Care sunt cauzele unei eruptii cutanate pe piept?

O eruptie cutanata este un semn nespecific al unei afectiuni a pielii care implica de obicei roseata si mancarime. Pot fi placi plate, o zona inflamata sau pot consta din mai multe pete rosii mici. Se poate prezenta ca descuamare care nu este mancarime.

Diverse conditii pot provoca o eruptie cutanata in piept. Centrul Medical al Universitatii din Maryland noteaza ca la copii, infectiile virale si bacteriene, cum ar fi rujeola si scarlatina, pot provoca eruptii cutanate pe piept si alte zone ale corpului. Alergiile, reactiile datorate sensibilitatii si intoleranta alimentara pot provoca, de asemenea, eruptii cutanate in piept. Un medic poate diagnostica si trata corect cauza eruptiei cutanate.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o inflamatie a pielii de la atingerea unor substante care provoaca o reactie alergica. Aceste substante includ alergeni alimentari si alergeni chimici si de mediu, cum ar fi polenul, pielea animala si matreata, produsele cosmetice, parfumurile, colorantii, detergentii, sapunurile si cremele de protectie solara. Acesti alergeni provoaca reactii de hipersensibilitate, de la o usoara inrosire a pielii la o eruptie cu mancarime pana la o forma severa de dermatita de contact care duce la vezicule si ulcere dureroase. Gradul eruptiei cutanate variaza in functie de tipul de alergen, de durata contactului si de raspunsul individual al organismului, explica Clinica Cleveland.

Acnee vulgaris

Acneea vulgara este un tip de acnee care apare pe partea superioara a pieptului si in alte zone care au un numar mare de glande sebacee. Este de obicei cauzata de inflamatia si tragerea foliculilor de par care duce la cresterea excesiva a bacteriilor in porii pielii. Acest tip de eruptie provoaca papule mici, cu mancarimi, comedoane, pustule sau noduli durerosi care pot lasa cicatrici infundate sau pigmentate, avertizeaza Clinica Mayo. Este mai frecventa la femei decat la barbati din cauza diferitilor factori, printre care modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii si ciclurile menstruale.

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica provoaca o eruptie cutanata pe piept si alte zone grase ale corpului. Aceasta este o afectiune inflamatorie care apare in zonele cu productie excesiva de celule ale pielii care se infecteaza cu drojdie, provocand leziuni solzoase si placi cu mancarime, potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland. Dermatita seboreica, la unii oameni, este ereditara. Simptomele sunt adesea agravate de conditii meteorologice extreme, stres, oboseala, obezitate, tulburari neurologice precum Parkinson si infectii virale care suprima sistemul imunitar, cum ar fi HIV.

Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie a pielii de lunga durata, cauzata de un raspuns imunitar dezechilibrat si de supraproductia de celule ale pielii. Acest lucru duce la celule groase, argintii, solzoase ale pielii si pete uscate, mancarime, rosii si dureroase pe piept si in alte parti. Psoriazisul este ereditar in unele cazuri si poate fi influentat de factori precum stresul, fumatul, obezitatea, infectiile precum HIV si streptococul si unele medicamente.

Herpes zoster

Zona zoster este o cauza frecventa a unei eruptii dureroase cu vezicule care apare de obicei pe partea laterala a pieptului. Aceasta afectiune este cauzata de acelasi virus care provoaca varicela la copii si adulti. Virusul poate ramane latent sau „ascunde” intr-o radacina nervoasa si poate incolti pentru a provoca zona zoster prin intermediul nervului atunci cand imunitatea este scazuta din cauza bolii, varstei sau stresului sever. Medicamentele folosite pentru transplantul de organe si chimioterapia pentru suprimarea sistemului imunitar pot duce la dezvoltarea acestui virus.

DISTRIBUIE

RECENTE