Am luat eco-plasa

Sint perfect de acord ca trebuie sa salvam planeta. O iubesc verde, insorita, cu rauri si flori. Aproape am omorat-o, dispar animale, dispar paduri, dispari ghetari, dispare stratul de ozon, toate o iau razna, o sa fim niste umbre cu 2 suli si 3 tzatze bantuind haotic pe un nisip sterp si fierbinte, infometati si insetati, facandu-ne drum cu un evantai printre valurile de poluare otravitoare.

Sint total de acord ca trebuie sa luam masuri drastice si imediate. Sa dam procesul asta de distrugere inapoi. Orice masura e buna. Inclusiv introducerea eco-pungilor. Da, alea degradabile in natura. Celelalte, adica respectivele de plastic, sint nemuritoare pe parcursul a ceva sute de ani, deci nocive, caca. Bun, perfect de acord. Dati-mi pungi eco, vreau sa las stramosilor mei un petec de cer, o raza de soare, o padure si un lup care sa-i sperie din povesti. Problema-i alta. Pungi eco nu prea se gasesc, in schimb primesc pungile de plastic caca PE BANI. Si fii atent aici ce se intampla:

Io iau pungi de plastic. Pe bani. Ca traista de panza nu am inca. Si daca o sa am, nu o sa o port cu mine. Nu ma vad in stare. Cam cate pungi de plastic cumpar pe zi? 2-3, poate 4. Daca mergem la cumparaturi majore luam 4-5 de-alea mari. Uriase. O masa uriasa de plastic. Deci natura tot o fut. Ca pungi biodegradabile avem doar teoretic, practic nu am prea vazut in magazine. Dimineata imi iau 3 cornuri si 2 iaurturi, pac o punga. La pranz iau nu-stiu-ce, jbang o punga. Seara iau neste ape minerale, paine si alte de-ale guri, taca-paca  inca 2-3 pungi. Pe care le depozitez in casa. Si care invariabil vor ajunge la gunoi. Nebiodrgradabile fiind, deci mai ajut la uciderea unui urs polar. In plus, pe mine toata aceasta mare mascarada ma costa bani. Tot mai multi bani. Pe care trebuie sa-i produc. Deci muncesc in plus ca sa produc banii pentru pungi de plastic nebiodegradabile. Bani de plastic. Care nu sint nici ei biodegradabili.

Daca muncesc mai mult, inseamna ca irosesc mai multe resurse. Poate merg mai mult cu masina, deci poluez. In masina manac haribo, care-s bagati in pungi de plastic. Consum mai multa energie, care cu siguranta nu-i inca produsa pe aici cu mori de vant sau panouri solare. Deci sec pamantul de reusurse. In proces vor fi implicate si coli de hartie, am mai ucis si niste copaci, cad padurile amazoniene una dupa cealalta si codrii nostri seculari. Triburi vechi de mii de ani raman fara adapost si vor pieri. Dau un ultim branci si speciilor pe cale de disparitie. Deasemenea producand mai mult ma agit mai mult, port mai multe haine pe care le murdaresc, le spal, consum detergenti poluanti si otravitori, apa, merge centrala electrica, ard oxigen, produc bioxid de carbon pe care padurile nu mai au cum sa-l transofrme prin fotosinteza din nou in oxigen. Ca nu mai avem paduri, s-au facut cartiere rezidentiale. Ce mai, o intreaga nebunie.

De la ce? De la faptul ca ati decis voi ca sa-mi (sa ne)  luati bani pe pungile de plastic.

Pai daca tot vreti sa faceti o treaba inteligenta, scoateti dracu de tot pungile de plastic. Si vindeti-mi pungi eco. Bio. Sau cum vreti voi sa le spuneti. Sint de acord sa le cumpar daca-s biodegradabile, macar se balanseaza cumva chestiunea. Dar nu vreti sa le scoateti pe alea de plastic, nu?! Pai de de ce? Pai va spun io de ce. Ca puneti pe butuci o intreaga industrie. Aveti stocuri uriase de pungi de plastic. Milioane, miliarde. Trebuie sa le vindeti. Ca ele costa bani. Sau sa le dustrugeti. Dar va costa bani si asta. In plus, pungile astea au fost facute in fabrici mari, dotate cu utilaje speciale care au costat averi. Ar trebui sa le dezafectati, sa le distrugeti, ati pierde o multime de bani. Sau sa le modernizati, adaptati, sa faceti pungi bio. Dar iar ati cheltui niste bani si nu prea aveti chef. Mai bine cheltuiti mai putin convingand pe cine trebuie sa va mai lase un an doi in pace… 

Asa ca, fanfaronilor, urlati in gura mare ca salvati planeta si de fapt doar ma puneti pe mine sa muncesc mai mult. Si mi-e lene.

DISTRIBUIE

RECENTE

Previous articleAbsolut nehotarat
Next articleBatalia pentru Oscar…