Verbiage: ce este, cauze si tratament

Se intampla ca in evenimentele sociale, sa fie oameni care trebuie sa fie in centrul atentiei prin vorbire, dar percepi ca discursul lor nu poarta un fir coerent de idei si ganduri, evitand sa fie intrerupti de la subiectul pe care cred ca il stapanesc.

Se mai poate intampla ca atunci cand citesti un articol, scrierea lui sa contina propozitii complexe, de neinteles, cuvinte elaborate si sa nu poti intelege mesajul sau coerenta ideilor pentru a ajunge la o concluzie.

In ambele cazuri, putem fi in prezenta unei modificari atat a limbajului oral, cat si a celui scris. Acest lucru este perceput in folosirea neincetata a cuvintelor pentru a incerca sa stabileasca un fel de comunicare. Adica ne putem afla in prezenta unei probleme numite: Verbiaj.

In continuare, in articolul urmator va impartasim mai in profunzime ceea ce este legat de aceasta tulburare care poate fi enervanta si incomoda pentru cei care sufera de ea.

Ce este verbiajul?

Exista diferite tulburari care afecteaza limbajul, vorbirea, comunicarea si gandirea, cum ar fi bradipsihia, bradilalia si loquacitatea. In acest caz, verbiajul, potrivit lui Alejandro Rodriguez Puerta, „este caracteristica prin care unii oameni vorbesc sau scriu folosind mai multe cuvinte decat sunt necesare pentru a transmite informatii”. (1)

Contrar a ceea ce se poate considera, verbiajul face imposibila comunicarea, deoarece in aceasta situatie vorbitorul isi exprima doar punctul de vedere, dorind sa detina control total asupra subiectului in cauza. In general, publicul sau este reprezentat de oameni cu personalitati slabe, introvertiti sau comunicare slaba.

In general, este un simptom care impiedica comunicarea corecta cu ceilalti si este un indiciu ca suferim de o problema psihologica sau neurologica, care trebuie abordata imediat.

Prin urmare, manifestarea acestui simptom poate afecta viata sociala a oamenilor, dar nu implica pericol pentru persoana care il exprima sau pentru societate.

Care sunt cauzele verbiajului?

Din punct de vedere organic si psihologic, verbiajul poate aparea din urmatoarele motive:

1. Leziuni cerebrale

Aceasta afectiune poate fi asociata cu o leziune cerebrala localizata in lobul frontal, precum si in talamus si in sistemul de activare reticular ascendent, dand nastere afaziei in care poate aparea verbiajul, precum si disartrie.

Repere: Intr-un studiu realizat de Nataly Chirinos-Montes et al, verbiajul a fost diagnosticat ca fiind unul dintre simptomele tulburarii psihologice la un pacient dupa ce a suferit o leziune la cap. (4)

2. Tulburari psihologice

Pentru psihologie exista diversitati de patologii care pot da nastere tahipsihiei, care este o tulburare cantitativa de accelerare nesanatoasa a gandirii si care se poate manifesta prin verbiaj. (5)

In acest caz, vorbitorul doreste sa exprime oral si cu aceeasi viteza ceea ce isi creeaza gandurile, asa ca de multe ori nu intelegem ordinea ideilor exprimate. Este cazul tipic cand criticam o persoana cu expresia „Ti s-a deconectat limba de la creier?”.

De evidentiat: Intr-un articol scris de Rebeca Garcia Nieto, despre Virginia Woolf, ea povesteste experienta acestei scriitoare in timpul starii ei maniaco-depresive. (6)

3. Dificultate de a te exprima

Spre deosebire de egocentrism, timiditatea este cea care provoaca anxietate, putand fi mascata in verbiaj ca mecanism de aparare impotriva eventualelor situatii nedorite din adunarile sociale, planificand din timp actiunile care trebuie intreprinse.

4. Nesiguranta sau lipsa stimei de sine

Multi dintre acesti oameni sufera de verbiaj din cauza necesitatii de a compensa starile de nesiguranta si stima de sine scazuta. Ei nu admit tacerea in conversatii, asa ca exprimarea orala in exces ii ajuta sa o evite.

5. Egocentrismul

Egocentrismul face parte din tulburarile de personalitate si poate aparea atunci cand individul se plaseaza deasupra celorlalti si crede ca monologurile si scrierile sale au mult de contribuit.

Este caracteristica oamenilor care au putine cunostinte asupra subiectului si nu au nimic care sa sustina monologul, inunda discursul cu cuvinte de putin folos sau inventate, incercand pe de o parte sa fie in centrul atentiei si pe de alta parte sa evite participarea altora.altii.

Care sunt caracteristicile verbiajului?

Acest simptom este constituit dintr-o serie de caracteristici care permit identificarea acestuia, printre care se mentioneaza:

1. Nevoia constanta de a vorbi

Este principala caracteristica a acestui simptom, unde persoanele care il manifesta au de obicei o prozodie si o accentuare corecta a cuvintelor, dar pe masura ce vorbirea lor devine accelerata, impulsiva si cu putina coerenta a ideilor.

Nota: Cuvintele obscure si complexe sunt folosite ca artilerie in interventiile lor.

2. Vorbirea este accelerata si neintreruptibila

Mentionata mai sus, vorbirea se accelereaza deoarece ideile care se creeaza in actul gandirii apar rapid, fara a permite constientului sa discerne si sa ordone exprimarea lor prin vorbire, devenind un flux neincetat si precipitat de cuvinte si fraze de neinteles.

3. Limbajul complicat este folosit pentru a intelege

Datorita interesului de a fi in centrul atentiei, vorbitorul care manifesta verbiajul foloseste cuvinte elaborate, neologisme, inventeaza constructii gramaticale de propozitii fara a tine cont de regulile pentru aceasta.

