Cum sa alegi un psiholog bun?

In ultima vreme, alegerea unui psiholog bun poate fi complicata. Sa tinem cont ca traim intr-o perioada in care, prin intermediul internetului, putem localiza foarte rapid biroul cel mai apropiat de casa noastra.

Nu conteaza unde locuim. Daca ne aflam intr-un oras mare prin internet vom gasi cea mai apropiata interogare. Pe de alta parte, daca traim intr-o populatie mai mica, nu va trebui decat sa aflam ce profesionisti exista. Dar, daca introducem cuvantul „calitate” lucrurile se complica.

De multe ori poate fi dificil sa stim daca, in calitate de clienti, primim un serviciu bun de la psihologul care ne insoteste. Pe scurt, alegerea unui profesionist care sa te insoteasca nu este un lucru usor. Este important sa tii cont de cativa factori si sa te asiguri ca te gasesti alaturi de un bun profesionist.

Cheile pentru a alege un psiholog bun:

Desigur, fiecare caz merita sa fie studiat individual si este dificil sa dai chei specifice pentru a selecta un bun profesionist fara a cunoaste caracteristicile pacientului si profesionistilor care consulta in zona ta.

Ne vom concentra pe cateva indicatii generale care vor fi utile pentru alegerea unui psiholog bun.

1. Va informeaza despre ce presupune o interventie psihologica

Este important sa stiti cum vor functiona sesiunile. De asemenea, este esential sa cunosti metodologia lor de lucru si sa poti rezolva toate indoielile care apar cu privire la procesul terapeutic. Gandeste-te ca, daca stii cum va functiona procesul terapeutic si nu ai nicio indoiala, vei incepe sa lucrezi pe deplin.

2. Fazele interventiei psihologice

De obicei frecventa sedintelor va fi saptamanala si cu o durata intre 50-60 de minute fiecare. Intotdeauna le spun oamenilor pe care ii insotesc in consultare ca munca care se face in afara sesiunii este la fel de importanta, asa ca in acest fel vei avea suficient timp sa pui in practica ceea ce ai convenit in sesiune si sa consolidezi schimbarile. .

Procesul terapeutic este in general impartit in trei etape:

  • Evaluare: in aceasta faza ne propunem sa stim care este problema care v-a adus la consultatie. Ne vom concentra pe a cunoaste care sunt obiectivele pe care cautati sa le atingeti cerand ajutor. In aceasta faza psihologul va pune numeroase intrebari axate pe obtinerea informatiilor maxime. Cu aceste informatii ne propunem sa realizam o analiza stiintifica care sa ne permita sa simtim baza interventiei. Este foarte frecvent ca in aceasta faza sa folosim chestionare, autoinregistrari sau orice instrument de evaluare care ne ofera informatii.

Este de obicei ca evaluarea sa dureze intre trei si patru sesiuni. Vom incheia evaluarea petrecand timp pe motivul pentru care avem aceasta problema, care sunt factorii care o declanseaza si care sunt factorii care o mentin; Vom marca si obiectivele interventiei si vom comenta ce tehnici principale vom folosi.

  • In continuare, vom incepe tratamentul ca atare. Al carui obiectiv principal este sa genereze schimbari emotionale, mentale si in comportamentul tau.
  • La fel, este important ca odata terminata interventia sa existe o perioada de urmarire in care vom reduce frecventa sedintelor. Obiectivul principal al acestei faze este de a consolida si mentine acele schimbari pe care le-am realizat.

Evident, aceasta structura este generala si se va adapta circumstantelor fiecarei persoane. Cu toate acestea, mentinerea unei anumite structuri ne va permite sa va garantam o concentrare clara si sa va ingrijim problemele intr-un mod specific.

