25 de filme pentru cresterea constientizarii politice

Site-ul Ce ne este publicata o lista de 25 de filme „pentru a creste gradul de constientizare politica”. Bijuterii precum Cetateanul Kane, In numele Tatalui sau Marele Dictator apar in acest compendiu care pune in legatura a saptea arta cu constientizarea realitatii noastre. 

Bijuterii precum Cetateanul Kane, In numele Tatalui sau Marele Dictator apar in acest compendiu care pune in legatura a saptea arta cu constientizarea realitatii noastre. aici lista:

1. Marele dictator – Charles Chaplin, Statele Unite ale Americii

Proiect artistic-politic extrem de indraznet, pana in punctul in care presedintele Roosevelt l-a contactat pe Chaplin pentru a-l motiva din cauza opozitiei industriei cinematografice fata de propunerea sa. Filmul atinge un echilibru aproape imposibil: o satira comica a lui Hitler, in timp ce o denuntare publica fortata a Holocaustului evreilor, impunandu-se ca primul lungmetraj anti-nazist din istorie. Chaplin, care a fost legenda cinematografiei mut, tine unul dintre cele mai memorabile discursuri din istoria cinematografiei, un manifest umanist in cea mai buna masura.

2. Amintiri din subdezvoltare – Tomas Gutierrez Alea, Cuba

O lucrare de reflectie usturatoare care a iesit la lumina in apogeul paranoiei cu privire la posibilitatea unui razboi nuclear. Kubrick face o satira stralucitoare a absurdului logicii politice a Razboiului Rece, realizand poate singurul film care ne face sa radem de posibilitatea reala a sfarsitului lumii. De parca nu ar fi de ajuns, multiplele roluri ale lui Peter Sellers au facut din interpretarea sa una dintre cele mai faimoase surprinse vreodata pe celuloid.

4. Tierra en Trance – Glauber Rocha, Brazilia

O sinteza narativa a circului politic latino-american condensata in istoria tarii fictive, dar prea reale, „El Dorado”. Haosul luptelor partizane, fanatismul orb al maselor si ambitia corupta de putere sunt prezentate cu brio de ochiul indraznet al lui Rocha, care ne invita sa examinam aceasta realitate din perspectiva unui poet si jurnalist idealist. O petrecere de avangarda si o invitatie urgenta de a gandi, a discuta si a incerca sa se transforme.

5. Cetatean Kane-The Trial – Orson Welles, Statele Unite ale Americii-Franta

Acest film legendar inovator atinge o coarda cu imperiul media al Americii. „Citizen Kane” a fost centrul unei lupte acerbe care a incercat sa-l distruga chiar inainte de a fi expus. Povestea acestei incercari esuate de suprimare artistica a fost in sine inspiratia pentru documentare precum „The Battle Over Citizen Kane” si filmul „RKO 281”. Mai putin cunoscuta, versiunea sa din „Procesul” lui Kafka este o meditatie patrunzatoare asupra firelor de neinteles ale puterii.

6. Z – Costa-Gavras, Grecia

Intriga politica prin excelenta prezentata intr-o poveste de represiune socio-politica bazata pe viata reala. Filmul este o alegorie directa la asasinarea liderului democrat grec Grigoris Lambrakis, unde dupa acest act atroce litera „Z” a devenit un simbol al rezistentei pentru popor. O propunere de un adevarat curaj tinand cont ca a fost facuta in timpul dictaturii orchestrata de aceleasi personaje la care se face referire in film. Castigator a doua premii Oscar pentru cel mai bun montaj si cel mai bun film strain.

7. Yawar Malku, Sangele Condorului – Jorge Sanjines, Bolivia

Un lungmetraj jucat in limba materna de indigeni autentici, care reflecta asupra marginalitatii si opresiunii la care sunt supuse popoarele native. Filmul prezinta un denunt deschis al Corpului Pacii al Statelor Unite pentru sterilizarea femeilor indigene. In viata reala, la scurt timp dupa ce filmul a fost difuzat si in plin Razboi Rece, Corpul Pacii a fost expulzat din Bolivia. Acesta este cinema politic, revolutionar si independent in starea sa cea mai pura si radicala.

