Cum sa depasesti durerea patologica

Cand o persoana se confrunta cu un proces de doliu, fie pentru ca a suferit pierderea unei persoane dragi, pentru ca a avut o ruptura de relatie, pentru ca sufera de o boala cronica etc. Ai nevoie de ceva timp pentru a asimila ceea ce s-a intamplat si a incepe sa-ti revina.

Durerea complicata sau patologica apare atunci cand o persoana care a suferit o pierdere esueaza in timp (tinand cont ca o durere normala dureaza aproximativ 1 an), asimileaza aceasta situatie si continua sa experimenteze o serie de emotii si sentimente care genereaza mult disconfort, cum ar fi senzatii de durere, gol si/sau confuzie. Dar, cum sa stim cu siguranta ca vorbim despre o durere patologica sau complicata?Care sunt tipurile de durere complicata care exista? Si pe deasupra, Cum sa depasesti un duel patologic? In acest articol Psihologie-Online, vom raspunde la aceasta serie de intrebari pentru a va oferi in sfarsit o serie de sfaturi care va vor ajuta sa stiticum sa depasesti o durere patologica.

Tipuri de durere patologica

Exista diferite tipuri de durere patologica sau complicata, acestea sunt clasificate in 4, pe care le vom mentiona mai jos:

 • Durere cronica. Se considera ca o persoana se confrunta cu durere cronica atunci cand a trecut un an sau mai mult si simte ca nu a facut niciun progres in depasirea si/sau asimilarea pierderii. El continua fara sa accepte durerea si toate acele emotii care il fac sa se simta inconfortabil cand isi aminteste pierderea.
 • Duel intarziat. Acest tip de proces patologic de doliu apare atunci cand persoana care a experimentat pierderea nu a trait cu adevarat senzatiile si emotiile pe care ar fi trebuit sa le simta la momentul respectiv, sau cel putin nu a facut-o cu adevarata lor intensitate. Dupa ceva timp, in fata unui eveniment neplacut (cum ar fi trairea unei alte pierderi, auzirea unor stiri legate de pierdere etc.), persoana experimenteaza intens simptomele durerii si rana care nu a fost inca vindecata se deschide din nou.
 • Duel exagerat. Persoana care se trezeste traind acest tip de doliu patologic se simte total coplesita de durerea pe care i-a provocat-o pierderea si ceea ce face este sa incerce sa o evite pe cat posibil. Unele comportamente de evitare pe care le puteti duce sunt consumul excesiv de alcool sau droguri, munca excesiva, printre altele. Toate acestea genereaza din ce in ce mai multa durere si pot dezvolta chiar si alte tipuri de tulburari, cele mai frecvente fiind anxietatea sau depresia.
 • Duel mascat. Persoana nu este constienta ca pierderea pe care a trait-o nu a fost depasita, asa ca incepe sa experimenteze o serie de simptome fizice sau sa se angajeze in comportamente care provoaca dificultati si pe care nu le-a facut anterior. De exemplu, este posibil sa aveti simptome fizice precum ticuri nervoase, dureri de cap si/sau dureri musculare, simptome similare cu cele suferite de persoana iubita inainte de a muri etc. De asemenea, puteti incepe sa dezvoltati unele tulburari precum anxietatea, depresia, alimentatia, printre altele.

Durerea patologica: simptome

Pentru a afla daca o persoana a trecut de la trecand printr-un doliu normal la unul patologic, ne putem baza pe timpul in care a trecut prin acest proces (in ciuda faptului ca nu exista o scara exacta care sa calculeze cat timp dureaza doliu). dureaza), precum si asupra simptomelor pe care le prezinta, tinand cont ca aproximativ un an este considerat un timp normal. Unele dintre cele mai comune simptome ale durerii patologice sunt urmatoarele:

