Cine a fost Sfantul Andrei si de ce a fost primul apostol ales de Isus?

Sfantul Andrei este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus si este considerat a fi cel dintai chemat printre ei. El este celebrat de Biserica Ortodoxa si de Biserica Catolica in ziua de 30 noiembrie.

Potrivit traditiei, Sfantul Andrei era fratele lui Petru si provenea din Betsaida, pe malul Marii Galileii. Inainte de a fi chemat sa devina apostol, Andrei era un pescar si a fost intalnit pentru prima data de Isus in timp ce pescuia in Marea Galileii. El si fratele sau Petru au devenit discipoli ai lui Isus si i-au urmat pe acesta in intreaga sa calatorie. Afla cand cade Sfantul Andrei si care sunt traditiile accesand acest link.

Sfantul Andrei, de care ne amintim in fiecare 30 noiembrie, ziua martiriului sau , este un apostol deosebit. Mai multe recunoasteri ii revin si, in acelasi timp, colaborarea sa in timpul slujirii publice a lui Isus este oarecum misterioasa, deoarece, in ciuda faptului ca este descrisa participarea sa la unele scene din povestea Evangheliei, el nu participa la niciuna dintre cele importante. De fapt, gasirea acestuia in cele patru Evanghelii este mai degraba exceptionala.

Cu toate acestea, participarea sa austera la naratiunea biblica nu inseamna ca el a trecut neobservat sau ca viata lui nu are ceva important sa ni se dezvaluie ca inspiratie si exemplu pentru viata noastra crestina. Sfantul Andrei are asupra istoriei sale meritul de a fi fost primul apostol ales de Isus, nimic mai mult si nimic mai putin. Fara indoiala ca trebuie sa fie un mare dar spiritual faptul ca Domnul insusi a pus ochii pe el mai intai decat pe ceilalti unsprezece.

Sfantul Andrei este si fratele primului Papa din istoria Bisericii, al Sfantului Petru, si de aici provine un element important al istoriei sale, intrucat Petru nu l-ar fi intalnit pe Isus daca nu ar fi fost fratele sau care l-a prezentat. l.

Din pacate, se stie putine despre istoria sa de dupa Inviere si Rusalii, deoarece majoritatea textelor care il mentioneaza sunt de o autenticitate indoielnica si in unele cazuri contradictorii. Ceea ce se stie cu certitudine este ca sarcina lui de evanghelizare a fost recunoscuta in Asia Mica si in unele regiuni din ceea ce cunoastem astazi ca Rusia. Locuri in care a fondat comunitati si a lasat o mostenire spirituala recunoscuta pana astazi.

Dar dincolo de o descriere biografica a apostolului, ceea ce ne intereseaza este recunoasterea mostenirii sale spirituale si modul in care exemplul sau de evanghelizator disponibil, atentia, viclenia si docilitatea inimii, ne pot inspira sa calcam pe urmele lui, aceleasi care au fost in urmele lui Isus.

Sfantul Andrei este sarbatorit pe 30 noiembrie, iar aceasta zi este marcata prin diverse traditii si obiceiuri in diferite tari si regiuni ale lumii. Iata cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri asociate cu Sfantul Andrei:

1. Inima docila si disponibila pentru a fi formata

Se crede ca Sfantul Andrei, impreuna cu Ioan, au fost ucenici ai lui Ioan Botezatorul (Ioan 1,35-40) si formati in scoala sa spirituala, cunostea predicarea despre convertirea si pocainta pacatelor, a pocaintei ca semn de schimbare a vietii. si asteptand sa vina Mesia.

