotografierea cerului depinde foarte mult de ceea ce fotograful doreste sa transmita. Probabil foarte multi fotografi considera ca un cer senin reprezinta background-ul ideal pentru o fotografie reusita. Este adevarat ca imaginile realizate pe timpul zilei cand soarele straluceste, iar cerul albastru incanta privirile sunt cu adevarat minunate, insa asta nu inseamna ca fotografierea cerului se rezuma doar aici.

Rolul cerului in fotografia de peisaj

Regulile de compozitie sunt foarte importante pentru orice gen de fotografie, insa pentru fotografia de peisaj acestea sunt vitale, deoarece toate elementele trebuie sa se imbine armonios si sa ofere o imagine cat mai naturala si in acelasi timp complexa. Uneori, din lipsa de experienta sau din lipsa de incredere in sine a fotografului, fotografiile de peisaj sunt pur si simplu anoste deoarece nu sunt incadrate corespunzator si nu exprima nimic. Timpul este unul dintre elementele principale care influenteaza reusita unei fotografii de peisaj. Atunci cand privim un peisaj, ochiul uman este capabil sa cuprinda o suprafata mai mare insa, cu toate acestea, atentia cade doar asupra acelor elemente care ni se par mai interesante. Este mult mai dificil daca fotograful nu cunoaste locul, deoarece acesta trebuie sa cerceteze zona si sa gaseasca elementele potrivite de compozitie.

De cele mai multe ori, pentru ca fotografia de peisaj sa fie cu adevarat reusita, cerul este elementul de compozitie cel mai important. Probabil foarte multi fotografi se intreaba de ce. Ei bine, daca intr-o fotografie observam doar o campie lina sau doar un lac inconjurat de cateva culmi ale muntilor fara lumina cerului asupra intregului peisaj, fotografia va fi lipsita de andancime, iar cel care  o priveste nu isi va putea da seama unde se termina pamantul si unde incepe cerul.

Pe de alta parte, fotografia de peisaj poate fi influentata de caracteristicile cerului la un moment dat; acestea trebuie sa armonizeze cu toate celelalte elemente ale peisajului. Regula treimilor este una dintre cele mai importante reguli aplicate in orice gen de fotgrafie. Aceasta presupune impartirea fotografiei in trei coloane egale atat pe orizontala, cat si pe verticala si la intersectia liniilor imaginare sa fie amplasate elementele de compozitie cele mai importante. De foarte multe ori, fotografiile de peisaj sunt impartite pe jumatate de linia orizontului. Aceasta nu este deloc o ideea prea buna, deoarece este deja prea des folosita si nu mai impresioneaza, creand chiar o atmosfera statica. Avand in vedere ca foarte multi fotografi se intreaba “ce proportie din cer trebuie sa apara in fotografie”, in mod normal raspunsul la aceasta intrebare este oferit de cat de mult influenteaza cerul restul peisajului. Teoretic, cerul trebuie sa ocupe aproximativ 2/3 din fotografie, insa aceasta proportie poate fi schimbata fara probleme. Daca fotograful considera ca cerul ofera peisajului ceva spectaculos, atunci acesta va fi elementul principal din fotografie. In caz contrar, linia orizontului poate fi inaltata.

Lumina reprezinta un aspect foarte important pentru fotografia de peisaj, avand in vedere diferentele mari dintre luminozitatea cerului si a pamantului. Specialistii sunt de parere ca daca cerul este innorat diferentele dintre terestru si celest sunt mult mai evidente.Pentru fotografii care doresc ca fotografiile lor de peisaj sa fie mult mai interesante se recomanda utilizarea filtrelor; cele mai potrivite filtre sunt cel gradual si cel de polarizare. Ambele compenseaza diferentele de culori si de luminozitate dintre cer si pamant.

Fotografiile cu adevarat interesante sunt cele in care cele doua elemente de compoztie principale sunt cerul si apa. Fotografiile realizate in jurul unui lac sau chiar pe mare sunt de-a dreptul fantastice. Pentru fotografii mai indrazneti, fotografia de tip HDR va oferi un aspect de poveste rezultatului final.Iar fotografia aeriana, chiar daca aceasta presupune realizarea de sus a fotografiilor, se pot cuprinde si o parte din cer, iar efectul va fi cu siguranta unul unic.

Dupa cum am spus si anterior, exista si fotografi care acorda atentie doar cerului, culorilor acestuia si norilor in diverse forme. Sunt fotografi care asteapta cu nerabdare rasaritul sau apusul soarelui pentru a surprinde culorile unice care invaluie cerul in mister, sau surprind norii negrii de furtuna care contrasteaza cu soarele stralcitor. Totul depinde de imaginatia fotografilor si de mesajul pe care doresc sa il transmita prin respectiva fotografie.Pentru ca rezultatele sa fie cele mai bune, fotograful trebuie sa cunoasca micile secrete ale acestui tip de fotografie. In primul rand, niciodata nu trebuie sa se fotografieze soarele sau zonele in care razele acestuia bat cu foarte mare putere. Albastrul cerului este mult mai clar acolo unde acesta nu este strabatut de razele puternice. De asemena, daca pe cer exista nori albi acestia vor fi mult mai plini, iar fotografierea lor va crea un efect interesant. Pe langa norii albi ca de vata, cerul poate fi animat si de prezenta unui curcubeu. Pe de alta parte, in timpul unei furtuni sau chiar inaintea acesteia, cerul este brazdat de fulgerele care pot fi un adevarat element de stil pentru acest tip de fotografie.

Este de preferat sa se evite fotografierea in timpul amiezii pentru ca lumina este mult prea puternica. Folosirea filtrului de polarizare pentru fotografierea cerului este esentiala.Pentru situatiile in care cerul este prea intunecat, fie ca este vorba de un cer innorat sau de aspectul cerului la lasarea serii, timpul de expunere trebuie sa fie mai mare. Iar in cazul in care un fotograf doreste sa realizeze fotografii pe timp de noapte, aparatul foto trebuie sa permita folosirea unui timp foarte lung de expunere si, bineinteles, fixarea aparatului pe un trepied este esentiala.Foarte multe fotografii de peisaj in care cerul este elementul principal de compozitie necesita o procesare ulterioara.

Asadar, cerul, prin simplitatea sa, este unul dintre cele mai importante elemente ale fotografiei de peisaj. Chiar daca la inceput rezultatele nu vor fi tocmai cele asteptate, prin foarte mult exercitiu fotografiile vor fi cu adevarat exceptionale.

DISTRIBUIE

RECENTE