Distrofii musculare. Tipuri, simptome si tratament

Distrofiile musculare sunt un grup de afectiuni sau boli degenerative care slabesc progresiv muschii, precum si afecteaza pierderea masei musculare.

Aceasta afectiune interfereaza cu organismul, impiedicand generarea proteinelor necesare formarii si intretinerii muschilor.

Tipuri de distrofie musculara

Exista multe tipuri de distrofie musculara, in total au fost descoperite peste 30 de forme diferite, unele dintre cele mai frecvente fiind Becker si Duchenne.

Distrofia musculara Becker este o afectiune mostenita datorata cromozomului X si principala sa caracteristica este ca membrele inferioare ale corpului sunt slabite. Are o evolutie lenta in comparatie cu alte tipuri.

Distrofia musculara Duchenne isi are originea si pe cromozomul X, din cauza unui defect genetic care impiedica codificarea distrofinei, proteina care este responsabila de mentinerea structurii celulelor musculare.

Evolutia treptata este mai rapida decat in ​​cazul distrofiei musculare Becker si se caracterizeaza prin dificultati de ridicare, urcarea scarilor, oboseala, umflaturi la picioare si din cauza slabirii plamanilor, slabiciune la respiratie.

Aceasta boala afecteaza unul din 3.500 de copii nascuti in fiecare an, motiv pentru care vorbim de o boala care afecteaza mii de copii anual.

Alte tipuri de distrofie musculara sunt:

 • Distrofia musculara Emery-Dreifuss.
 • Distrofia musculara facioscapulohumerala.
 • Distrofie musculara a centurii pelvine sau scapulare.
 • Distrofia musculara oculofaringiana.
 • Distrofia musculara miotonica.

Dieta in distrofia musculara

Desi este foarte greu sa opresti acest tip de boala, asa cum arata asocierea parintilor impotriva distrofiei Becker si Duchenne din Spania, este foarte important sa ai o alimentatie sanatoasa printr-o dieta sanatoasa si echilibrata, pentru a putea opri. sau incetini procesul degenerativ.

Consumul unei diete bogate in proteine ​​este foarte important pentru a trata aceasta boala. Alimentele care contin multe proteine ​​sunt importante, inclusiv diferite tipuri de carne, leguminoase, seminte si cereale integrale. In orice caz, alimentele bogate in proteine ​​si sarace in grasimi sunt intotdeauna mai recomandate, asa cum este cazul proteinelor vegetale.

La randul lor, unele fructe precum papaya, ananasul, kiwi si smochinul contin substante chimice, precum papaina, bromelaina si actidina care faciliteaza asimilarea proteinelor din alte alimente, si de aceea este important sa le adaugam la consumul obisnuit.

De asemenea, alimentele bogate in acizi esentiali precum valina, lizina, leucina, histidina si arginina ajuta la asimilarea proteinelor.

Consumul de alimente bogate in antioxidanti, precum fructele si legumele, este foarte important pentru a atenua efectele distrofiei. Antioxidantii ajuta la combaterea deteriorarii celulelor si, prin urmare, ajuta la incetinirea progresiei distrofiei musculare, prin urmare alimentele cu vitamina A, precum morcovii, dovlecii si cartofii dulci, alimentele bogate in vitamina C precum portocalele, patrunjelul, coacazele si multe alte fructe si alimente cu sunt recomandate vitamina E. 

Broccoli contine toate cele trei vitamine, deci este un aliment foarte recomandat, iar condimentele precum turmericul, oregano sau cimbru au si ele proprietati antioxidante puternice.

Este important sa evitati consumul de cafea si alti stimulenti precum alcoolul si tutunul si sa controlati temeinic orice alergie sau intoleranta alimentara.

Simptomele distrofiei musculare

Cele mai frecvente simptome ale diferitelor tipuri de distrofie musculara sunt:

 • Lipsa dezvoltarii abilitatilor musculare si motorii
 • Dificultate la utilizarea uneia sau mai multor grupe musculare
 • Saliva din cauza incapacitatii de a tine gura inchisa
 • pleoapele cazute
 • Caderi accidentale frecvente
 • Pierderea fortei intr-un muschi sau grup de muschi ca adult

Tratamentul distrofiei musculare

Fizioterapia si osteopatia, daca sunt incepute devreme, pot ajuta la mentinerea muschilor puternici si flexibili.

Terapia respiratorie sau kinetoterapie respiratorie este o specialitate a kinetoterapiei responsabila de tratamentul, prevenirea si stabilizarea distrofiei la nivelul plamanilor.

Exista si tratamente de logopedie pentru imbunatatirea sau corectarea abilitatilor de comunicare. Chirurgia corectiva si terapia medicamentoasa, cum ar fi prednisonul si deflazacortul, sunt utilizate in unele cazuri pentru a ajuta la mentinerea fortei musculare si pentru a incetini progresia unor tipuri de distrofie musculara.

DISTRIBUIE

RECENTE