  • terapia psicologica

3. Sarcini intre sesiuni sau pentru acasa

Dupa cum am mentionat la punctul anterior, cei care ma cunosc o stiu. Petrec destul de mult timp explicand importanta acestor sarcini. Imaginati-va ca exersati sau abordati problema doar o ora pe saptamana in sesiune. Ar fi extrem de dificil sa atingem obiectivele terapeutice. De aceea temele sunt foarte importante. Dar, de asemenea, este important sa le desfasurati cu calm si in perioadele indicate, nu pur si simplu inainte de a merge la urmatoarea sedinta ca o simpla procedura. Intotdeauna le spun oamenilor pe care ii insotesc in consultatie, „ aceasta nu este scoala, totusi, dedicarea a 10-15 minute pe zi pentru a indeplini sarcinile asupra carora am convenit va va permite sa avansati mult mai repede si sa consolidati schimbarile”.

4. Scopuri terapeutice

Dupa cum am mentionat deja, vom conveni impreuna asupra obiectivelor in timpul evaluarii. De asemenea, vom conveni asupra ordinii in care decidem sa le adresam. Cei care ma cunosc stiu ca devin foarte „greu” in ceea ce priveste definirea lor:

  • Ne ajuta pe amandoi sa stim unde ne aflam.
  • Ele va vor ajuta sa stiti si sa intelegeti de ce luam pasii pe care ii luam.
  • Impiedica prelungirea inutila a procesului terapeutic deoarece atingerea obiectivelor va marca sfarsitul procesului terapeutic.

5. Durata procesului terapeutic

Aceasta este o intrebare pe care mi se pune adesea la inceputul terapiei „Cat timp va trebui sa merg la terapie?”. Intotdeauna raspund la fel, este foarte greu de stiut cat va dura. Acest lucru se intampla din cauza multiplilor factori: natura problemelor care ne-au determinat sa cerem ajutor, numarul de obiective stabilite, circumstantele vitale ale fiecaruia, nivelul dumneavoastra de angajament in procesul terapeutic etc.

Din punctul meu de vedere, un aspect important este ca in calitate de profesionisti incurajam oamenii sa devina din ce in ce mai independenti si ii incurajam sa rezolve in mod autonom acele situatii care le provoaca disconfort.

6. Relatia terapeutica

Din punctul meu de vedere pilonul oricarei interventii psihologice. Pentru aceasta, este important sa simti ca exista acel sentiment care te conecteaza cu persoana care urmeaza sa te insoteasca in timpul acestui proces de autocunoastere. Se rezuma prin faptul ca exista o buna alianta terapeutica , ale carei componente sunt urmatoarele:

  • Acceptarea neconditionata: inteleasa ca acceptarea pozitiva neconditionata in care profesionistul are o atitudine totala de respect si acceptare a experientelor si sentimentelor persoanei pe care o insoteste.
  • Ascultare activa: profesionistul te asculta fara sa te judece. De asemenea, reformulati-va gandurile intr-un mod care sa va permita sa va ascultati.
  • Empatie: nu este doar sa ne punem in locul tau atunci cand te ascultam, ci sa ne punem in locul tau, sa intelegem ceea ce simti si sa te facem sa-l vezi.

Pe scurt, nu cred ca toti psihologii se potrivesc cu toti oamenii. Cauta acea persoana cu care te simti suta la suta confortabil, ascultata, inteleasa si simti acea legatura care te va ajuta sa mergi inainte. Intrucat suntem numerosi profesionisti, va voi spune cum o fac.

In primul rand, vom efectua un telefon in care veti explica pe scurt motivul consultarii dumneavoastra si va voi spune daca va pot ajuta (cum v-am mai spus, nu toti profesionistii se ocupa de toate problemele si este important ca suntem instruiti in acea zona). Dupa aceasta vom aranja o prima intalnire gratuita unde ne vom intalni si va voi explica cum lucrez. In cele din urma, este in mainile tale sa ma lasi sa te insotesc in acest minunat proces de autocunoastere si crestere personala.

DISTRIBUIE

RECENTE