7 avantaje ale muzicii pentru copii

Muzica este unul dintre hobby-urile preferate ale copiilor, dar este si o resursa excelenta pentru dezvoltarea lor fizica, cognitiva si emotionala. Iti spunem de ce.

Pentru multi oameni, muzica este un element indispensabil in ziua lor de zi cu zi; este ceea ce ii ajuta sa se relaxeze, sa se distreze sau sa-si lase imaginatia. Dar aceste avantaje incep din copilarie, cand cantecele si melodiile ajuta la stimularea dezvoltarii cognitive, emotionale si fizice. Daca doriti sa descoperiti toate beneficiile muzicii pentru copii, va vom arata mai jos.

Cantatul, dansul sau cantatul la instrumente sunt cateva dintre hobby-urile preferate ale copiilor. Indiferent daca este acasa, intr-o calatorie cu masina sau intr-o excursie, este obisnuit sa vezi copii dansand, fredonand sau repetand cu voce tare versurile melodiilor preferate.

In plus fata de divertisment, aceste activitati sunt un mare impuls pentru cresterea lor, deoarece ii ajuta sa-si dezvolte mai multe abilitati de baza. Vezi de ce!

Principalele beneficii ale muzicii pentru copii

In timpul copilariei, sunt indeplinite sarcini importante: invatarea comunicarii si a miscarii corpului, dezvoltarea abilitatilor cognitive si familiarizarea cu emotiile. Muzica este un aliat excelent in toate aceste procese.

  1. Dezvoltare cognitiva

S-a constatat ca muzica este unul dintre stimulii care genereaza cea mai mare activitate neuronala, motiv pentru care poate contribui la dezvoltarea cognitiva a creierului sugarului. Copiii care sunt expusi la muzica devreme si constant, care primesc educatie muzicala sau canta la un instrument, prezinta un anumit avantaj fata de restul.

Si muzica imbunatateste atentia si capacitatea de concentrare a minorilor si le stimuleaza memoria. Identificarea sunetelor si literelor, amintirea lor si repetarea acestora are un efect pozitiv asupra abilitatilor copiilor. In plus, va poate creste competenta matematica si rationamentul logic.

  1. Limba si vorbire

Fara indoiala, muzica are o influenta pozitiva asupra dobandirii vorbirii si a abilitatilor de comunicare ale copiilor. Ascultarea si repetarea melodiilor preferate si descoperirea altora noi ii ajuta sa extinda vocabularul, sa-si sporeasca intelegerea si sa-si imbunatateasca pronuntia. Intonatia ritmica si melodica le permite copiilor sa repete fraze lungi si complexe pe care altfel nu le-ar rosti.

  1. Miscare si ritm

Beneficiile muzicii la copii nu se limiteaza la planul mental, ci includ corpul si capacitatea de a-l folosi pentru a functiona in mediu. Dansul ajuta sugarii sa imbunatateasca echilibrul si ritmul, sa dobandeasca o mai mare coordonare, forta musculara si un sentiment de spatiu. Prin dans, ei invata sa preia controlul asupra corpului lor.

  1. Reglementarea emotionala

Pentru copii nu este intotdeauna usor sa identifice emotiile, sa le exprime si sa invete sa-si regleze starile de spirit. Muzica ii poate ajuta in acest efort.

Cantand, dansand, cantand la un instrument sau pur si simplu ascultand muzica le permite copiilor sa se conecteze cu diferite emotii, sa exprime ceea ce simt si sa-si gestioneze starea de spirit. Prin muzica pot activa sau relaxa, induce emotii placute si pot folosi expresia corporala pentru a atenua starile negative.

Alte beneficii ale muzicii pentru copii

In plus fata de cele de mai sus, exista si alte modalitati prin care muzica este benefica pentru copii:

  1. Ii ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile sociale si sa interactioneze cu alte persoane, impartasind melodii sau coregrafii. Pe masura ce dobandesti cunostinte in aceste abilitati, stima de sine si increderea in sine cresc si sentimentele de rusine scad.
  2. Muzica sporeste creativitatea si imaginatia copiilor. Faciliteaza performanta nu numai in aceasta arta, ci si in altele.
  3. Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii fizice si emotionale. S- a constatat ca muzica modereaza ritmul cardiac si respirator si tensiunea arteriala, contribuind astfel la ameliorarea durerii, la reducerea anxietatii si la stresul emotional.

DISTRIBUIE

RECENTE