De ce ai nevoie de Autorizatie de securitate la incendiu

Autorizatia de securitate la incendiu este un document oficial pentru desfasurarea activitatilor in conditii siguranta si de securitate la incendiu pentru cladiri si structuri, precum si infrastructura si instalatii de productie. O autorizatie de securitate la incendiu este eliberata persoanelor juridice si antreprenorilor individuali, precum si sucursalelor acreditate. Autorizatia conform HG nr. 571/2016 se refera la categoriile de constructii si amenajari care se supun avizarii si autorizarii privind securitatea la incendiu.

Respectarea regulilor de securitate la incendiu presupune crearea conditiilor de munca in conformitate cu normele HG nr. 571/2016. Atunci cand deschizi o afacere si o inregistrezi, este necesar sa obtii permisiunea de la pompieri pentru a folosi spatiile. Una dintre formele de evaluare a conformitatii incintelor cu normele si regulile de securitate la incendiu, este sa apelezi la o firma specializata care detine licenta si care poate elibera autorizatie de securitate la incendiu. 

O astfel de autorizatie din partea pompierilor se elibereaza intreprinzatorilor individuali si persoanelor juridice, indiferent de tipul de activitate economica. Pentru a face acest lucru, trebuie sa contactezi firma specializata care detine licenta si care poate elibera o autorizatie de securitate la incendiu. La baza eliberarii autorizatiei se afla normele HG nr. 571/2016.

Autorizatie de securitate la incendiu – Baza emiterii ordinelor 

In ciuda caracterului voluntar al documentului, verificarile efectuate in cadrul procedurii de inspectie, sunt considerate baza emiterii ordinelor in caz de incalcari si defectiuni. Dupa inspectie, pot fi emise si protocoale si rezolutii privind incalcarile administrative.

Citeste si: 4 tendințe în designul exterior

Eliberarea autorizatiei este obligatorie conditionat in urmatoarele cazuri:

  • deschiderea de companii si firme nonprofit carora li se aplica cerinte speciale de securitate la incendiu. Acestea sunt hoteluri, centre de divertisment, cinematografe;

  • obtinerea de licente pentru un anumit tip de activitate economica in cadrul promovarii unui examen de incendiu a conformitatii spatiilor cu standardele de siguranta;

  • deschiderea unui litigiu pentru plata despagubirilor de asigurare, cu conditia ca contractul de asigurare a bunurilor sa fie intocmit cu o clauza obligatorie privind respectarea reglementarilor de incendiu la instalatie;

  • inregistrarea si acreditarea institutiilor medicale, laboratoarelor de diagnostic si clinice. Se desfasoara cu o anumita frecventa si necesita o examinare obligatorie;

  • efectuarea de lucrari de reparatii si restaurare a siturilor de patrimoniu cultural pentru a confirma siguranta acestora pentru functionarea ulterioara si rezistenta la incendii.

Cererea este adesea depusa de proprietarii de imobile pentru a confirma siguranta spatiilor inchiriate. La randul sau, chiriasul poate solicita si eliberarea avizului pompierilor pentru a contesta in instanta punctele despre starea localului cedat proprietarului. Autorizatia de securitate la incendiu se elibereaza numai dupa o examinare completa a obiectului declarat si verificarea documentatiei tehnice pentru acesta. 

Autorizatie de securitate la incendiu – Verificari

Inainte de eliberarea unei autorizatii, se efectueaza o verificare a antecedentelor. In primul rand, se verifica pachetul de documente transmis. Apoi se face examinarea pe teren. La deschiderea unei afaceri, la momentul eliberarii autorizatiei de securitate la incendiu trebuie sa existe:

  • un sistem automat de incendiu cu documente de functionare care confirma originea si certificatul de punere in functiune;

  • sistem de comunicare de lucru;

  • echipamente electrice care indeplinesc standardele de securitate la incendiu;

  • extinctoare;

  • planuri si scheme de evacuare elaborate.

Expertii inregistreaza prezenta cailor de evacuare libere, absenta materialelor combustibile de finisare in constructie si conformitatea spargerilor cu standardele stabilite.

DISTRIBUIE

RECENTE