Meningita la bebelusi, simptome si cauze pe care fiecare parinte trebuie sa le cunoasca

Meningita la bebelusi apare atunci cand membranele numite meninge, care acopera creierul si maduva spinarii, devin inflamate. Este o infectie grava care afecteaza sistemul nervos central, in asa fel incat poate chiar risca viata copilului sau poate lasa consecinte in viitor.

Ce este meningita la bebelusi?

Desi oricine poate face aceasta boala, este foarte frecventa la bebelusi. Meningita se poate raspandi cu usurinta in spatii inchise, provocand inflamarea meningelor, membranele care acopera creierul si maduva spinarii, potrivit Kids Health.

„Daca tratamentul este inceput rapid, meningita poate fi rezolvata satisfacator” , clarifica portalul web, apoi continua, „de aceea, este important ca copilul dumneavoastra sa primeasca vaccinari regulate, sa stiti sa identificati semnele si simptomele meningitei si sa cautati asistenta medicala imediata daca banuiti ca copilul dumneavoastra ar putea avea meningita.”

Cauzele meningitei

Meningita la bebelusi poate fi cauzata de infectii virale, bacteriene si in unele cazuri fungice, explica Clinica Mayo. In ceea ce priveste infectiile bacteriene, acestea sunt de obicei cele mai periculoase, provocand chiar moartea, asa ca este esential sa le identificam cauzele.

Meningita bacteriana la bebelusi

Este o bacterie care intra in sange si calatoreste catre creier si chiar maduva spinarii. In mod similar, poate aparea daca bacteria se sparge direct in meninge. Aceste probleme se datoreaza unei infectii a urechii sau, in alte cazuri, unei infectii ale sinusurilor. Apare si din cauza fracturilor craniului sau apare dupa anumite interventii chirurgicale.

Streptococcus pneumoniae (pneumococ)

Este cea mai frecventa cauza a meningitei bacteriene la sugari, copii mici si adulti din Statele Unite, care poate duce la pneumonie, infectii ale urechii sau infectii ale sinusurilor. Modul de prevenire este cu vaccinul.

Neisseria meningitidis (meningococococi)

De obicei provoaca o infectie in tractul respirator superior, provocand meningita meningococica atunci cand intra in sange. Afecteaza in principal adolescentii si adultii tineri. De asemenea, este capabil sa provoace epidemii locale. In mod similar, se considera ca vaccinul este esential pentru prevenirea acestuia.

Haemophilus influenzae (hemofilo)

Cunoscuta ca bacterie Haemophilus influenzae de tip b (Hib), a fost cauza principala a meningitei bacteriene la copii. Noile vaccinuri Hib au redus numarul de cazuri de meningita Hib in ultimii ani.

Listeria monocytogenes (listeria)

Este o bacterie care se gaseste in principal in branzeturile nepasteurizate, junk food sau carnati. Printre populatia cea mai vulnerabila se numara: femeile insarcinate, nou-nascutii, adultii in varsta si persoanele cu sistem imunitar slab. Trebuie remarcat faptul ca listeria este capabila sa traverseze bariera placentara, care poate deveni fatala la sfarsitul sarcinii.

Meningita virala

Poate fi usoara si adesea dispare de la sine. Meningita virala apare cel mai adesea la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Virusi precum herpesul genital, HIV, oreionul si virusul West Nile sunt principalele cauze.

Meningita cronica

Este produs de unele organisme cu crestere lenta, cum ar fi ciupercile si Mycobacterium tuberculosis, care invadeaza membranele si lichidul din jurul creierului. Manifestarile sale incep intr-o perioada de aproximativ doua saptamani si chiar mai mult. Simptomele sunt aceleasi cu meningita acuta; dureri de cap, febra, varsaturi si greutate psihica.

Meningita fungica

Meningita fungica este una dintre cele mai putin frecvente, dar este capabila sa produca meningita cronica. Aceasta boala nu se raspandeste de la o persoana la alta si este frecventa la persoanele cu un sistem imunitar slab, cum ar fi cei cu SIDA. Din aceste motive este tratat cu un medicament antifungic, deoarece poate deveni fatal.

Alte cauze ale meningitei

O alta cauza a meningitei se poate datora infectiilor legate de reactii chimice, alergii la medicamente, boli inflamatorii si unele tipuri de cancer.

Simptomele meningitei la bebelusi

A linisti un copil cu meningita este o adevarata provocare, chiar daca un adult il tine in brate; pot prezenta diferite simptome:

 • Neliniste
 • pierderea poftei de mancare
 • Somnolencias
 • Febra
 • Pielea galbuie si ochi albi
 • Rigiditate in gat si corp
 • Temperatura corpului mai mica decat in ​​mod normal
 • strigat ascutit
 • aspiratie slaba

Complicatii datorate meningitei la bebelusi

Complicatiile generate de meningita pot fi agravate daca tratamentul nu este primit la timp. Ceea ce poate duce la convulsii si leziuni neurologice permanente. Cu toate acestea, chiar si pacientii cu meningita severa se pot recupera daca primesc tratament imediat, altfel ar putea aparea urmatoarele consecinte:

 • Problemas de memoria
 • Pierderea auzului
 • Leziuni ale creierului
 • dificultati de invatare
 • convulsii
 • probleme de mers
 • Insuficienta renala
 • Soc
 • Moarte

Cum se previne meningita?

Pana acum, vaccinurile impotriva infectiei bacteriene cu Hib, oreion, rujeola, poliomielita si pneumococul previn meningita. In mod similar, copiii intre 11 si 12 ani ar trebui sa primeasca vaccinul meningococic si sa-l intareasca la varsta de 16 ani, explica Kids Health.

 • Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 11 ani prezinta un risc crescut de a se infecta, inclusiv cei care:
 • Traieste sau calatoreste in tari in care exista un risc mai mare de infectie
 • Sunt prezenti intr-un focar

DISTRIBUIE

RECENTE