San Andres a avut o inima docila, aceea ca unora dintre noi, mai ales celor care facem apostolatul, le este greu sa recunoastem ca avem nevoie de formare si in proces de invatare, este un exercitiu de smerenie, un exercitiu. pe care San Andres nu a ezitat sa o faca. Atat de mult, incat l-a recunoscut pe Isus dupa cuvintele invatatorului sau, Ioan Botezatorul, cand i-a aratat-o ​​si lui Ioan spunand: „Iata Mielul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 36) . Sfantul Andrei se apropie de Domnul dornic sa-l urmeze si Domnul il intreaba:  Ce cauti?” , ei au raspuns ca vor sa stie unde locuieste si Iisus le-a rugat sa-l insoteasca la locuinta lui. (cf Ioan 1, 38)

2. Evanghelizator neobosit si plin de nadejde

Desi chemarea Sfantului Petru este explicata intr-un mod diferit, credem ca este complementara. Se pare ca primul lucru care se intampla este ca Sfantul Andrei il intalneste pe Isus, motivat de Ioan Botezatorul, isi petrece dupa-amiaza cu el si ii asculta invataturile. Sigur, ca oricare dintre noi, a fost socat si miscat de ceea ce a trait si nu a ezitat sa fuga acasa sa-i spuna fratelui sau, Pedro, ca l-a gasit pe Mesia, cel pe care il asteptau de atata timp, si l-a luat. El la El. (cf. Ioan 1, 40-42) Apoi, se pare ca Domnul ii intalneste pe malul lacului si ii cheama definitiv sa fie ucenicii Sai. Acolo are loc scena pe care o stim cu totii despre chemarea lui Petru, unde el lasa plasele si barcile, il urmareste.

Sa fim ca Sfantul Andrei, evanghelizatori insufletiti si entuziasti, constienti ca ceea ce am trait este o experienta pe care trebuie sa o impartasim, pentru ca nu este doar o conversatie distractiva cu cineva interesant, este despre faptul ca l-am intalnit pe Mesia, care da sens viata noastra si trebuie sa o impartasim intregii lumi.

3. Atent la servire

Una este sa vrei sa faci o slujba si sa te arati disponibil, iar alta este sa fii cu adevarat asa, sa cauti resurse si strategii, sa oferi solutii la problemele de evanghelizare care apar atat de des. Isus, in povestea pe care o cunoastem astazi ca inmultirea painilor si a pestilor, este nelinistit ca trebuie sa se ingrijeasca de toti cei care l-au urmat si l-au ascultat in acea zi. Avea nevoie de materia prima pentru a face minunea. Sfantul Andrei este cel care Il face pe Domnul sa stie ca este un baiat cu paini si pesti dornic sa i le dea lui Iisus pentru ca el sa faca minunea (cf. Ioan 6, 8-9).

Nu este vorba doar de a avea idei bune, ci de a le executa si de a colabora cu misiunea lui Isus. Imi imaginez pe Sfantul Andrei vorbind cu acest copil, explicandu-i situatia, incurajandu-l sa fie generos si dandu-i speranta de a colabora cu Domnul insusi. A sluji ca Sfantul Andrei nu inseamna doar a fi creativ si atent, ci este a deschide posibilitati de slujire altora, precum copilul, care cu siguranta, fara sa vrea, a ajuns sa devina unul dintre protagonistii uneia dintre cele mai frumoase minuni ale lume.Evanghelia.

4. Facilitator al intalnirii cu Isus pentru cei mai indepartati

Sfantul Andrei este din Galileea, o regiune influentata cultural de greci, pana in punctul in care numele sau este de origine greaca. Alti greci isi dau seama de asta si se apropie de Felipe si Andres, tocmai pentru ca sunt ceva ca compatriotii lor din clasa a doua (cf. Ioan 12, 20-22). Este ca atunci cand iti folosesti influentele si prietenii pentru a accelera un proces sau pentru a obtine o regalitate. Stiind ca acesti greci se apropie de el nu pentru ca il considera un bun Apostol sau cautandu-i prietenia, ci pentru comoditate, Sfantul Andrei nu ezita si accepta grija lor, ducandu-i personal la Isus si prezentandu-i Stapanului, nu are prejudecati, ci mai degraba este generos cu ceea ce are.

De cate ori am fost egoisti cu prietenii nostri, retelele de contacte si oamenii influenti care fac parte din mediul nostru, ba chiar cadem intr-un zel apostolic neinteles pentru comunitatile noastre, devenind incomod cand cineva care nu seamana cu „profilul” care ne intereseaza ne abordeaza.se pastreaza in cadrul grupurilor noastre.

DISTRIBUIE

RECENTE