Batalia pentru Oscar…

…se da in doar cateva ore. Iar eu, mare cinefil, sint leoarca de emotie. Vorba unui mic prieten moldav, mi se umple curu’ de lacrimi. Asa ca fiind adorator de pelicule si un mare admirator al celei de-a 7-a arte, doresc a-mi da cu parerea despre batalia din sectorul destinat baietilor, adica-categoria cel mai bun actor.

Favoritii sint etern seducatorul Brad Pitt cu jocul lui actoricesc din The Curious Case of Benjamin Button si actual grotescul (pe vremuri seducatorul) Mickey Rourke, wrestlerul din filmul…The Wrestler. Imi permit sa-mi dau cu parerea pentru ca am vazut amandoua filmele, cap coada, cu pofta si atentie. Mi-am dorit mult sa le vad, unul mi-a placut grozav, interpretarea actorului la fel, celalalt m-a dezamagit. Asteptarile mele erau prea mari. Deci din punctul meu de vedere the winner is….tabababababababa….Pitt. Brad Pitt.

Motivatie.

Domnul Pitt, ajutat de un fantastic machiaj si de minunate efecte speciale, joaca rolul unei fiinte umane ce se naste gata batrana. Dar batrana bine, in pragul mortii. Bebelusul arata ca un scarbos pitic mosneag. Care insa cu cat inainteaza in ani intinereste fizic. Maturizandu-se psihic. Un proces invers decat cel normal. Frumusetea e ca Brad Frumos stie cum sa faca o moaca de batran sa aiba expresiile unui copil. Bucuria unui pustan, curiozitatea lui, nazurile lui. E cumva curios si chiar infricosator sa vezi un personaj care fizic a trecut de a 4-a tinerete incercand sa fie copil. I-a iesit, si am urmarit filmul cu zambetul pe buze.  Zambet admirativ, pentru acest film care nu-i nicidecum o comedie ci mai mult o drama. Dar are ceva in el ce-ti baga un pumn cu optimism intre coaste. Iar scenaristul a avut mult umor la unele scene.

Bineinteles ca Brad Pitt tot intinerind ajunge cumva si pe la varsta lui actuala, la lookul lui actual. Si apare intr-o scena, doamnelor, bronzat, cu un tricou alb si blugi albastri, strunind forta unui yacht. Iar in sala de cinema s-au auzit gemete. Apoi apare cu bogatul lui par in vant, geaca de piele si ochelari de soare, pe motor. Iar in sala s-au auzit gemete. Dar cam atat. Asta-i de remarcat. Frumosul Brad Pitt e frumos doar vreo 16 minute dintr-un film de 174. In rest e un actor teribil de bun, care joaca. Joaca, nenica, joaca. Nu am simtit scurgerea celor 174 de minute dupa o zi obositoare la munca. In mod normal as fi adormit in sala. Dar am savurat filmul cap coada. Iar la sfarsit zambeam. Actorul din 7 ani in Tibet merita Oscarul.

Pe cand actorul din 9 saptamani jumate, ce sa zic…Nu stiu. Mie nu mi-a placut. Acest film, the Wrestler, facut sa jocheze prin duritatea lui si-a ales bine interpretul principal. Mickey Rourke arata socant. Si are de ce pentru ca, fie vorba intre noi, viata lui a ajuns sa-l socheze chiar si pe el. De-aia se potriveste. Acest actor pe vremuri frumos (am pomenit de 9 saptamani jumate, fetele din generatia mea si-a fi oferit toate virginitatea lui Mickey) arata acu ca dracu. E grotesc, diform, ceva de  speriat, si nu cred ca a avut nevoie de machiaj. Doar a pus inainte de film vreo 14 kile de muschi pe el. Si, din punctul meu de vedere, rolul nu-l solicita foarte mult. Pur si simplu e…el. Dialoguri ample nu prea sint, mai mult batai, sange scurs, detalii oripilante. Pe undeva stoarce Mickey niste lacrimi. Si ne infatiseaza drama unui luptator nevoit sa se retraga din considerente de boala. Un luptator care a avut la viata lui doar lupta. Pierzand in rest totul. Iar cand luptatorul pierde si lupta, ramane un nimic, cu nimic. Si are de facut o alegere dificila: viata lunga si mizera  sau lupta care-i va aduce implicit si moartea. (amuzant, alegerea asta a facut-o si Brat Pit – Ahile in Troia) Va las sa va dati seama singuri ce a ales.

Deci Brad Pit imi joaca sufletul unui copil inchis in corpul unui batran si ma lasa sa vad copilul prin ochii aproape orbiti de cataracta ai mosneagului. Mickey Rourke joaca rolul unui wrestler batran (el insusi fiind aproape un batran fost practicant al boxului) si ma lasa sa vad un… wrestler batran.

Da, mie mi-a placut Brad Pitt. Oricum Academia va mictiona peste cateva ore pe parerea mea si-l va scoate castigator pe Mickey Rourke. Wow, ce surpriza…