Complexul lui Oedip la adulti: consecinte si cum sa-i faci fata

Este atasamentul fata de mama daunator barbatilor? Complexul Oedip la adulti reprezinta un factor limitativ in stabilirea relatiilor interpersonale. Sa vedem cum sa ne descurcam.

Exista o legatura puternica de atasament pe care copiii o experimenteaza fata de figura mamei. Este considerat normal si nu necesita tratament. Cu toate acestea, complexul Oedip la adulti reprezinta o problema.

In acest articol trecem in revista originile termenului, vedem care sunt consecintele mentinerii atasamentului intens fata de mama la varsta adulta si explicam cateva strategii de coping.

Ce este complexul lui Oedip?

Pentru a intelege consecintele complexului Oedip la adulti, este necesar sa vedem originea termenului. Conform mitologiei grecesti, Oedip a fost un print care si-a ucis tatal si i-a luat locul, pastrandu-si, fara sa stie, propria mama ca sotie.

Evenimentele s-ar fi petrecut in felul urmator. Regele Laius al Tebei ar fi avertizat printr-o profetie ca fiul sau il va ucide, asa ca decide sa-si lege picioarele in momentul nasterii si sa-l lase abandonat pe un munte pentru a muri.

Cumva, printul Oedip reuseste sa supravietuiasca si se intoarce la Teba ca barbat. Il ucide pe regele (tatal sau) si ii ocupa tronul cu sotia (mama lui). Cand Oedip si mama lui, Iocasta, afla ca au trait in incest, nu-l pot tolera. Iocasta se sinucide si Oedip ii scoate ochii.

Aceasta legenda greaca i-a servit lui Sigmund Freud, in anul 1899, sa propuna o metafora paterna , propunand ca toti copiii sa manifeste un atasament profund fata de mama lor si sa simta o rivalitate intensa fata de tatal lor. Freud vorbeste pentru prima data despre complexul lui Oedip in cartea sa „Interpretarea viselor”.

Complexul Oedip isi ia numele dintr-o poveste din mitologia greaca, interpretata de Freud pentru a o aplica realitatii psihologice.

Complexul de Oedip la adulti: caracteristici principale

In cazurile in care atasamentul intens fata de mama nu este depasit in mod firesc atunci cand persoana paraseste stadiul infantil, se produce un model de comportament caracteristic complexului Oedip la adulti. Aceasta situatie se poate datora stilurilor parentale dezadaptative , care includ supraprotectia din partea mamei.

In unele cazuri nu este usor de observat semnele atasamentului, deoarece acestea apar intr-o dinamica exclusiva intre mama si copil. Adica o persoana ar putea avea o viata aparent independenta, dar deciziile sale s-ar baza pe relatia cu mama sa.

Majoritatea indicatorilor observati la barbatii cu complex Oedip se concentreaza pe conflicte pentru a stabili relatii intime. Unele dintre aceste caracteristici pot fi urmatoarele:

 • Frica de a fi intim cu alti oameni.
 • Ei cauta sa stabileasca relatii cu oameni mult mai in varsta.
 • Le este greu sa mentina relatiile.
 • Isi schimba frecvent partenerii.
 • Dificultate de a deveni independent financiar.
 • Asteptari irealizabile in dragoste.
 • Ei isi auto-saboteaza propriile relatii.
 • Disfunctii sexuale de origine psihologica.
 • Ei depind de mama pentru a lua decizii personale.
 • Admiratie disproportionata pentru mama.

Care sunt consecintele complexului Oedip la adulti?

Dupa cum am mentionat, complexul Oedip este normal pana la o anumita varsta . Dar odata ce copilaria s-a terminat, tinerii ar trebui sa depinda mai putin de mama lor si sa aiba o relatie mai buna cu tatal lor.

Unele dintre consecintele nedepasirii atasamentului copilului fata de mama pot fi urmatoarele:

 • Incapacitatea de a atinge obiectivele personale.
 • Tendinta de a avea conflicte intense de cuplu.
 • Toleranta scazuta la frustrare.
 • Dificultatea de a fi autosuficient.
 • imaturitatea emotionala

Consecintele mentionate mai sus sunt legate de problemele de stima de sine , care sunt evitate prin sentimentul de protectie reprezentat de figura materna. Complexul Oedip nerezolvat ii impiedica pe barbati sa-si paraseasca zona de confort si sa aiba propriile experiente.

Strategii de coping

Complexul Oedip nerezolvat reprezinta complicatii semnificative pentru dezvoltarea personala a barbatilor, de aceea este important sa-l identificam si sa il facem fata. In primul rand, va fi necesar sa faci un exercitiu de introspectie si sa realizezi ca dependenta exista.

In cele mai multe cazuri, oamenii nu isi dau seama ca atasamentul fata de mama este o problema in viata lor pana cand altcineva le indica acest lucru. Atunci cand barbatii sunt confruntati de partenerii lor cu privire la influenta mamei, apare un conflict.

Dilema pentru barbat este ca nu poate mentine relatia de dependenta cu mama si in acelasi timp ocupa corect rolul de iubit sau de sot, asa ca este obligat sa ia o decizie. Pe de o parte, exista zona de confort reprezentata de atasamentul fata de mama si, pe de alta parte, independenta afectiva.

Pentru a depasi complexul Oedip, unele strategii pot fi sa tinem cont de nevoile individuale, sa lasi deoparte confortul oferit de mama, sa incepi sa-ti asume riscuri evaluate si sa mergi la un profesionist care sa-ti ofere sprijin pentru timpul necesar.

Mamele pot conduce copiii sa imbunatateasca aspecte ale atasamentului care nu vor fi benefice pentru varsta lor adulta.

Recomandari pentru mame

Ar fi o greseala sa credem ca mamele sunt responsabile pentru faptul ca copiii lor nu ating un nivel bun de independenta, tinand cont ca este un proces multifactorial. De fapt, mamele isi pot ajuta copiii sa depaseasca complexul Oedip in cel mai bun mod.

O recomandare ar fi atribuirea de responsabilitati copiilor, in functie de varsta lor. De exemplu, sa va aranjati camera sau sa aveti grija de un animal de companie. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand cresteti copiii este ca trebuie lasati sa greseasca; Ei trebuie sa inteleaga ca greselile sunt o parte naturala a procesului de invatare.

In cele din urma, este important ca mamele sa incurajeze copiii sa locuiasca cu tatii lor . Din fire, micutul cauta sa petreaca mai mult timp cu mama sa, din cauza sentimentului de protectie pe care il produce. Dar mama poate sa-si puna limite sanatoase si sa-i arate ca si tatal poate fi o sursa de ingrijire.

DISTRIBUIE

RECENTE