 • Lipsa de acceptare a situatiei.
 • Senzatie de gol emotional din moment ce simti ca fiind fara acea persoana, viata nu are sens
 • neincrederea in ceilalti
 • Sentimente intense de furie si amaraciune
 • Sa te gandesti prea mult la persoana care a plecat, pana la punctul de a nu se putea concentra asupra tuturor sau aproape tuturor activitatilor zilnice.
 • Te simti nelalocul sau singur, in ciuda faptului ca esti insotit
 • Dorind sa evite oamenii sau locurile care au legatura cu persoana care a plecat
 • Simtind nevoia de a atinge, a mirosi, a vedea si/sau a tine tot timpul lucruri de la persoana iubita care a murit sau a plecat.
 • Este imposibil sa vorbim despre o persoana draga care a decedat, deoarece aceasta ii provoaca o durere intensa .

Cum sa depasesti durerea patologica? 5 sfaturi grozave

Cand am depistat ca procesul nostru de doliu a devenit patologic sau cronic si nu stim ce putem face pentru a imbunatati aceasta situatie prin care trecem, este necesar sa stim ca, in functie de caz si de situatia dumneavoastra individuala, mergeti la un profesional este cel mai recomandat deoarece va fi de mare ajutor. Mai ales pentru a te impiedica sa incepi sa dezvolti si alte tipuri de tulburari precum depresia sau anxietatea, printre altele. Iata o serie de sfaturi care va vor fi de mare ajutor pentru a trece inainte in aceasta situatie.

1. Psihoterapie

Este esential ca daca te trezesti intr-o situatie in care simti ca nu poti avansa singur si te simti din ce in ce mai rau sau pur si simplu ti-ai dori sa primesti ajutor de la un profesionist, mergi la un psiholog. Prin psihoeducatie, psihologul iti va explica in detaliu in ce consta doliu si te va ajuta sa te conectezi cu acele sentimente si ganduri care iti provoaca atat de mult disconfort incat sa le poti experimenta si sa le constientizezi. De asemenea, te va ajuta sa accepti moartea ca parte a vietii si nu ca pedeapsa sau ceva extrem de negativ si ca poti merge mai departe in ciuda ei. Deci perceptia ta despre pierdere se va schimba complet si o vei putea trai intr-un mod mai putin daunator pentru tine.

2. Aveti o retea de suport social

Trebuie sa ai sprijinul persoanelor apropiate, cum ar fi familia si prietenii tai. Nu te izola deoarece este important sa fii alaturi de el in momentele bune dar mai ales in momentele tale de tristete sau cand trebuie sa fii ingrijita si ascultata.

3. Accepta-ti sentimentele

Nu toti oamenii experimenteaza aceleasi sentimente si emotii in situatii. Cel mai rau lucru pe care il putem face este sa ne judecam pe noi insine si sa respingem ceea ce simtim, nu-ti face griji daca ceea ce simti este tristete, furie, furie, important este sa accepti ceea ce simti si sa lasi sa fie.

4. Exprimati-va sentimentele

Nu reprima ceea ce simti, incearca sa-l exteriorizezi si nu ramane cu el, deoarece va fi contraproductiv sa continui sa mergi inainte. Este recomandat ca daca ai chef sa plangi, sa faci asta, sa vorbesti sau sa te exprimi pe masura ce te simti mai bine. Daca ai dificultati in a-ti exprima sentimentele, este foarte util sa scrii un jurnal in care sa-ti exprimi gandurile si emotiile.

5. Ai grija de sanatatea ta

Fa-ti griji pentru tine si sanatatea ta. Nu te neglija din punct de vedere emotional , dar nici fizic si fa lucruri in favoare pentru a ramane sanatos. De exemplu, sa mananci o dieta adecvata, sa faci exercitii fizice, sa faci controale medicale etc. Acest lucru este important de luat in considerare, deoarece durerea intensa pe care ne-o provoaca pierderea ne face adesea sa uitam de aspecte atat de importante ca acestea.

DISTRIBUIE

RECENTE