8. A Very Particular Day – Ettore Scola, Italia

Ziua speciala are loc in timpul vizitei masive a lui Hitler la Mussolini la Roma, cu ani inainte de inceperea Marelui Razboi. Poate cel mai intim film de reflectie politica realizat vreodata, o reflectie chinuitoare asupra influentei sistemelor totalitare asupra celor mai vitale sentimente umane. De asemenea, un lux de spectacole: Sophia Loren si Marcello Mastroianni, la apogeul talentului si carismei lor, arata de ce sunt unul dintre cele mai legendare cupluri din cinema.

9. Xala – Ousmane Sembene, Senegal

Considerat parintele cinematografiei africane, Sembene, un scriitor care la 40 de ani recunoaste ca majoritatea oamenilor din tara sa nu-l poate citi, decide sa devina regizor de film. Cu o ironie si umor stralucitoare, filmul satirizeaza coruptia politica endemica dupa independenta Senegalului. Cu o simbolica eficienta, spune povestea tragicomica a unui barbat puternic care se gaseste impotent sexual in ziua nuntii sale. „Xala” a devenit unul dintre primele filme africane care a castigat recunoastere internationala.

10. All the President’s Men – Alan Pakula, Statele Unite

Montarea cinematografica stralucitoare a uneia dintre cele mai importante lucrari jurnalistice ale secolului XX: Scandalul Watergate care l-a determinat pe controversatul presedinte al Statelor Unite Richard Nixon sa demisioneze din functie. Dustin Hoffman si Robert Redford intruchipeaza jurnalistii idealisti care, investigand o problema de aparenta nesemnificatie politica, dezlantuie un bulgare de zapada dramatic.

In al doilea rand, filme mai inspirate, constiente din punct de vedere politic

1. China Town (Roman Polanski, Statele Unite ale Americii) – Coruptie in sectorul politic si privat pentru controlul resurselor de apa ..

2. In numele tatalui (Jim Sheridan, Irlanda) – Abuz extrem al sistemului judiciar care acuza persoane nevinovate de un act de terorism

3. Legea lui Irod (Luis Estrada, Mexic) – Reflectie tragicomica a sociopatiei coruptiei din America Latina

4. The Lifes of Others (Florian Henckel, Germania) – Controlul social sub un regim comunist totalitar in Berlinul Razboiului Rece

5. Trafic (Steven Soderbergh, Statele Unite) – Complicitatile transnationale si retelele de avantaje ale traficului de droguri

6. JFK (Oliver Stone, Statele Unite) – Propunere de investigatie privind participarea puterilor politice la asasinarea lui JFK.

7. Trupa de elita 1 si 2 (Jose Padilha, Brazilia) – Conectarea sistemului politienesc si a sferelor inalte de putere cu structurile criminale.

8. Retea (Sydney Lumet, Statele Unite) – Excesele de putere si slabiciunile unui imperiu mediatic.

9. El Divo (Paolo Sorrentino, Italia) – Naratiune lucida a vietii politicianului italian machiavelic Giulio Andreotti.

10. Istoria oficiala (Luis Puenzo, Argentina) – Efectele familiale tacute ale unei dictaturi militare.

11. Persepolis (Paronnaud si Satrapi, Franta) – Reflectie intima a vietii in exil a unui adolescent dupa ce a crescut in regimul iranian.

12. Viata lui Harvey Milk (Gus Van Sant, Statele Unite) – Prejudecatile sociale profunde si lupta pentru revendicarea politica a homosexualilor.

13. Machuca (Andres Wood, Chile) – Lovitura impotriva lui Salvador Allende perceputa din perspectiva unui copil dintr-o familie de proletari.

14. The Faithful Gardener (Fernando Meirelles, Statele Unite) – O retea complexa de coruptie politica si privata se ascunde in spatele unei tragedii personale.

15. Also the Rain (Iciar Bollain, Spania) – O echipa de filmare spaniola filmeaza pe teritoriul bolivian un film despre cucerire in timp ce oamenii se razvratesc impotriva unei multinationale.

DISTRIBUIE

RECENTE