Ce este vitamina B6? Pentru ce este?

Potrivit Biroului Suplimentelor Dietetice (ODS), vitamina B6 este o vitamina care este prezenta in mod natural in multe alimente. Vitamina B6 este esentiala pentru ca enzimele (proteinele care regleaza procesele chimice din organism) sa functioneze corect. Vitamina B6 influenteaza si dezvoltarea creierului in timpul sarcinii si copilariei, precum si asupra sistemului imunitar.

De cata vitamina B6 am nevoie?

Cantitatea de vitamina B6 de care ai nevoie zilnic depinde de varsta ta. Urmatoarele sunt cantitatile medii recomandate de calciu pe zi in miligrame (mg):

Etapa de viata Suma recomandata

Bebelusi cu varsta de pana la 6 luni 0,1 mg

Bebelusi cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 luni 0,3 mg

Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani 0,5 mg

Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani 0,6 mg

Copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani 1,0 mg

Adolescenti (barbati) cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani 1,3 mg

Adolescenti (fete) cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani 1,2 mg

Adulti cu varsta intre 19 si 50 de ani 1,3 mg

Adulti (barbati) cu varsta de 51 de ani si peste 1,7 mg

Adulti (femei) cu varsta de 51 de ani si peste 1,5 mg

Femei insarcinate si adolescente 1,9 mg

Femei si adolescenti care alapteaza 2,0 mg

Ce alimente sunt o sursa de vitamina B6?

Vitamina B6 este prezenta in mod natural in alimente si este adaugata altor alimente. Pentru a obtine cantitatile recomandate de vitamina B6, trebuie sa consumati o varietate de alimente precum:

carne de pasare, peste si organe, toate bogate in vitamina B6;

cartofii si alte legume cu amidon, care sunt principala sursa de vitamina B6 pentru americani; si

fructe (altele decat citrice), care sunt, de asemenea, una dintre principalele surse de vitamina B6 pentru americani.

Ce tipuri de suplimente alimentare cu vitamina B6 exista?

Vitamina B6 este inclusa in suplimentele alimentare, de obicei sub forma sa de piridoxina. Majoritatea suplimentelor minerale multivitamine contin vitamina B6. Exista si suplimente alimentare care contin doar vitamina B6, sau vitamina B6 combinata cu alte vitamine B.

Consuma suficient vitamina B6?

In Statele Unite, majoritatea oamenilor primesc suficienta vitamina B6 din alimentele pe care le consuma. Cu toate acestea, anumite grupuri de oameni sunt mai susceptibile decat altele de a avea dificultati sa obtina suficienta vitamina B6:

Persoanele cu probleme renale, inclusiv cele care necesita dializa sau au primit un transplant de ficat.

Persoanele cu tulburari autoimune, care fac ca sistemul imunitar sa atace in mod gresit tesutul sanatos. De exemplu: persoanele cu artrita reumatoida, boala celiaca, boala Crohn, colita ulceroasa sau inflamatie intestinala.

Ce se intampla daca nu primesc suficienta vitamina B6?

Deficitul de vitamina B6 nu este obisnuit in Statele Unite. Persoanele care nu primesc suficienta vitamina B6 pot prezenta o varietate de simptome, inclusiv anemie, eruptii cutanate cu mancarime, buze solzoase, crapaturi la colturile buzelor si limba umflata. Alte simptome ale vitaminei B6 scazute includ depresia, confuzia si un sistem imunitar slabit. Bebelusii care nu primesc suficienta vitamina B6 pot fi usor iritati sau pot dezvolta un auz extrem de sensibil sau pot deveni mai predispusi la convulsii.

Care sunt unele dintre efectele asupra sanatatii ale vitaminei B6?

Oamenii de stiinta studiaza vitamina B6 pentru a determina modul in care afecteaza sanatatea. Iata cateva exemple de rezultate ale acestor investigatii:

Boala de inima

Unii oameni de stiinta au considerat ca anumite vitamine din complexul B (cum ar fi acidul folic, vitamina B12 si vitamina B6) ar putea reduce riscul de boli de inima prin scaderea nivelului de homocisteina, un aminoacid din sange. Cu toate acestea, desi suplimentele de vitamina B reduc nivelul de homocisteina din sange, cercetarile indica faptul ca acestea nu reduc riscul sau severitatea bolilor de inima sau a accidentului vascular cerebral.

