Ce este contractul psihologic intr-un loc de munca?

Relatia emotionala cu compania la care lucrezi iti influenteaza direct performanta zilnica. Cu siguranta asta ti se pare mult, intri intr-o companie grozava si pe langa contractul pe care il semnezi mai generezi si o serie de asteptari pe care le poti realiza in acea companie la nivel personal si emotional -cum ar fi o oportunitate de dezvoltare, o oportunitate de a lua decizii, relatia de munca cu noii tai colegi…- acest contract, neexplicit in scris, se numeste contract psihologic.

Daca vrei sa stii care este mai exact contractul psihologic intr-un loc de munca, continua sa citesti articolul.

Contractul psihologic, ceea ce nu semnezi pe hartie

Daca esti in cautarea unui nou loc de munca, probabil ca ai auzit deja de contractul psihologic sau pur si simplu ai auzit deja de la oamenii de resurse umane din birou, dar despre ce anume vorbeste toata lumea?

Ei bine, contractul psihologic este termenul pe care psihologia il acorda partii implicite a unei relatii de munca. Acest contract este alcatuit din toate acele angajamente pe care lucratorul le asteapta de la companie si invers, pe langa cele explicite.

Cand obtinem un nou loc de munca intr-o multinationala sau intr-o organizatie faimoasa, ne asteptam sa gasim niste stimulente suplimentare, cum ar fi recunoasterea muncii noastre sau un tratament prietenos. Pe masura ce trece timpul, daca vom continua in aceeasi companie, vom ajunge sa ne asteptam si la alte stimulente precum cresterea salariului sau promovarea intr-o pozitie mult mai inalta care sa faca explicita aceasta recunoastere implicita.

Studii recente afirma ca acei lucratori angajati care dezvolta abilitati pozitive au mai multe sanse sa petreaca mai multi ani in companie, ceea ce ar duce la posibilitati sporite de promovare si de crestere a salariilor si anumite beneficii. Adica, daca alegem un loc de munca doar pentru ca avem nevoie de bani, asteptarile noastre vor scadea, dar daca vom obtine slujba vietii noastre sau la care am visat atat de mult timp, pe langa faptul ca dam tot ce este mai bun din noi, asteptarile vor creste.

Insa contractul psihologic poate contine si clauze abuzive, cum ar fi compania care se asteapta ca lucratorul sa faca ore suplimentare sau sa ia munca acasa.

Conditii decente de angajare

Ceea ce va determina indeplinirea asteptarilor noastre va depinde de faptul daca compania indeplineste practic trei factori; ca avem un salariu decent si echitabil, ca exista o relatie de munca buna in compania in care lucram si ca organizatia sau compania ofera oportunitati de dezvoltare profesionala in cadrul companiei.

Contractul psihologic este o problema implicita in relatiile si conditiile de munca

Aceste ultime intrebari ar raspunde companiei, dar ce ramane cu noi? ca sa fim multumiti de angajarea noastra si angajamentul nostru fata de companie sa fie si mai mare, trebuie date niste indrumari; ca ne identificam personal cu valorile companiei si dorim sa lucram in ea, ca avem perspectiva de a ramane in companie mai mult timp, raspundem cu un angajament mai mare daca compania isi imbunatateste conditiile de munca si, in sfarsit, ar exista fi siguranta locului de munca in angajare.

Un contract psihologic echitabil intre companie si lucrator se traduce printr-o mai mare coeziune in organizatie, iar compania ar beneficia, de asemenea, de o mai mare retinere a talentului in randul lucratorilor sai care ar ramane loiali companiei.

Relatia de munca pe care o avem cu firma sau organizatia va fi strans legata de contractul psihologic si de asteptarile indeplinite. Acestea ar imbunatati mediul de lucru intre colegi si manageri. O optiune buna este recompensarea lucratorilor si unirea acestor relatii de munca prin intalniri non-formale in care lucratorii se simt ca o familie. Obtinerea unui mediu relaxat si prietenos in afara muncii cu alti colegi ajuta, de asemenea, la imbunatatirea performantei.

DISTRIBUIE

RECENTE