De evidentiat: Asa evita participarea altor persoane la discurs si incearca sa sugereze ca acestia au o cultura larga, in special in literatura.

4. Lipsa de sens in discurs

Derivat din cele de mai sus, vorbirea lipsita de sens este consecinta si o alta caracteristica a manifestarii acestui simptom. Acest lucru devine incoerent, fara suport argumentativ, misterios, lipsit de mesaj si limitand la critica si ridicolul pentru ascultatorii sai.

5. Subiectul se schimba rapid

Cand motivul discursului este epuizat, vorbitorul care manifesta acest simptom incearca sa pastreze atentia audientei sale si schimba constant subiectul, indiferent de interesul ascultatorilor sai. Aceasta situatie este tipica oamenilor egocentrici si uneori la narcisisti.

6. Poate sa nu fie daunator

Acest punct trebuie abordat din doua perspective pentru cei care sufera de el. Din perspectiva cauzei care da nastere acestui simptom si din perspectiva consecintelor pe care acesta le da nastere.

Din primul rand, trebuie sa luam in considerare cauzele pentru care apare acest simptom. Verbiajul este adesea manifestarea orala a tahipsihiei, cauzata de tulburari psihologice precum tulburarea bipolara, hiperactivitatea, schizofrenia, anxietatea sau depresia.

Trebuie sa stiti: Sub aceasta consideratie, prejudiciul adus individului care o manifesta nu provine din verbiaj, ci din patologia care o provoaca, pentru care trebuie urmarita de medici specialisti.

Din a doua perspectiva, consecintele provocate de verbiaj sunt legate de prejudiciul psihologic pentru cei care o manifesta, intrucat acestia vor trebui sa se confrunte cu o eventuala respingere sociala din cauza insasi caracteristicilor simptomului.

Cu toate acestea, prolistii ca oameni nu reprezinta un pericol pentru societate atata timp cat patologia care o provoaca poate fi controlata.

7. Altereaza viata celor care sufera de ea

Oamenii verbosi tind sa fie exclusi din societate , ceea ce perturba ritmul normal si viata de zi cu zi a vietii lor comunitare.

Important: Sa ne amintim ca patologiile care pot da nastere verbiajului nu au un aspect definit din punct de vedere al varstei, sexului sau etniei. Multe dintre ele provin din traume bruste si poate ca individul a dus o viata normala pana la aparitia acelei eventualitati.

Cum este tratamentul pentru verbiaj?

Trebuie avut in vedere ca nu exista un tratament direct pentru verbiaj ci pentru patologia care o genereaza, pentru care tratamentele expuse au ca scop tratarea tulburarii.

1. Terapia psicologica

Sedintele de terapie psihologica au ca scop promovarea schimbarilor de comportament sau modificari de comportament , in esenta in acele cazuri traumatice, care schimba brusc comportamentul.

De evidentiat: Daca cauza verbiajului este asociata cu un proces traumatic care a dat nastere unei patologii precum depresia sau anxietatea, acest tip de tratament poate fi indicat, dar medicul specialist va fi cel care il va indica.

2. Consumul de droguri

Medicamentele sunt folosite ca o completare a terapiilor psihologice, mai ales in acele cazuri in care tulburarile de personalitate duc la o afectare a dispozitiei, impulsivitate, agresivitate, cognitie, depresie sau anxietate.

Cu toate acestea, exista riscul in utilizarea acestui tip de terapie este ca unele medicamente sa provoace dependenta. Alte medicamente provoaca reactii adverse care declanseaza tulburari psihologice (7). De exemplu, un studiu realizat de JC Garcia Palomeque, ridica reactia adversa la utilizarea metilfenidatului.

Nota: La fel, in utilizarea medicamentelor de zi cu zi, precum antibioticele, acestea pot genera tulburari psihologice, manifestand verbiajul printre simptomele sale . Acest lucru se precizeaza in studiul realizat de MP. Sanz de Miguel si colaboratori. (9)

3. Interventie chirurgicala

In acele cazuri in care verbiajul este asociat cu leziuni neurologice, acesta trebuie diagnosticat in prealabil de catre medici specialisti. Aceasta terapie este indicata ca ultima solutie si trebuie asociata cu o terapie cuprinzatoare, inclusiv terapie psihologica si farmacologica.

Pe scurt, verbiajul nu este considerat o boala, ci ca o indicatie, un simptom ca o anumita patologie o preceda, deci atunci cand se percepe o persoana cu caracteristici de verbiaj, actiunea individuala sau colectiva nu ar trebui sa fie excluderea sociala a individului care o manifesta.

Important: Recomandarea este sa incercam sa ne plasam in situatia verbiajului si sa simtim empatie, iar din aceasta perspectiva sa vedem cum putem participa la recuperarea si inserarea lor in societate.

Concluzii cheie

  • Verbiajul este o caracteristica pe care o au unii oameni , ca atunci cand vorbesc sau scriu, folosesc mai multe cuvinte decat este necesar pentru a transmite informatii.
  • Verbiajul impiedica comunicarea adecvata cu ceilalti si este un indiciu al suferintei de o problema psihologica sau neurologica.
  • Verbia nu este considerata o boala, ci ca un indiciu sau simptom ca o preceda o patologie, cum ar fi anxietatea, depresia sau altele.
  • Unele cauze ale verbiajului pot fi leziuni cerebrale, tulburari psihologice, dificultati de exprimare, nesiguranta sau lipsa stimei de sine si chiar centrarea pe sine.
  • Este important de mentionat ca o verbozitate nu este o persoana care reprezinta un pericol pentru societate atata timp cat patologia care provoaca aceasta afectiune poate fi controlata.

DISTRIBUIE

RECENTE