Cancer

Persoanele cu niveluri scazute de vitamina B6 pot prezenta un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal. Dar studiile nu au aratat ca suplimentele de vitamina B6 ajuta la prevenirea cancerului sau la reducerea sanselor de a muri din cauza bolii.

Functia cognitiva

Unele studii indica faptul ca persoanele cu niveluri mai mari de vitamina B6 in sange au o memorie mai buna. Cu toate acestea, administrarea de suplimente de vitamina B6 (singur sau in combinatie cu vitamina B12 si/sau acid folic) nu pare sa imbunatateasca functia cognitiva sau starea de spirit la persoanele sanatoase sau la persoanele cu dementa.

Sindromul premenstrual

Oamenii de stiinta nu stiu sigur care sunt posibilele beneficii ale vitaminei B6 pentru sindroamele premenstruale. Unele studii sugereaza ca suplimentele de vitamina B6 pot reduce simptomele premenstruale, care includ schimbari de dispozitie, iritabilitate, concentrare slaba, balonare si anxietate.

Greata si varsaturi in timpul sarcinii

Cel putin jumatate dintre femei experimenteaza greata, varsaturi sau ambele in primele luni de sarcina. Pe baza rezultatelor mai multor studii, Congresul american al obstetricienilor si ginecologilor (ACOG) recomanda administrarea vitaminei B6 sub supraveghere medicala pentru greata si varsaturi in timpul sarcinii.

Vitamina B6 poate fi daunatoare?

Oamenii primesc rareori prea multa vitamina B6 din alimente. Cu toate acestea, consumul de niveluri ridicate de vitamina B6 prin suplimente alimentare timp de un an sau mai mult poate provoca leziuni grave sistemului nervos, ducand la pierderea controlului miscarilor corpului. Aceste simptome dispar de obicei atunci cand incetati sa luati suplimente. Alte simptome ale excesului de vitamina B6 includ reactii cutanate dureroase si cu aspect neplacut, hipersensibilitate la lumina soarelui, greata si arsuri la stomac.

Limitele superioare zilnice pentru vitamina B6 sunt enumerate mai jos. Aceste niveluri nu sunt aplicabile persoanelor care iau B6 sub supraveghere medicala din motive de sanatate.

Exista interactiuni cu vitamina B6 despre care ar trebui sa stiu?

Suplimentele alimentare cu vitamina B6 pot interactiona sau interfera cu medicamentele pe care le luati. De exemplu:

Suplimentele de vitamina B6 pot interactiona cu cicloserina (Seromycin®), un antibiotic utilizat pentru tratarea tuberculozei si pot agrava orice convulsii si leziuni ale celulelor nervoase pe care le poate provoca medicamentul.

Unele medicamente pentru epilepsie pot scadea nivelul de vitamina B6 si pot reduce capacitatea medicamentelor de a controla crizele.

Utilizarea teofilinei (Aquaphyllin®, Elixophyllin®, Theolair®, Truxophyllin® si altele asemenea) pentru a trata astmul sau alte boli pulmonare poate scadea nivelul vitaminei B6 si poate provoca convulsii.

Discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul si alti profesionisti din domeniul sanatatii despre suplimentele alimentare si medicamentele pe care le luati. Ei va vor spune daca aceste suplimente alimentare ar putea interactiona sau interfera cu medicamentele eliberate sau fara prescriptie medicala, sau daca medicamentele ar putea interfera cu modul in care corpul dumneavoastra absoarbe, foloseste sau descompune nutrientii.

Vitamina B6 si alimentatia sanatoasa

Conform Ghidurilor dietetice pentru americani ale guvernului federal, oamenii ar trebui sa obtina majoritatea nutrientilor din alimente. Alimentele contin vitamine, minerale, fibre alimentare si alte substante benefice sanatatii. In unele cazuri, consumul de alimente fortificate si suplimente alimentare poate oferi nutrienti care altfel nu ar putea fi consumati in cantitatile minime recomandate. Pentru mai multe informatii despre modalitatile de a mentine o dieta sanatoasa, consultati Ghidurile dietetice pentru americani si sistemul de ghidare alimentara al Departamentului de Agricultura al SUA, MyPlate.

DISTRIBUIE

RECENTE